Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza < Poprzednia 1 [2] Ostatnia »
Co sądzicie o jakości kazań z parafii Łańcut fara?
Autor Wiadomość
michas
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 776

ziomalka napisał(a):
Moi drodzy, cieszcie się, że nie macie okazji słuchać kazań proboszcza Bazyliki Karmelitańskiej w Krakowie. Tu wychwala się pod niebiosa szanowne Radio Ojca R. No i ciekawa jestem, co Wy na to Ja osobiście słuchać tego już nie mogę, najgorsze jest to, że lud słucha i lud się zgadza, że Ojciec R jest the best.

nio zdecydowanie potwierdzam takie kazania sa tez głoszone w podobnych duchu w kosciele mariackim,a co do kazan to nie wiem czy pamietacie takiego ksiedza nazywał sie jacek ksiązek odszedł z łańcuta to mysle ze on miał nawet dobre kazani bez zadnej polityki po poprostu az chciało sie słuchac Smile

15.01.2007 22:18:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6
nfm: 4,401

michas napisał(a):
jacek ksiązek odszedł z łańcuta to mysle ze on miał nawet dobre kazani bez zadnej polityki po poprostu az chciało sie słuchac Smile

Pamiętam pamiętam, takich ludzi sie nie zapomina. Był też dość niedawno niejaki ksiądz Franciszek - on z kolei miał baaardzo mądre, przemyślane, głębokie i dające do myślenia kazania ... Biggrin

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
21.01.2007 02:56:47
NiceAngel

*

nfm: 28

Hymm zastanawia mnie jedna sprawa nie dotycząca kazań. Dlaczego księża biorą kase za ochrzczenie dziecka ? Mam płacić za ich perfumy po 200pln, samochody ? Przecież to ich obowiązek.. :596:

Czasem ludzie to gnoje dbają tylko o swoje
Nie pomogą nikomu, a trzeba pomóc
Zabijają wzrokiem pełnym zawiści
Uważają, że są czyści, egoiści...
22.01.2007 12:37:07
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
nfm: 3,664

tak sie przyjelo i wlasnie to mnie dziwi mamy placic policjantom za to ze zlapali zlodzieja ? albo strazakowi ze ugasil pozar ludzie paranoja
jakosc kazan i to co sie dzieje = constans

22.01.2007 13:16:09
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
nfm: 15,957

NiceAngel,

Cytat:
Hymm zastanawia mnie jedna sprawa nie dotycząca kazań. Dlaczego księża biorą kase za ochrzczenie dziecka ? Mam płacić za ich perfumy po 200pln, samochody ? Przecież to ich obowiązek..

To jest taka opłata za posługę Tongue To się chyba tak ładnie nazywa. Ale czy to się da zmienić? Teoretycznie ksiądz to, co zbeirze, przeznacza na parafię... a z drugiej strony - wierni (chyba większośc) tak właśnie myśli. Nooo i dają daninę Smile

Qmar,

Cytat:
jakosc kazan i to co sie dzieje = constans

Jakoś nie bardzo chwytam...? Tongue

22.01.2007 17:21:03
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
grzenio

*

nfm: 1,363

Qmar napisał(a):
tak sie przyjelo i wlasnie to mnie dziwi mamy placic policjantom za to ze zlapali zlodzieja ? albo strazakowi ze ugasil pozar ludzie paranoja

A tak się właśnie dzieje. Może nie wiesz ale policja i straż utrzymywane są z podatków od wszystkich ludzi, czyli właśnie im za ich pracę płacimy, tylko że nie bezpośrednio. Póki co nie ma w Polsce podatku kościelnego, jak np. w Niemczech, więc księża biorą za swoją posługę pieniądze. Z samej wiary niestety nie da się wyżyć, jeść też trzeba. Inna sprawa jest jak zebrane pieniądze niektórzy z nich wykorzystują, ale tzw. czarne owce znajdą się w każdym zawodzie, więc nie powinno się uogólniać. Także nie wszędzie na mszy "taca" jest pełna, jak w Łańcucie, zobaczyłbyś składkę w bieszczadzkiej parafii i spróbowałbyś się z tego utrzymać.

22.01.2007 17:29:21
lukascompl

*

nfm: 1,417

NiceAngel napisał(a):
Hymm zastanawia mnie jedna sprawa nie dotycząca kazań. Dlaczego księża biorą kase za ochrzczenie dziecka ? Mam płacić za ich perfumy po 200pln, samochody ? Przecież to ich obowiązek.. :596:

A nie pomyślałaś iż to ochrzczenie dziecka też jednak coś kosztuje - obsługa kościoła i parafii to nie tak hop siup i po sprawie- a kto posprząta, zapłaci rachunki, zrobi porządek w aktach parafialnych,etc. a poza tym to jakoś niewiarygodne iż każdy uważa księży za jakiś bogaczy, którzy leżą na pieniądzach i wydają na niewiadomo jakie wydatki- czysta zło9śliwość i zawiść ludzka- a z tych pieniędzy są prowadzone bieżące sprawy parafii, udzielana jest pomoc np. przy organizacji pielgrzymek czy kolonii wakacyjnych dla biednych dzieci z ubogich rodzin-to nie egoistyczne branie pieniędzy dla własnych celów- zal mi tej całej waszej dyskusji- bo pokazuje jakie polskie społeczeństwo jest łase na pieniądze w każdej postaci.

22.01.2007 17:34:06
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
nfm: 15,957

grzenio,

Cytat:
zobaczyłbyś składkę w bieszczadzkiej parafii i spróbowałbyś się z tego utrzymać.

Spędziłem w Bieszczadach trochę czasu i będąc kilka razy na mszy - widziałem, jak wygląda 'taca' w na prawdę niewielkiej mieścinie... Która ma około 2500 mieszkańców i praca jest... w dwóch sklepach spożywczych, jednym przemysłowym i na stacji benzynowej... Do koszyka lecą złotówki i dwuzłotówki. Niewiele ich... a piątaka raczej się nie widzi...

Nie uważam, aby takie datki jak np. podczas kolędy czy chrztu były ZŁE. Na pewno jednak powinny być podarowane przez wiernych, a nie wg shcmetu, ile życzy sobie ksiądz. W sensie - co łaska.

Bo za kazania czy udział we mszy - to sobie nie wyobrażam płacić w żaden sposób.

Chociaż dodam, że właśnie w BIeszczadach słuchałem najładniejszych kazań ale także... najbardziej hmmmm... Radiomaryjnych...

22.01.2007 17:39:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
NiceAngel

*

nfm: 28

lukascompl napisał(a):
a poza tym to jakoś niewiarygodne iż każdy uważa księży za jakiś bogaczy

Nie powiedziałam, ze każdy tylko, ze ja.

lukascompl napisał(a):
a z tych pieniędzy są prowadzone bieżące sprawy parafii

Niekoniecznie tylko sprawy parafii, zauważ, ze skądś mają pieniądze na zakup nowych samochodów, a państwo w sprawy Kościoła ingeruje w bardzo małym stopniu, można powiedzieć, ze niewidzialnym.

lukascompl napisał(a):
czysta zło9śliwość i zawiść ludzka

Może i tak, ale z czegoś się to bierze. Ludzie sami sobie tego nie wymyślają, ja płace za chrzest a mi kto zapłaci ?

PS. Proszę się nie bulwersować, moje zdanie. Biggrin

Czasem ludzie to gnoje dbają tylko o swoje
Nie pomogą nikomu, a trzeba pomóc
Zabijają wzrokiem pełnym zawiści
Uważają, że są czyści, egoiści...
22.01.2007 22:29:57
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *