Odpowiedz  Napisz temat 
Chip & DVD
Autor Wiadomość
zegfryd

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 489
Chip & DVD

Wytwórnie filmowe pracują nad tagiem RFID, który będzie montowany bezpośrednio w płytach DVD. Dzięki niemu w niedalekiej przyszłości ma się pojawić możliwość śledzenia każdego nośnika od momentu, gdy opuści fabrykę.`

Tagi w płytach mają "zdusić proceder nielegalnego kopiowania". Należące do użytkowników odtwarzacze DVD będą w stanie odczytać zawartość chipa i np. nie pozwolą na odtworzenie filmu, jeśli płyta została przeznaczona do pracy w innym regionie świata.

Wbudowane w odtwarzacze DVD czytniki RFID mają się wkrótce stać jednym z elementów systemu DRM (Digital Rights Management).

Nad zabezpieczeniem współpracują takie wytwórnie jak Disney, Fox i Warner. Tag RFID stworzyła firma IPICO, montować w płytach będzie go U-Tech - korporacja, która tłoczy miesięcznie 500 milionów nośników dla wytwórni filmowych i muzycznych oraz producentów gier.

Żródło http://www.idg.pl/

18.09.2006 14:40:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 16,039

O rany...

Cytat:
Disney, Fox i Warner

No to kasa na owy projekt znalazła się na pewno... Ale... na zdrowy rozsądek i nauczony doświadczeniem - przecież NA PEWNO da się to obejść.

Wykorzystam ten topic do zadania pytania - czy wytwórnie nie idą w złą stronę? Starają się za wszelką cenę bronić swojego towaru, a mogliby... uczynić go BARDZIEJ dostępnym. Nowość DVD w sklepie bez praw do wypożyczania kosztuje... około 80-100zł. Kto przyz drowych zmysłach wyda 1/3-1/5 pieniędzy, które po opłaceniu rachunków zostaną mu na zycie?? Gdyby płytka DVD kosztowała 20 złotych - to ja mówię z ręką na sercu - kupowałbym oryginały. A tak pozostaje oglądanie filmów u znajomych, oraz... wypożyczalnia DVD. TV oglądam bardzo mało, a nawet gdy ja mam czas - to TV nie puszcza nic ciekawego. Wolę dac 4zł i oglądnąć wybrany przeze mnie film. Bez reklam.

19.09.2006 07:57:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
grzenio

*

nfm: 1,363

Falkhor napisał(a):
No to kasa na owy projekt znalazła się na pewno... Ale... na zdrowy rozsądek i nauczony doświadczeniem - przecież NA PEWNO da się to obejść.

Każdy człowiek średnio obznajomiony z ekonomią wie co to krzywa cena/popyt. Niestety brak tej podstawowej wiedzy menadżerom z wielkich wytwórni. Pompują ogromne miliony dolarów w czasami wątpliwej jakości "superprodukcje", starając sobie to potem odbić na widzach z dużym zyskiem. Łudzą się że jak nie będzie innego dostepu do jakiegoś filmu to ludzie i tak go kupią. Oby sie nie przeliczyli. W końcu istnieją również inne formy rozrywki i niekoniecznie trzeba przyjmować filmową papkę serwowaną przez Holywood.

A co do zabezpieczeń - każda akcja powoduje reakcję, i zgadzam się na 100% z Falkhorem że na pewno da się to obejść.

19.09.2006 16:09:22
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 16,039

grzenio, Wszelkie obejścia to tylko kwestia czasu Smile

A co do producentów... mylą się i to bardzo. Ostatnio bardzo popularne są pokazy wytówrni/twórców niezależnych. Np. niezależne kino niemieckie, film 'Głową w mur'? Kto o nim słyszał? No właśnie... Albo nawet wspomniani już przeze mnie chyba ze 3 razy na Forum 'Kontrolerzy'...

Płyty audio czeka to samo - młodzi, ale dobrzy twórcy - sami ogłoszą się w necie. I to będzie powolny koniec wielkich tłoczni i menedżerów...

19.09.2006 18:12:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
zegfryd

*

nfm: 489

Cytat:
Płyty audio czeka to samo - młodzi, ale dobrzy twórcy - sami ogłoszą się w necie. I to będzie powolny koniec wielkich tłoczni i menedżerów...

no nie sądzę ale zobaczymy, nie uważam by jakieś noname'owe zespoły lub filmy zastąpiły superprodukcje. Jak coś jest niekomercyjne to żadko jest dobre (to jest moja opinia) a superprodukcja często okazuje się dobra. Jeszcze nie znalazłem filmu czy wykonawcy o ktorym by słyszała tylko podmiejsca społeczność i by to było coś co warto dlużej posłuchać lub oglądnąć po raz drugi. Superprodukcje też są kiczowate, ale za tyle kasy potrafi czasem powstać dobry film. Wiadomo, pieniądze to nie wszystko ale stanowią pewną podstawię no i od czegoś trzeba zacząć.

Nie znaczy to że chodze do zatłoczonego kina na przereklamowany film, jedynie, że lubie czasem chwilę przed kompem spędzić.

Zaczarowany pierniczek
11.10.2006 02:47:03
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *