Odpowiedz  Napisz temat 
Che Guevary ??
Autor Wiadomość
buu

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 41
Che Guevary ??

Ernesto Che Guevara - czy wiecie kim był czy znacie go tylko ze szklanek i firanek, koszulek, breloczków i tego typu pierdułek?

A jeśli wiecie kim był, to co o nim myślicie?
Czy uważacie, że był swoistego rodzaju zbawicielem czy może nie powinien sie wybijać?
Co myślicie jego rewolucji? I co myślicie o jego modnej twarzy?

Mija 40 rocznica jego śmierci a jogo twarz jest bardzo twarzowa...
http://fakty.interia.pl/galerie/obyczaje...e,585357,1

Cytat:
List do Che - Strachy na Lachy

Celują mi prosto w serce
Dziś kupców jest dyktatura
Oni mierzą do mnie jak do szczura
Tych złotych Czterdzieści i Cztery
Kod z kresek na parabelce
Zwymiotowało moje serce
Taka dziwna przebiła je gwiazda
Taka dziwna przebiła je gwiazda

Hej ty i cała twoja wiara
Zastyga krew na transparentach
Ja pamiętam cię tylko ze zdjęcia
Komendancie Che Guevara

Mijałem targ na sygnale
Twarz twą widziałem wspaniale
Tam gdzie k***y grzyby i krasnale
Na szklankach i na firankach
Aż tu pewnego poranka
SMS z okolic piekła:
Czerń dzisiaj głodna i wściekła
Tak napisała Zetkin Klara

Komendancie (Che!) Che Guevara x2

Zawalił się kapitalizm
Światu but na nodze już się zapalił
W Gawroszewie robią bomby w barach
I palą tam hawańskie cygara
Szabadabada szabadabada
Znów modna jest broda Jezusa
Na widokówkach z Nablusa znów
Odbiera wojsk paradę
Osama Bin Checko-Laden

A ja gdy z mego snu się zbudzę
Zaraz wam zdradzę to hasło
Nie pozostanę wredną wszą
W brodzie Fidela Castro x2

Ile ty chcesz za te szklankę

Komendancie (Che!) Che Guevara x2

Edit by Gothka

......***........
09.10.2007 16:47:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kuru

*

nfm: 1,020

09.10.2007 16:54:06
Joy_ride

*

Reputacja: 1
nfm: 736

no nie! miałem te winka w domu Tongue można je kupić w ukrainie Smile

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
09.10.2007 18:29:43
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 15,957

Kuru, Gieorgij Konstantynowicz Żukow Smile Słynny marszałek, dowódca wojsk radzieckich... zagrażał nawet Stalinowi i na dodatek - otrzymał... polskie Virtuti Militari. Znany gość Animatedwink Smile

A kto zna tego pierwszego... z prawej? Tongue Podpowiem, że baaardzo lubił całować Tongue

Poza tym - na prawdę łądna kolekcja win (i czy to na pewno wina? Tongue )

A sam Che... wiem, że młodzież lubi go, bo buntownik, walczył o wolność, rewolucjonista, no i ten jego wizerunek... Chociaż bardziej realne zdjęcia Ernesto Rafaela Guevary są nieco inne, niż to najbardziej znane. Tak samo jak jego historia. Jednych puszczał wolno, innych rozstrzeliwał na ulicach.

10.10.2007 06:33:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kiwi
Hrabina ;)
*

nfm: 618

Troche czytałam o Che Guevarze. To że był buntownikiem-rewolucjonistą to prawda, charakter też miał silny, był nieustępliwy i honorowy. Ale na tym kończą się jego pozytywne cechy. Przede wszystkim był okrutny. Potrafił zabić swojego poplecznika tylko dlatego, ze ten chciał się wycofać.
Ja nie nosiłabym koszulki z jego wizerunkiem.

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
10.10.2007 17:12:13
Kuru

*

Cytat:
będąc dowódcą partyzanckiej "kolumny". Stał się jedną z najważniejszych figur kubańskiej rewolucji. W więzieniu Cabaña, którego był naczelnikiem (przez okres 6 miesięcy) osobiście torturował i zabijał podejrzanych o szpiegostwo.

Jego przeciwnicy uważają go za terrorystę i zbrodniarza, który starał się zaprowadzić metodami partyzanckimi (przemocą) komunizm w kilku krajach Ameryki Południowej, nie licząc się z ofiarami swoich działań. Zwracają uwagę na prowadzone przez niego liczne egzekucje przeciwników politycznych, warto jednak zaznaczyć, że wszystkich jeńców wojennych wypuszczał wolno (co według niektórych było przyczyną jego klęski w Boliwii - jeden z wypuszczonych jeńców zdradził żołnierzom boliwijskim położenie oddziałów Che). Jego przeciwnicy podkreślają fakt, iż Che Guevara zachwalał "skuteczną nienawiść, która czyni z człowieka efektywną, działającą szybko, selektywnie i bezwzględnie maszynę do zabijania"[2], a także był homofobem - jedną z dyskryminowanych przez komunistów kubańskich grup społecznych byli geje, a Guevara odznaczał się szczególnie wrogim stosunkiem do nich.

Krytykowane są też koncepcje gospodarcze Che Guevary, których wprowadzenie w życie doprowadziło Kubę do poważnych problemów ekonomicznych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ernesto_Gue...na_postaci

10.10.2007 17:21:42
SzalonyMściciel

*

nfm: 304

Od koszulek z Che zdecydowanie wolę te "anty-Che"

Tu więcej, w charakterze ciekawostki:

http://www.thoseshirts.com/anticheshirts.html

Jeżeli natomiast ktoś gloryfikuje komunistycznego zbrodniarza, to albo jest historycznym matołem i ignorantem, albo człowiekiem złym i zepsutym do szpiku kości. Przeważnie jednak to pierwsze.

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
-----------------------------------------------------------------------
11.10.2007 00:35:59
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 15,957

SzalonyMściciel,

Cytat:
Jeżeli natomiast ktoś gloryfikuje komunistycznego zbrodniarza, to albo jest historycznym matołem i ignorantem, albo człowiekiem złym i zepsutym do szpiku kości.

patrząc na młodzież - to chyba to pierwsze. Co oni mogą wiedziec o Che, skoro wizerunek rewolucjonisty znają z MTV, internetowych kampanii reklamowych? No i koszulek...?

11.10.2007 07:55:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kuru

*

SzalonyMściciel napisał(a):
Jeżeli natomiast ktoś gloryfikuje komunistycznego zbrodniarza, to albo jest historycznym matołem i ignorantem, albo człowiekiem złym i zepsutym do szpiku kości.

Albo jest: Chińczykiem, Północnym Koreańczykiem, Rosjaninem ?

Miliardy ludzi tak robi: Chiny, Korea Północna, spora część Rosyjskiego społeczeństwa... Widać nie jest ich mało.

Jak Bake kiedyś powiedział, że "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia": dla wielu ludzi nawet zbrodniarz (juz nie koniecznie komunistyczny) może być gloryfikowany. Przecież nie brakuje ludzi którzy nadal kochają Stalina i tęsknią za dawnymi czasami. Jaką świętością jest Kim Dzong Il w Korei Północnej, czy Mao w Chinach, chyba nie muszę mówić Smile

11.10.2007 10:33:11
Demonesssa

*

nfm: 378

moja kumpela kupila sobie koszulke z wizerunkiem Che. ja ja pytam - a co ty o nim wiesz - ona na to ze to byl spoko gosc bo walczył z systemem i nie mogli go złapac, w końcu to go zabili i wogóle że fajny jest ten rysunek. ja je na to - czy jakby zrobił fajny malunek z Hitlerem to by było cool - ona ze No co ty głupia jestes?

:eek:

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
11.10.2007 11:06:24
SzalonyMściciel

*

Kuru, pisałem oczywiście o społeczeństwach gdzie panuje demokracja i gdzie nie ma komunistycznej propagandy płynącej od strony władzy.

Ale nawet uwzględniając komunistyczne kraje, które wymieniłeś - nie myślisz chyba, że każdy Rosjanin czy Chińczyk to komunista? Dla mnie sprawa jest jasna - jeżeli ktoś mając wiedzę na temat tego do czego prowadzi i ile ofiar w historii świata pochłonęła chora komunistyczna ideologia, nie widzi w tej ideologii nic złego - to po prostu jest dla mnie poniżej wszelkiej krytyki z moralnego punktu widzenia. Jaki np. masz stosunek do dzisiejszych neonazistów? Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia?

Piszesz o relatywiźmie w odbieraniu historii. Ale zanim teoria względności znajdzie zastosowanie nie tam gdzie potrzeba, zadaj sobie proste pytanie - czyj punkt widzenia jest bliższy faktom: nasz czy poddawanemu dzień w dzień praniu mózgu północnemu Koreańczykowi?

Nie bardzo wiem jaki wniosek wynika z Twojej powyższej wypowiedzi, Kuru, ale mam nadzieję, że nie taki, że oto można być złym lub głupim Polakiem/Amerykaninem i innym człowiekiem "wolnego świata", a nie można być złym lub głupim Rosjaninem/Chińczykiem Smile.

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
11.10.2007 11:13:26
Kuru

*

Jak to napisać by mnie zrozumieli....? hmmmm

Kuru, pisałem oczywiście o społeczeństwach gdzie panuje demokracja i gdzie nie ma komunistycznej propagandy płynącej od strony władzy.

Ja wiem wiem... Tongue

Ale nawet uwzględniając komunistyczne kraje, które wymieniłeś - nie myślisz chyba, że każdy Rosjanin czy Chińczyk to komunista?

Jasne, ze nie twierdzę tak. Tutaj już nie chodzi o samą ideologię - tylko o podejście do faktów, jak ma mnie nie brać nerwica gdy słyszę jakiegoś dziadka w tv, który wychwala jak to było super za Stalina... chyba tylko dla Stalina i tego dziadka... Przecież najczęsciej, żeby komuś dać trzeba zabrać innemu... (gdyby to było tylko zabieranie... a tak to są prześladowana, morderstwa, więzienie za inne poglądy).

Jaki np. masz stosunek do dzisiejszych neonazistów? Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia?

Raczej negatywny.

Dla klarowności: wracając do tych ofiarach i źle komunizmu co wspomniałeś - gdybyś żył w czasach w ZSRR, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że niewiele by Cię obchodziło co się dzieje w innych krajach lub z innymi ludźmi... - żybłoby się "wygodnie" kosztem innych. Wielu ludzi tak może pamiętać przeszłość i olewać wszystko "złe" co niosly ze sobą pewne ideologie... jak to nazwać... ? Egoizm ? Psychopatia ? Nie wiem... moze oba...

Piszesz o relatywiźmie w odbieraniu historii. Ale zanim teoria względności znajdzie zastosowanie nie tam gdzie potrzeba, zadaj sobie proste pytanie - czyj punkt widzenia jest bliższy faktom: nasz czy poddawanemu dzień w dzień praniu mózgu północnemu Koreańczykowi?

Heh. Tutaj bardziej chodzi tobie o prawde, niż punkt widzenia.
Kilka dokumentów o Korei Pólnocnej widziałem, i trochę czytałem, wiem trochę co się tam dzieje.
Rzecz w tym iż to, że ktoś moze wierzyc w rózne ideologie/bajki/historyjki pod wpływem propagandy i prania mózgu, nie zmienia stanu rzeczy, iż nadal wierzy w to Smile

Gdzies to ostatnio czytałem o zabójstwie Trockiego, jak to wymazywali z wiadomości fakt jego istnienia w ZSRR, a potem znowu go wychwalali... Nie wiem gdzie to czytałem - "Rok 1984 Orwella" w najlepszym wydaniu Smile

Nie bardzo wiem jaki wniosek wynika z Twojej powyższej wypowiedzi, Kuru, ale mam nadzieję, że nie taki, że oto można być złym lub głupim Polakiem/Amerykaninem i innym człowiekiem "wolnego świata", a nie można być złym lub głupim Rosjaninem/Chińczykiem

I w tej grupie i w owej nie brakuje tych i owych Smile
Tylko dlaczego są tacy głupi wśród "Zachodu" i tylu wsród "wschodu" ?
Może:
- na zachodzie, z niewiedzy
- na wschodzie z niewiedzy lub egoizmu....? w mysl "póki mam dobrze wszystko mam w du..."

11.10.2007 12:55:20
SzalonyMściciel

*

Kuru napisał(a):
Dla klarowności: wracając do tych ofiarach i źle komunizmu co wspomniałeś - gdybyś żył w czasach w ZSRR, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że niewiele by Cię obchodziło co się dzieje w innych krajach lub z innymi ludźmi... - żybłoby się "wygodnie" kosztem innych. Wielu ludzi tak może pamiętać przeszłość i olewać wszystko "złe" co niosly ze sobą pewne ideologie... jak to nazwać... ? Egoizm ? Psychopatia ? Nie wiem... moze oba...

No, zależy w czasach jakiego ZSRR Smile. Przecież ofiary komunizmu to także miliony Rosjan, oskarżanych z powodu byle głupstwa, skazywanych na karę śmierci lub wywożonych do łagrów, z których zresztą bardzo często już nie wracali. Więc jako obywatelowi ZSRR z całą pewnością nie żyłoby mi się wygodnie i bardzo obchodziłoby mnie to czy aby stalinowska wyliczanka terroru nie trafi przypadkiem na mnie i moich bliskich. A że dla ogromnej części ludzi linię horyzontu stanowi czubek własnego nosa z jednej i własne cztery litery z drugiej strony, to się z tym zgadzam Smile.

11.10.2007 22:12:48
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *