Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Bój 10-szokowy o zdrową piłkę
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Bój 10-szokowy o zdrową piłkę

Artykuł z Kiosk.onet.pl LINK
Autor Piotr Lisiewicz.

Ostatnio nawet na naszym Forum czytałem, że polski sport to pieniądze i korupcja... Gdzie podziała się idea sportu? Gdzie dążenie do umozliwienia rywalizacji w myśl "niech wygra najlepszy"?

M. Piotrowski na łamach Gazety Polskiej przedstawił 10 pomysłów na to, jak uzdrowić polską piłkę.

Cytat:
1. Listkiewicz odchodzi, wchodzi komisarz.

No cóż... tutaj raczej ciężko się nie zgodzić... Jeżeli tak długo jest kiepsko, to po postu trzeba zmienić krew na inną. Rotacja jednej grupy osób na tych samych stanowiskach nic nie daje. Jednocześnie w takim przypadku wyciąłbym punkt 4. i 5. - bo zamiasty tych rzekomo kiepskich, mogli by się pojawił rzeczywiście pracowici i skuteczni.

Autor tekstu zwraca tez uwage, że..

Cytat:
Naprawiać nie mogą ci, którzy uczestniczyli w tworzeniu patologicznego i korupcyjnego systemu, ani nawet ci, którzy się temu biernie przyglądali, niepróbując zmienić zła. Trzeba poprosić o powrót do piłki bardzo wielu ludzi, którzy odeszli, nie chcąc uczestniczyć w tym bagnie.

Hmmm... No coś w tym chyba jest.

Cytat:
2. Prześwietlić majątki działaczy.

Do tego sloganu to już akurat przywykłem... Już napoleon powiedział, że jak się chce, aby dana sprawa nie została rozwiązana, to należy powołać do jej rozwiązania Komisję. Bo pewnie powstałaby jakaś komisja... po niej oddziały terenowe i kolejny szczebel biurokracji rośnie i plaszczy tyłki na miękkich fotelach...

Cytat:
3. Kwalifikatorzy do kasacji.
(...) W nowym systemie ocenianiem pracy sędziów powinny się zajmować trzyosobowe komisje, w których przynajmniej jedna z osób byłaby specjalistą od sędziowania. Druga oceniałaby sprawy związane z bezpieczeństwem i atmosferą na meczu. Niekoniecznie wszystkie z tych osób musiałyby być byłymi sędziami, mogliby to być eksperci, a także ludzie ze środowiska dziennikarskiego. (...)

No w tym wypadku komisja ostecznie mogłaby się sprawdzić - 3 osoby z róznych środowisk. Jest szansa, że byłoby to dobre. Jeżeli komisja byłaby o zasięgu przynajmniej wojewódzkim - to 5-osobowa, z 2 sędziami-specami. Więcej osób w komisji zawsze trudniej przekupić Biggrin

Cytat:
4. 80 proc. mniej działaczy.
5. Wyrzucić sporą część działaczy i sędziów.

Hmmm... wydaje mi się to zbyt dużym uogólnieniem. Ale jednak - jak w artykule - w piłce za dużo jest "leśnych dziadków", którzy po prostu nic nie robią, a jesli już robią - to robią do do kitu.

6. Ujednolicić kary za czerwone kartki.
Zdecydowanie. Piłkarz ma się bać jak ognia czerwonej kartki. Każdy piłkarz z każdej drużyny. W końcu jak jeden drugiemu złamie nogę i dostanie czerwoną kartkę za brutalny faul od tyłu, to dlaczego w innym meczu w podobnej sytuacji też będzie taka czerwona kartka, ale w 1. będzie kara jednego meczu, a w drugiej sytuacji - 3 mecze albo cholera wie co. Za czerwoną kartkę karać dotkliwie i już. Jest jeszcze kwestia jej wręczania... Wg mnie zawsze brakuje jednego jeszcze kartonika - np. niebieskiej, która oznacza wyautowanie z meczu Biggrin Biggrin Biggrin Ale to tylko takie tam majaczenie moje Biggrin

Cytat:
7. Zaopiekować się młodymi piłkarzami.

Zdecydowanie. To jest żenujące, że jak szczebel średni wykuje porządny talent, to trafia on wszędzie, byle nie do naszej reprezetacji. Jak w artykule - przykład Klose i Podolskiego. Doszło do kolejnego polskiego paradoksu - prawie sami wykopaliśmy się z mistrzostw. Prawie, bo był Boruc i bronił strzały Polaków Tongue Ale obcokrajowcowi puścił...

Cytat:
8. Wydłużyć sezon piłkarski.

Tu nie mam swojego zdania...

Cytat:
9. Oddzielić piłkę ligową od reprezentacyjnej.

Hmmmmm... tu się zgodze. Pod PZPN - reprezentacja i młodzieżówka. Rozgrywki ligowe - sponsorzy ligowi. Chyba byłoby ok.

Cytat:
10. Nie dać się nabrać na pseudozmiany.

Biggrin Biggrin Biggrin Biggrin Myśmy się przyzwyczaili nie do pseudozmian, tylko do akceptacji pseudozmian. Bo czasem nawet wiemy, że te zmiany sa pseudo, ale i tak się zgadzamy Biggrin

Pozdrawiam.

19.07.2006 12:24:36
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: