Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Być wiecznym i nieśmiertelnym...
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 15,970
Być wiecznym i nieśmiertelnym...

[center] [/center]

Jak wiemy, około 10 przypadków urodzeń na 10 kończy się śmiercią z przyczyn różnych... Gdy jestesmy młodzi, chcielibysmy być dorośli, gdy jestesmy dorosli, chcemy być bogaci Animatedwink gdy jestesmy starzy - tęsknimy za młodością...

A co by było, gdybysmy mogli żyć wiecznie? We 'Włądcy Pierścieni' Elfy mogły życ wiecznie... Tyle tylko, że w chwili obecnej ludzi jest tak wielu... Co by się działo dalej? Czy musiałoby być tak, że jesteśmy wieczni ciałem i zarazem niesmiertelni czy tylko 'niesmiertelni' - o wiecznej duszy, jak mówi niektórym z nas wiara?

Czy fajnie byłoby być wiecznym?
Czy być wiecznym jako nieliczny (np. 0,0001% populacji)?
Czy może wszyscy tacy powinni być?
Czy może jednak... lepiej być śmiertelnym?

09.09.2007 20:04:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 1,020

Falkhor napisał(a):
Czy fajnie byłoby być wiecznym?

W sumie dla wierzących w życie pozagrobowe, co to za różnica ? Skoro dla nich po śmierci nie znika świadomość...?

Falkhor napisał(a):
Czy może wszyscy tacy powinni być?

Byłoby nas za dużo Smile Chińczycy nie są wieczni a "ciut" ich jest xD

09.09.2007 20:42:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Kuru, Tylko że nie masz pewności, czy życie wieczne, po smierci, będzie tak samo fajne, jak 'doczesne'. To znaczy - że teraz Ci się tu podoba, osiągniesz sukces, założysz wspaniałą rodzinę i... w końcu okazuje się, że musisz to zostawić. Nie jest to łatwe, nawet dla wierzących.

Ateizm może być wygodny dla 'dorobkiewiczów' i ludzi nauki. w 1. przypadku - nie rodiz wyrzutów sumienia, tylko pzowala gromadzić bogactwa (przykład tylko), w 2. - nie stwarza wielu problemów natury religijno-etycznej.

Negując ważne sprawy, chyba idzie się na... łatwiznę? czy nie?

Życie wieczne - odpada dla ateistów. Tak mi się wydaje Tongue

09.09.2007 20:50:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Joy_ride

*

Reputacja: 1
nfm: 736

jedyne co mnie trzyma przy życiu to myśl że kiedyś umrę XP

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
09.09.2007 21:02:29
Kuru

*

Falkhor napisał(a):
Kuru, Tylko że nie masz pewności, czy życie wieczne, po smierci, będzie tak samo fajne, jak 'doczesne'.

Jakie by nie było, gdzie jest napisane, że wieczne życie ziemskie miałoby być lepsze ?

Falkhor napisał(a):
Ateizm może być wygodny dla 'dorobkiewiczów' i ludzi nauki. w 1. przypadku - nie rodiz wyrzutów sumienia, tylko pzowala gromadzić bogactwa (przykład tylko), w 2. - nie stwarza wielu problemów natury religijno-etycznej.

ad1. a to nie ma wierzących "dorobkiewiczów" - ciekawe rzeczy tutaj się dowiaduje Biggrin A to, że ateista nie wierzy w boga równa się brakowi sumienia ? :O

ad2. Nie stwarza problemów religijno-etycznych; stwarza TYLKO etyczne.

Pytanie, Falkhor: dlaczego nie jesteś zły ? Dlaczego nie mordujesz ludzi, nie kradniesz, nie gwałcisz ? Tylko dlatego, że wiara ci tego zabrania, czy dlatego, że jest to niewłaściwe i złe ?

09.09.2007 21:16:57
Falkhor
Administrator
*

Kuru,

Cytat:
ad1. a to nie ma wierzących "dorobkiewiczów" - ciekawe rzeczy tutaj się dowiaduje A to, że ateista nie wierzy w boga równa się brakowi sumienia ?

nie powiedziałem, że wszyscy dorobkiewicze to ateiści ani odwrotnie.

Sumienie to moralność, która nie musi wypływać z religii. jednak patrząc na religie - to każdy z nas ma w sobie jakies wartości z jednej lub więcej religii. Tworzy własną. Oczywiście zasady mogą być ateistyczne - bez bóstw. Ateista może czynić dobrze, nie wierząc jednocześnie w bogów.

Cytat:
ad2. Nie stwarza problemów religijno-etycznych, ale TYLKO etycznych.

Ateizm nie stwarza problemów etycznych? Ale przecież po odrzuceniu wartości religijnych zostają... etyczne - moralne, subiektywne. Aspekt religijny jest bardziej obiektywny (zbiorowość). Chociaż i ateiści to jakaś zbiorowość.

W moim przypadku wiara wpływa na to, jaką moralność sobie buduję. Ateista ma szersze pole działalnia w tworzeniu swojej moralności, bo nie wiążą go zasady religii.

HEH Smile

Nie popadajmy tak bardoz w dyskusję o ateiźmie w dwóch tematach Smile Smile Smile Koneic OFFTOPA Smile

Cytat:
Jakie by nie było, gdzie jest napisane, że wieczne życie ziemskie miałoby być lepsze ?

Ale niekoniecznie musi być gorsze, prawda?

Ile rzecyz można by zoabczyć, doświadczyć, w ilu rzeczach uczestniczyć, tworzyc... albo i niszczyć. Tylko ze ponoc kosmos jest ograniczony i kiedyś tak czy tak coś by się skończyło.

Wg mnie dobrze jest tak, że jednak kiedyś umieramy.

09.09.2007 21:26:55
Kuru

*

Falkhor napisał(a):
jednak patrząc na religie - to każdy z nas ma w sobie jakies wartości z jednej lub więcej religii.

Nieee.... to religie przywłaszczają sobie (przypisują, dopisują) pewne bardzo popularne uniwersalne wzorce postępowań i wartości etyczno-moralne. Poniekąd potwierdza to też twój tekst: Tworzy własną. Oczywiście zasady mogą być ateistyczne - bez bóstw. Ateista może czynić dobrze, nie wierząc jednocześnie w bogów.

Falkhor napisał(a):
Ateizm nie stwarza problemów etycznych?

Źle napisałem, chodziło mi, że właśnie pozostają tylko problemy etyczne, bo religijne nie istnieją. (źle ułożyłem zdanie).

09.09.2007 21:41:01
Falkhor
Administrator
*

Kuru, jak nie mas znic przeciwko, to odpowidzi na te pytania dam w należytym temacie Smile Trzeba zkaończyć offtopa Smile

jak powiedziałem - wg mnie na prawdę lepiej być śmiertelnym. Po prostu wizja niesmiertelności na najdłuższą metę może być po prostu przerażająca. Zwłąszcza, jeśli się jest tym jednym na miliard - to wtedy jakiś wybuch Słońca i rozrzucenie 6-7 niesmiertelnych po kosmosie... tułaczka, samotność, pustka... może i piekne widoki, ale... NIe wiem, nie wiem, czy to by było miłe.

nawet na ziemi - być jednym neismiertelnym. patrzeć, jak bliscy umeirają, przyjaciele, zwierzaki, a może i cała planeta... Ostateczna samotność doprowadziłąby do szaleństwa chyba...

09.09.2007 21:51:40
Demonesssa

*

nfm: 378

nie chcialabym zyc wiecznie - jak dla mnie ta nieokreslona w czasie smierc jest jakims punktem odniesienia. swiat zmienilby sie w straszne pieklo, gdyby wszyscy zyli wiecznie :/ :/ :/

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
10.09.2007 08:34:13
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
nfm: 3,664

Gdyby wszyscy zyli wiecznie prawdopodbnie nie moglibysmy sie rozmnazac (wersja z jednego filmu Biggrin) to by bylo sprawiedliwe Biggrin
Badz co badz jakby wszyscy zyli wiecznie to:

Demonesssa napisał(a):
straszne pieklo

by sie rozpetało
jesli mialbym byc jedyna osoba z zyciem wiecznym to niechcialbym bo wkoncu bym sie znudzil co jakis czas zmiana znajomych bo starzy by umierali a tak sie ciesze ze zyje wsrod ludzi ktorych znam Biggrin

10.09.2007 08:56:36
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,889

jak dla mnie kusząca myśl, dużo bym dał by tak było. Ale z 2 strony jest jak jest, naturalną koleją rzeczy jest śmierć więc się nie obawiam o nic Smile

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
10.09.2007 08:59:12
Qmar
Moderator
*

nfm: 3,664

Jesli ktos wierzy to wie zapewne ze zycie wieczne jest po smierci i wynika ze ma byc lepsze Smile niz ziemskie

10.09.2007 09:04:34
Kuru

*

Bake napisał(a):
naturalną koleją rzeczy jest śmierć więc się nie obawiam o nic

A ja się obawiam jednej rzeczy:
- że tylu zarąbistych filmów, seriali nie zobaczę,
- że nie przeczytam super ksiazek
- że nie będę swaidkiem wiekopomnych odkryć i osiągnięć naukowych

To chyba tyle Sad

10.09.2007 11:24:17
levi'
Moderator
*

nfm: 3,344

Kuru,

Cytat:
A ja się obawiam jednej rzeczy:
- że tylu zarąbistych filmów, seriali nie zobaczę,
- że nie przeczytam super ksiazek
- że nie będę swaidkiem wiekopomnych odkryć i osiągnięć naukowych

podobno po śmierci człowiek trafia do miejsca, gdzie może czerpać nieograniczoną wiedzę, więc sobie poradzisz =D

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
10.09.2007 11:27:04
Falkhor
Administrator
*

levi', Mówisz - kabłowka za free, zawsze aktualne zasoby biblioteczne i... darmowe ciasteczka? Tongue No to ja sięna to piszę Tongue Ale to byłby chyba raj, a na to trzeba już zasłużyć Animatedwink

Demonesssa,

Cytat:
dla mnie ta nieokreslona w czasie smierc jest jakims punktem odniesienia

Zgadzam się zdecydowanie. Absurdalnie nasze życie nie ma sensu, skoro i tak umrzemy, ale właśnie dlatego chcemy, aby przeżyć to życie jak najlepiej Smile

10.09.2007 12:31:44
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *