Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chamstwo w sieci.
09.10.2007, 09:04:28
Chamstwo w sieci.
Cytat:Być może właśnie fakt, iż Schulman nie prowadził swego bloga z ukrycia, a podpisywał własnym nazwiskiem, pozwoliły mu stać się idolem, pewnego rodzaju reprezentantem tych internautów, dla których treści bez zahamowań są jak najbardziej atrakcyjne.

Okazało się, że jest ich niespodziewanie dużo - w ostatnim czasie blog Schulmana odwiedzało tygodniowo ponad 250 tysięcy osób, czyniąc go najpopularniejszym dziennikiem prywatnym w tym dziewięciomilionowym kraju. Odbiorcom przypadł do gustu kreowany przez autora wizerunek - człowieka narcystycznego, który uważał się za lepszego niż otaczający go ludzie. W jednym z wpisów chwalił się wynikami testu na inteligencję, z którego miało wynikać, iż jest mądrzejszy od 95 proc. społeczeństwa. "Jestem elitą" - skwitował krótko.

Apetyt publiczności rósł w miarę jedzenia, co ze smutkiem zaobserwował dziennikarz. Z każdym kolejnym wpisem coraz trudniej było zadowolić czytelników, którzy spragnieni byli nowej dawki chamstwa i nienawiści.
Źródło - Interia.PL

Z początku, gdy popatrzyłem na ten artykuł - pomysląłem sobie, że to kolejny wariat, który chce ściągać na swoją stronę tysiące ludzi i dorobić sie krocia na reklamach. jednak nie - ów 'ponadprzeciętnie inteligentny narcyz' pokazał, jak to jest z ludźmi odwiedzającymi Internet. Daj im palec, zechcą rekę. Daj kroplę krwi...

Można też zacząć wodóle dyskusję nad zjawiskiem 'chamstwa' w sieci. jest go mnóstwo, wynika z niestety - stety? - niekontrolowanej swobody Internauty. na naszym NFm wyglądałaby taka totalna kontrola TAK, że każdego Waszeo posta musielibyśmy ręcznie dopuszczać do publikacji. To jednak zabija klimat Forum. To samo na innych stronach WWW. problem w tym, że chamów wyelimonować się nie da. Można ich korygować, usuwać, cenzorować, edytować - jednak to wymaga czasu innych osób, które w tej chwili wolałyby robić całkowicie co innego.

Chamstwu - STOP. Co jednak z przemocą i nawoływaniem do nienawiści, rękoczynów, zbrodni? Czy nie jest to pora, aby okreslić 'prawo Internetu'? W końcu jeszcze trochę i każdy Internauta będiz emieć swój stały IP, po którym będzie można go natychmiast zidentyfikować. Skończy się brak odpowiedzialności? Zacznie się internetowy totalitaryzm?
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
09.10.2007, 09:18:11

nie znacie Kominka i jego blogu? od kilku lat jest w Polsce...

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią" Robert Pirsig
Znajdź wszystkie posty użytkownika
09.10.2007, 10:19:54

Cytat:nie znacie Kominka i jego blogu? od kilku lat jest w Polsce...

Pierwsze kilka postów kominka może bawić, ale na dłuższą mete te jego teksty kipią prymitywizmem (wydaje mu się, że jest strasznie zabawny - a tak nie jest).
10.10.2007, 12:39:13

Kuru napisał(a):
Cytat:nie znacie Kominka i jego blogu? od kilku lat jest w Polsce...

Pierwsze kilka postów kominka może bawić, ale na dłuższą mete te jego teksty kipią prymitywizmem (wydaje mu się, że jest strasznie zabawny - a tak nie jest).

naprawdę uważacie Kominka za chamskiego i prymitywnego???

jak dla mnie to jest bardzo inteligentny facet, który zręcznie prowokuje i manipuluje tymi, którzy czytają jego bloga (np. nie przyznaje co jest prawdą, a co zmyślił i bardzo starannie ukrywa swoją prawdziwą tożsamość) i pewnie świetnie się przy tym bawi - a to "chamstwo" to tylko taka maniera dla tych, którzy wszystko co przeczytają biorą dosłownie - wystarczy umiejętność czytania między wierszami, żeby dostrzec, że wiele jego tekstów jest zabawnie przewrotnych - no ale może to też zależy od poczucia humoru?
ja tam lubię sobie Kominkowego bloga poczytać, bo mnie:
1) interesują pewne socjologiczne aspekty i zjawiska w sieci (a popularność Kominka to niewątpliwie frapujące zjawisko)
2) po prostu bawią jego spostrzeżenia na różne tematy
3) szalenie intryguje któż to u licha się kryje za tym nickiem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

i nie przeszkadza mi nagromadzenie wyrazów powszechnie uznanych za obraźliwe czy niecenzuralne - po prostu taka jest konwencja tego bloga; zresztą jest oznaczony jako blog dla dorosłych, więc każdy może czuć się ostrzeżony Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
10.10.2007, 17:16:36

mala.em napisał(a):naprawdę uważacie Kominka za chamskiego i prymitywnego???

a to "chamstwo" to tylko taka maniera dla tych, którzy wszystko co przeczytają biorą dosłownie - wystarczy umiejętność czytania między wierszami, żeby dostrzec, że wiele jego tekstów jest zabawnie przewrotnych - no ale może to też zależy od poczucia humoru?

Prowokacyjne teksty to może mieć Jasiu Śmietana, Kasia_Lublin, albo czuly_wojtek...

Czy pisanie tekstów w stylu "Komu życze śmierci" potem lista osób... to ma być zabawne... ?

http://kominek.blox.pl/2006/10/KLATWA.html

Argumentacja w punkcie 7 jest bardzo ciekawa.

To samo tyczy się wulgaryzmów - jest to tak prymitywne jak podstawiane głosiki w bajkach na Youtube, gdzie co drugie słowo zaczyna się na "k" lub "ch".

To jest prymitywne...

To jest niżej od poziomu Wojewódzkiego...
10.10.2007, 17:58:55

jest coś takiego jak groteska. Może tym chce błysnąc autor? Mnie to w sumie nie interesuje - nei lubię, gdy ktoś używa tylko i wyłącnie wulgaryzmów po to, by byc wulgarnym. Przekelństwa umotywowane - to jest cos Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
11.10.2007, 11:09:05

Falkhor napisał(a):Przekelństwa umotywowane - to jest cos Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

i tu się zgadzam; jestem w stanie przetrawić wulgaryzmy jeśli służą czemuś więcej niż tylko samym sobie - a czy we wspomnianym blogu służą to już pozostawiam ocenie czytających (jak dla mnie służą);
podobnie jest zresztą z innymi wytworami kultury np. serialem "Miasteczko South Park" - przecież w nim 90% listy dialogowej nadaje się do "wypikania", a mimo wszystko poszczególne odcinki mają sens i nawet można się w nich doszukać morałów Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
13.10.2007, 15:36:06

Falkhor napisał(a):nei lubię, gdy ktoś używa tylko i wyłącnie wulgaryzmów po to, by byc wulgarnym.

zgadzam się, ale najgorsze jest to, że ludzie którzy przeklinają w siebie pokazują swój niski poziom intelektualny. Chyba, że faktycznie komuś myslenie sprawia bardzo wiele bólu i nie może przez to wymyśleć jakieś zamiennika. To jest faktycznie straszna sprawa nie ma co :/

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
14.10.2007, 09:53:06

w sieci neistety jest tak, że jak ktoś 'druknie' wulgaryzm, to on w tej sieci zostaje. Żeby go wyrzucic, trzeba, aby ktoś inny poświęcił temu swój czas. Bo na mieście jak ktoś cos krzyknie, to po chwili zanika fala dźwiękowa, z pamięci tez to ulatuje. W necie... może trwac na wieki Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
14.10.2007, 10:58:13

Falkhor napisał(a):W necie... może trwac na wieki

Bez przesady Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji :hihi: Wystarczy tylko silna wola i dobre chęci żeby usunąć jedno brzytdkie słowkoPrzepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Nie wiem ile to trwa, ale myślę, że to jest minuta i po sprawie

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
14.10.2007, 11:02:36

rudzia, Jak uda Ci się usunąć np. wszystkie słowa typu 'kurwa', aby nie występowały w sieci (poza wszelkimi słownikami...), to... POWODZENIA Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
14.10.2007, 11:04:56

Falkhor napisał(a):Jak uda Ci się usunąć np. wszystkie słowa typu 'kurwa', aby nie występowały w sieci (poza wszelkimi słownikami...), to... POWODZENIA

A to ja nie myślałam o tym, że by się zbrać do tego w całej sieci, bo to jest nie możliwe. Przecież w ilu językach ludzie przeklinają. Musiłabym się tego nauczyć Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji nie mam na to czasu Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji a po za tym sieć jest za duża a ja musze chodzić na wykłady Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji :lol-sweat: Chodziło mi o to, że jakby każdy kto ma moc i umiejętnośc usuwania takich rzeczy zabrałby się za to to było by całkiem fajne i na miejscu Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
14.10.2007, 11:11:42

rudzia, Hmmm... ale po co? DLACZEGO? Dlaczego ktoś ma tracić swój czas po to, by po kimś ciągle coś poprawiać? O to mi chodzi, że wulgaryzmy tak na prawdę wiele koztują w sieci, w ogóle - moderacja. Nie mówie tylko o naszym forum Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji ale ogółem.
14.10.2007, 11:17:44

Falkhor napisał(a):Nie mówie tylko o naszym forum ale ogółem.

Przeciez na naszym forum się nie przekoina, więc ja nie wiem o czym mowa
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Falkhor napisał(a):Hmmm... ale po co? DLACZEGO?

ludzie robią dużo różnych rzeczy z niewyjaśnoinych przyczyn Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
ale tak naprawdę to nie ma sensu Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji i tu się z Tobą zgodzę Falkhor...ale fajniej by było jak by ludzie bardziej chcieli być mili niż nie mili Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy