Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Braknie miejsca dla linii lotniczych?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Braknie miejsca dla linii lotniczych?

Cytat:
Za niecałe dwadzieścia lat na świecie latać będzie ponad dwukrotnie więcej samolotów niż dziś. Takie są przewidywania producenta Airbusa. Jeśli się spełnią, pojawią się całkiem nowe problemy.
Konsorcjum produkujące Airbusa włączyło się do debaty na temat rozwoju transportu lotniczego. Jego przedstawiciele ostrzegli, że potrzeba będzie więcej pasów startowych, aby obsłużyć stale rosnącą liczbę maszyn. Do roku 2026 będzie 28 tysięcy 534 samolotów pasażerskich i transportowych. Obecnie jest ich 13 tysięcy 284.

Źródło - Kiosk.Onet.pl

Niebo się zapcha? jakkolwiek fajnie, że loty będą tanieć (bo na pewno będą...), ale... popatrzcie na zisiejsze niebo - niedługo nawet ono nie będzie wolne od wielkich, skrzydlatych maszyn. Które po pierwsze robią neizły hałas (chyba, że lecą na prawdę wysoko) a po drugie - nieźle smrodzą...

Mnie to średnio odpowiada, bo ja mało latam i dużo patrzę w niebo.

Producenci samolotów (Airbus i Boening) zacierają ręcę i ratują się przed ekologami tym, że np. nowe maszyny będą spalać 15-20% mniej paliwa i tym samym produkować mniej zanieczyszczeń. Ale to i tak będzie BARDZO dużo - rocznie w produkcji CO2 samoloty mają udział na poziomie 2-5%, co jest liczbą ogromną. Na dokładkę - neich mnie ktoś poprawi - spaliny emitowane przez samoloty na dużych wysokościach są jeszcze groźniejsze niż te z np. smogu ulicznego. Bo są POZA naszym zasięgiem i baaaardzo długo sobie na tym naszym niebie wiszą...

Brrrrrrr....

19.02.2008 08:42:47
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: