Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (6):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 4 5 6 Następna > Ostatnia »
Co sądzicie o tzw. &quot;zielonych&quot; - obrońcach praw zw
AutorWiadomość
Ekolog

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 370

levi napisał(a):
czy ja wiem - przykładowo utrudnianie ruchu tylko po to aby ocalić np 100 letnie drzewko, bo tak się robaczki gniezdzą chyba nie jest "w ramach prawa", jak to zgrabnie nazwałeś

Jest w ramach prawa, gdy drzewo to:
-jest pomnikiem przyrody
-rosnie w zabytkowej alei objetej ochrona konserwatorską
-gdy" robaczki", które żyją w tym drzewie są objete ścisłą ochrona gatunkową lub jeżeli są to gatunki z klucza NATURY 2000

Avalanche napisał(a):
np. ekologowie by nie niszczyć doliny Ropsudy, przedstawili taki projekt obwodnicy, który w większym stopniu niszczy przyrodę.

A ja słyszałem, że Bin Laden został Prezydentem USA Rotfl :lol-above:

Avalanche napisał(a):
Oczywiście nie chodzi tu o zwykłych "zielonych", tylko o tzw. "ekoignorantów" jak to Ekolog ładnie określił

Zle mnie pojmujesz, ekoignoranci dla mnie to osoby, które z jakąkolwiek ekologia nie mają nic wspólnego nie mówiąc już o tym,że na zajęcia z biologii uczęszczali bardzo rzadko... Animatedwink , ekoignorant to ktoś kogo obchodzi czubek własnego nosa i nic poza tym....

levi napisał(a):
ja może dam przykład: we Francji, w pewnym okręgu gospodarczym chciano wybudować most z podporami, to zaprotestowali ekolodzy, bo zakłuca to powietrzne eskapady ptaków - czyż to nie głupota ptak leci, to nie można budować jeszcze chwile i samoloty przestaną latać, bo to narusza korytarze powietrzene ptaszków

Levi przedstawiasz skrajny punkt widzenia, skrajności nie są wskazane, przedstawianie tych skrajności też, także na forum...pozdrowionka Smile

Ekolog
21.11.2007 21:11:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 1,335

Dokładnie! np. sprzeciwiałbym się uprzemysłowieniu Bieszczad - to było by naprawdę chore niepoważne i nierozważne! ale tam gdzie można - budujmy, rozwijajmy się. Nie twórzmy sztucznych problemów

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
21.11.2007 21:12:12
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ekolog

*

Bake napisał(a):
Dokładnie! np. sprzeciwiałbym się uprzemysłowieniu Bieszczad - to było by naprawdę chore niepoważne i nierozważne! ale tam gdzie można - budujmy, rozwijajmy się. Nie twórzmy sztucznych problemów

Ot co, tu się zgadzam... Wszystko zgodnie z prawem...

[ Dodano: 2007-11-21, 20:17 ]
"Levi przedstawiasz skrajny punkt widzenia, skrajności nie są wskazane, przedstawianie tych skrajności też, także na forum...pozdrowionka "

Ten fragment napisałem ja, tylkom jakos pokazało mi sie to jako cytat leviego... ;D ;D :lmao: Rotfl :lol-above:

Ekolog
21.11.2007 21:14:29
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

levi', W sumie to ja i Ekolog mówimy o zrównoważeniu, a Ty z Bakem piszesz tutaj o jakichś skrajnych przypadkach blokowania postepu JAKIEGOKOLWIEK w obronie JAKIEJKOLWIEK przyrody. Trochę to takie słabe argumentowanie. Sprawy korytarza dla ptaków nie znam, ale może to był jakiś zagrożony gatunek? Cool

levi',

Cytat:
jak chce zobaczyć zieloną łączkę, to jade w bieszczady - mi to wystarczy

Tyle tylko, że postęp niekontrolowany i zawsze za cenę przyrody może spowodować, ze i Bieszczady znikną i nie będa takie, jakie je teraz znamy. Z resztą masz rację, jeśli myślisz egoistycznie - za Twoich czasów jeszcze się ostaną, ale Twoje pokolenie prawnuków?

21.11.2007 21:18:55
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Ekolog,

Cytat:
Jest w ramach prawa, gdy drzewo to:
-jest pomnikiem przyrody
-rosnie w zabytkowej alei objetej ochrona konserwatorską
-gdy" robaczki", które żyją w tym drzewie są objete ścisłą ochrona gatunkową lub jeżeli są to gatunki z klucza NATURY 2000

ahaa, czyli drzewo, które rośnie obok mojego domu już jakieś 50 lat, to pomnik przyrody :?: :hihi: a wiesz co ja jeszcze w tym tyg zrobie :?: WYTNE JE - bo mi przeszkadza =D i co :?: pójde siedzieć :?: =D
Bake,

Cytat:
dzie można - budujmy, rozwijajmy się

dokładnie :!: sory za stwierdzenie, ale w innych krajach w du*ie mają to ekologiczne myślenie i się rozwijają, rozwijają i jeszcze raz rozwijają...
...a my :?: może odrazu wskoczmy do wykopanego dokła, zasypmy się, bo przecież " z prochu powstałeś, w proch się obrucisz" - tak byłoby NATURALNIE =D

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
21.11.2007 21:19:18
Ekolog

*

Falkhor napisał(a):
levi', W sumie to ja i Ekolog mówimy o zrównoważeniu, a Ty z Bakem piszesz tutaj o jakichś skrajnych przypadkach blokowania postepu JAKIEGOKOLWIEK w obronie JAKIEJKOLWIEK przyrody. Trochę to takie słabe argumentowanie. Sprawy korytarza dla ptaków nie znam, ale może to był jakiś zagrożony gatunek?

Nawet bardzo słabe argumentowanie...

Ekolog
21.11.2007 21:20:10
levi'
Moderator
*

Falkhor,

Cytat:
Tyle tylko, że postęp niekontrolowany i zawsze za cenę przyrody może spowodować, ze i Bieszczady znikną i nie będa takie, jakie je teraz znamy.

ooo i po to są ci wszyscy ekolodzy - tam siedzieć !! - Bieszczady to prawdziwy pomnik przyrody...
...to mogę popierać...

21.11.2007 21:20:58
Falkhor
Administrator
*

Aha - i jeszcze dodam - może by tak te stadiony budować nie na nowych terenach Animatedwink tylko w miastach, w zniszczonych dzielnicach, na hałdach śmieci? Cool Sporo miejsca Smile

21.11.2007 21:21:25
Ekolog

*

Cytat:
ooo i po to są ci wszyscy ekolodzy - tam siedzieć !! - Bieszczady to prawdziwy pomnik przyrody...
...to mogę popierać...

No a co innego robia ekolodzy jak nie chronią Bieszczadów i terenów im podobnych , np. Rospudy...

[ Dodano: 2007-11-21, 20:24 ]

Falkhor napisał(a):
Aha - i jeszcze dodam - może by tak te stadiony budować nie na nowych terenach tylko w miastach, w zniszczonych dzielnicach, na hałdach śmieci? Sporo miejsca

O!!! I to jest przykład sensownego, konstruktywnego i rozsądnego myślenia... Tak 3mać...

Ekolog
21.11.2007 21:23:20
levi'
Moderator
*

Ekolog,

Cytat:
No a co innego robia ekolodzy jak nie chronią Bieszczadów i terenów im podobnych , np. Rospudy...

ale np dlaczego jak chcesz wybudować most, albo obwodnicę jakąś w mieście to musisz mieć ekspertyze ekologa :?: po co to :?: :O

21.11.2007 21:26:54
Falkhor
Administrator
*

levi', Ekologia to nie tylko używanei rowerka i obrona wszystkiego, co jest naturą. To także poteżna nauka o tym, jak bronić przyrodę przez złym wpływem człowieka. Jak produkować, zarządzać, budować, zmieniać - nie tylko po to, by BRONIĆ przyrodę, ale głównie po to, by człowiek miał, co chce, i przyroda jako dobro co raz wolniej odnawialne - też zachwoała swoje prawa do tego, by istnieć.
Poza tym budowlaniec, prawnik, elektryk, hydraulik czy nawet malarz - nie musi robić specjalizacji ekologicznej - od tego są ekolodzy. W końcu jak mowa o prawie to mamy tez prawo proekologiczne, prawda?

21.11.2007 21:34:58
levi'
Moderator
*

Falkhor,

Cytat:
levi', Ekologia to nie tylko używanei rowerka i obrona wszystkiego, co jest naturą. To także poteżna nauka o tym, jak bronić przyrodę przez złym wpływem człowieka. Jak produkować, zarządzać, budować, zmieniać

ja to wszystko wiem baaa nawet szanuję ekologie - ale w momencie jak widzę, że coś się za bardzo panoszy to mnie to poprostu odrzuca - normalna reakcja człowieka, który jest za szeroko pojętm rozwojem...myślę, że nie tylko ja tak myślę.
niech sobie będzie ta ekologia, niech sobie kopią dołeczki, naszczepiają drzewka, badają kwiatuszki, ale niech to nei wkracza i nie przeszkadza w rozwoju człowieka i świata, który go otacza...
...ja szanuję ekologie - nie śmiecę, nie niszczę przyrody - więc o to samo proszę ekologów - dajcie spokój...bez przesady.

21.11.2007 21:39:31
Falkhor
Administrator
*

levi', Jednak dalej myśląc - co jest gorsze dla człowieka - samopanoszenie się przyrody, z której 'przyszliśmy', czy samopanoszenie się człowieka, który idzie ku nieznanemu ale niezbyt kolorowemu?

Cytat:
ja szanuję ekologie - nie śmiecę, nie niszczę przyrody

Ekolodzy rzadko patrzą tylko na swoje podwórko. Gdyby tak było, to mielibyśmy drugie Chiny i ich super rozwój kosztem ogromnego zanieczyszczenia. Wolę wolniejszy rozwój, który pozwoli przynajmniej na to, aby się ZASTANOWIĆ, co my włąściwie robimy. A nie 'rozwój na hurra'.

21.11.2007 21:50:15
levi'
Moderator
*

Falkhor,

Cytat:
Wolę wolniejszy rozwój, który pozwoli przynajmniej na to, aby się ZASTANOWIĆ, co my włąściwie robimy.

najlepiej by było te oba czynniki połączyć...
...ale jak mam wybrać przyroda vs rozwój to wybieram rozwój...bo niestety z przyrody się nei utrzymam, a z rozwoju jak najbardziej - a ja (podobnie jak większość tu obecnych) chce godnie żyć i się rozwijać...
...nie chce aby ciągle nas postrzegano: "aaa Polska - to tak gdzie niedzwiedzie polarne żyją" - ja chce polski rozwiniętej, pięknej, europejskiej !! - w takim kraju chce żyć !! - jeśli muszę poświęcić drzewo, aby tam stanęła droga/fabryka/szkoła, to bez wachania to zrobię - baaa sam je wytne !!

21.11.2007 21:55:22
Falkhor
Administrator
*

levi', Nie skumałeś jeszcze, że mi nie chodzi o JEDNO drzewo? Gdyby w łańcucie miała staną wielka fabryka, zatrudniająca 10.000 osób - to nawet i wiele drzew by poświęcono. Mi nie chodzi o jedno drzewo, z którego ja kupuję sobie zeszyty. Albo coś. Odróżnij ekologa od ekologa fanatyka. Można w sumie powiedziec, ze ja też jest nastawiony proekologicznie, ale nie idę na rozwój za wszelką cenę. Zwłasza kosztem natury. To nie może być łupiestwo, barbarzyństwo, eksploatacja niszczycielska. Neich Twój rozwój jak już mówiłem - stawia fabryki na gruzach starych fabryk, nowe drogi na miejscu starych, dziurawych. Kopcące fabryki niech z rozwojem przestają kopcić.

Cytat:
"aaa Polska - to tak gdzie niedzwiedzie polarne żyją" - ja chce polski rozwiniętej, pięknej, europejskiej !!

Czyli misie polarne mają zniknąć, bysmy byli europejscy? Jeszcze chwila, to przekonasz mine do tego, że UE to jednak wogóle nie był dobry wybór Animatedwink Animatedwink Animatedwink

Teoretycznie przemysł i rozwój może zagarnąć całą planetę. A sam popatrz, ze Twój wspaniały rozwój nie potrafi tak szybko odtwarzać natury, jak ją niszczy.

21.11.2007 22:04:35
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: