Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Być wygadanym?
19.03.2007, 13:16:44
Być wygadanym?
Był temat o niesmiałości Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

To teraz będzie o WYGADANIU, pewnego rodzaju smiałości i zdolności dopasowania się do środowiska a nawet - więcej - zmienianai go Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Być wygadanym - to taka pewna forma śmiałości, która umożliwia nam łatwą werbalizację swoich myśli, oznajmienie ich naszemu otoczeniu oraz, co bardz użyteczne - przekonanie naszego kontrrozmówcy do swojego zdania. Czasem tez - zniechęcenie go, zachęcenie, zastraszenie... oraz uspokojenie. I pewnie inne jeszcze Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

W tym uwodzicielskośc, ale o tym tez temat był Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Cytat:W starożytnej Grecji w V wieku p.n.e. zrodziła się nauka o sztuce oratorskiej – retoryka. Doskonalili ją filozofowie sofiści. Arystoteles przypisywał odkrycie retoryki Empedoklesowi, a pierwszy traktat – politycznemu oratorowi Koraksowi. Ten zaś podzielił mowę oratorską na "wstęp, przedstawienie tezy lub tematu, argumentację, zbijanie kontrargumentów, podsumowanie”. Uważał, że głównym celem mówcy nie jest dotarcie do prawdy, lecz przekonanie interlokutora.
Źródło - Kiosk.onet.PL

Jeszcze kilka słów o Mistrzu Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Cytat:Niskiego, niedowidzącego i sepleniącego Arystotelesa – nauczyciela Aleksandra Macedońskiego – rodacy nie bardzo lubili. Wrogowie jak ognia bali się jego przewrotnych wystąpień, naszpikowanych chłodnymi, jadowitymi szyderstwami. Teoretyczną bazę retoryki filozof opracował w swym traktacie, gdzie wyodrębnił zasady perswazji, sztuki przekonywania i opisał te cechy retoryki, które zaskarbiają mówcy zaufanie słuchaczy. W części praktycznej przedstawił sposoby budowania mowy, typy możliwych argumentacji oraz znaczenie humoru i patosu w przemówieniach.
Źródło - Kiosk.onet.PL

I trochę z życia wzięte Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Cytat:"Moskiewskim złotoustym" nazywano znanego rosyjskiego adwokata z XIX wieku Fiodora Nikiforowicz Plewako. Jego umysł, logika, umiejętności krasomówcze były legendarne, a wiele przypadków z jego praktyki ludzie do dziś przekazują sobie jako anegdoty. Broniąc starszego już kapłana, oskarżanego o malwersację, Plewako powiedział: "Przed wami siedzi człowiek, który od 30 lat odpuszczał wam na spowiedzi grzechy wasze. Teraz on oczekuje tego samego od was: Czy odpuścicie mu jego grzech?". W zabawny sposób Plewako pokrzyżował plany chciwej prostytutki, która oskarżyła chłopa o gwałt, domagając się wysokiego odszkodowania: "Panowie przysięgli! Jeśli zasądzicie od mojego klienta grzywnę, to proszę z tej sumy potrącić koszt prania prześcieradła, które powódka pobrudziła swoimi trzewikami". Oburzona prostytutka zawołała: "Nieprawda! Zdjęłam trzewiki!!!"
Źródło - Kiosk.onet.PL

Jak widać - samo życie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Nie da się pominąć faktu, że dla człowieka mowa i słuchanie mowy to tak, jak być i móc istnieć. Najwazniejszy, najtrudnejszy i poweszechny język komunikacji ludzkiej. Już starożytna Grecja odkryła, że mowa może być władzą. Stąd szkolenie umiejętności oratorskich, omamianie tłumów, a także... demagogia - obiecywanie wszystkiego wszystkim. Niepozorny z postruy Adolf Hitler potrafił porwać miliony swoją charyzmą. Najwięszym jego sukcesem były wystąpienia przed tłumami - które oczarowywał i niewolił swoimi przemówieniami.

Jak sądzicie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Jesteście wygadani?
Szybko łapiecie się na tym, ze ktoś próbuje Wami manipulować słowem?
Znacie jakiegoś krasmowócę?

Pozdrawiam Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
19.03.2007, 20:18:11

E.. ja tam nigdy nie byłem wygadany...
Ale co niektórzy na tym forum to mają żyłkę oratorską...

Co do tego "przekonywania" podczas rozmowy.. to jest ekstremalnie trudne, a momentami niewykonalne, dlatego pewne rozmowy są bezcelowe - właściwie większość rozmów jest bezcelowa, jak np. na tym forum Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji No ale jakieś zajęcie człowiek musi mieć...

Podstawa to zasiać ziarno wątpliwości.... i poczekać aż wykiełkuje zgodnie z naszymi oczekiwaniami Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

To z tymi wątpliwościami działa - sam zmieniłem kiedyś zdanie, ale do tego trzeba dojść samemu...

Liberate tute me ex inferis
Znajdź wszystkie posty użytkownika
19.03.2007, 20:25:07

Ahab,
Cytat:właściwie większość rozmów jest bezcelowa, jak np. na tym forum No ale jakieś zajęcie człowiek musi mieć...
Wg mnie to nie tylko zajęcie na nude, ale też sposób poszerzania swojego światopoglądu Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Cytat:Podstawa to zasiać ziarno wątpliwości....
Ale uda się to chyba tylko wtedy, gdy wiesz, w jakiej sferze Twój rozmówca ma wątpliwości? Bo to mi tak trochę zapachniało jakby przekonywac człowieka na zmianę wiary lub coś w tym stylu...
19.03.2007, 21:08:52

oj Falk załozyłeś temat w sam raz dla ciebie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji jeśli chodzi o wygadanie to jesteś mistrzem heh :nerd:

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
19.03.2007, 21:14:36

Wygadaniem można zawsze zdobyć też wrogów - takoch też wygadanych albo po prostu takich co wygadanych nie lubią Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
W byciu wygadanym trzeba mieć umiar i wiedzieć co się mówi, co kiedy wolno a co nie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
19.03.2007, 21:27:33

Megg napisał(a):W byciu wygadanym trzeba mieć umiar i wiedzieć co się mówi, co kiedy wolno a co nie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
ooo tak Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji nie jest rzeczą trudną gadać - ważne żeby gadać z sensem :sugoi: i wtedy kiedy na to jest pora i miejsce...
...bo gadać żeby gadać to każdy potrafi =P

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
19.03.2007, 21:51:10

oo tak , a tacy luzdie zamiast plusów maja minusy :O wygadanie swoja droga jest dobre ale w granicach rozsadku

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
01.05.2007, 16:18:48

Megg napisał(a):W byciu wygadanym trzeba mieć umiar i wiedzieć co się mówi, co kiedy wolno a co nie

Tez tak mysle, bezsesowne jest paplanie na okraglo o wszytskim i o niczym, sa osoby ktore tak robia, przy ktorych ciezko jest dojsc do glosu Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji przyznam ze takie osoby nie sa zbytnio lubiane w grupie, poniewaz skupiaja sie na sobie, zawsze chca byc sluchane, tylko rzadko kogos sluchaja.

Wesele z POWEREM tylko u nas Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

http://www.power.org.pl
Zapraszamy
04.05.2007, 16:41:00

iwcia napisał(a):ez tak mysle, bezsesowne jest paplanie na okraglo o wszytskim i o niczym, sa osoby ktore tak robia, przy ktorych ciezko jest dojsc do glosu Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji przyznam ze takie osoby nie sa zbytnio lubiane w grupie, poniewaz skupiaja sie na sobie, zawsze chca byc sluchane, tylko rzadko kogos sluchaja.
A jeszcze gorzej, jak chcą wszystkich koniecznie przekonać do tego, że mają rację.
To są chyba tzw. wampiry energetyczne. Ja poważnie wysiadam przy takich :puppyeyes:
04.05.2007, 20:23:17

iwcia napisał(a):bezsesowne jest paplanie na okraglo o wszytskim i o niczym

Święta racja, absolutnie trzeba się tu zgodzić Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji . Forumowym odpowiednikiem takiego zachowania mogą być np. tematy nielubiane przez Ahaba, czemu ostatnio zdaje się dawał wyraz zniechęcenia Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji .

iwcia napisał(a):zawsze chca byc sluchane, tylko rzadko kogos sluchaja.

Ach, skąd ja to znam... Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

siss napisał(a):jak chcą wszystkich koniecznie przekonać do tego, że mają rację

Trafiłaś w dziesiątkę, siss Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
. O swojej racji jest w stanie przekonać tylko ten kto istotnie - posiada rację. Oczywiście, nie każdego się da przekonać, ale bez spełnionego powyższego warunku, jest to absolutnie wykluczone.

Z własnego doświadczenia wiem, że jeszcze gorsi(!) są ludzie, którzy nigdy nie mają nic ciekawego do powiedzenia. Z braku wiedzy, doświadczenia (lub nawet tylko i wyłącznie ze zwykłego lenistwa) udają jedynie, że dany temat ich nie interesuje, jednocześnie odmawiając prawa do zabierania głosu innym - dacie wiarę, że takie przypadki mają miejsce? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
-----------------------------------------------------------------------
08.05.2007, 07:50:12

jak dla mnie wygadanie musi isc z umiejetnoscia sluchania

ktos, kto nie slucha, gada w powietrze czyli tylko marnuje tlen

chyba, ze mowa o jakims wystapieniu to trzeba sie starac aby jakos zainteresowac sluchacza

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
09.05.2007, 15:53:34

Demonesssa napisał(a):jak dla mnie wygadanie musi isc z umiejetnoscia sluchania

Zgadzam się, co więcej - słuchanie wydaje mi się bardziej cenną cechą niż nawijanie jak katarynka Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

SzalonyMściciel napisał(a):jeszcze gorsi(!) są ludzie, którzy nigdy nie mają nic ciekawego do powiedzenia. Z braku wiedzy, doświadczenia (lub nawet tylko i wyłącznie ze zwykłego lenistwa) udają jedynie, że dany temat ich nie interesuje, jednocześnie odmawiając prawa do zabierania głosu innym - dacie wiarę, że takie przypadki mają miejsce? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Tacy ludzie według mnie są pusci i odizolowani od zycia, jego realiów, zyja w swoim swiecie i nie mają zielonego pojecia what is going on Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Obłuda tez jest straszna, przywdziewanie maski, że jest sie towarzyskim, otwartym, wygadanym. Predzej czy pozniej wszystko wychodzi na jaw ...

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
10.05.2007, 06:10:35

ziomalka,
Cytat:słuchanie wydaje mi się bardziej cenną cechą niż nawijanie jak katarynka
Tylko że co wtedy, gdy zbeirzesz bandę genialnych słuchaczy jak... nie będą mieć czego słuchać? XP
10.05.2007, 12:46:25

Lubię przebywać w towarzystwie wygadanych ludzi, którzy mówią z sensem i na temat. Można się od nich wiele nauczyć. :lol-sweat: Poszerzyć słownictwo, wiedzę, wymienić poglądy... Wygadanie to fajna sprawa. Przydaje się w urzędach :hihi:
Myślę, że jestem wygadana, ale nie zawsze mam nastrój ^_^

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
10.05.2007, 14:18:52

Falkhor napisał(a):Tylko że co wtedy, gdy zbeirzesz bandę genialnych słuchaczy jak... nie będą mieć czego słuchać? XP

Można chwilke pokontemplować no i użyć może języka ciała :letssin: Popatrzeć komuś w oczka, napawać się sobą nazwajem, uśmiechac się do siebie, robić śmieszne miny itp :lol-sweat:

Falk KATARYNKO nie szukaj dziury w całym Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
Odpowiedz 

Skocz do: