Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Biżuteria
AutorWiadomość
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 0
Biżuteria

Cytat:
Biżuteria nie zawsze pełniła wyłącznie funkcje ozdobne. Początkowo nosili ją jedynie mężczyźni - biżuteria służyła jako amulet mający dopomóc w walce.

Najstarsza znana biżuteria pochodzi sprzed około 22 tysięcy lat. Początkowo była ona wykonywana ze skóry, muszli, kamyków, drewna, zębów i kości zwierzęcych. Biżuteria wyznaczała status społeczny, była elementem religii, chroniła przed chorobami i złą fortuną. Dopiero około 3500 lat p.n.e. biżuteria zaczęła być wytwarzana z metalu (brąz, miedź, srebro i złoto). Momentem przełomowym w wytwarzaniu biżuterii był okolice 2000 roku p.n.e. Wówczas to Egipcjanie przyczynili się do popularyzacji biżuterii, jak również zaczęli wytwarzać bogato zdobione przedmioty użytkowe, takie jak: grzebienie, bransoletki, broszki, naszyjniki, kolczyki.

W Grecji najwspanialsza biżuteria powstała w okresie klasycznym (V-IV w p.n.e.). Grecka biżuteria charakteryzowała się ponad przeciętną elegancją i zgrabnością. Motywami dominującymi bogato były kwiaty, liście i zwierzęta. W późniejszym okresie biżuteria została wzbogacona kamieniami szlachetnymi.

W ozdobach rzymskich dużą rolę odgrywały kamienie szlachetne. Wtedy też po raz pierwszy ukazała się biżuteria z diamentami i szmaragdami. Dużą popularnością cieszyły się kolczyki, naszyjniki z monet, agrafy do spinania szat i bogate w ornamenty spinki do upinania fryzur. W czasach republiki rzymskiej większość obywateli mogła używać jedynie pierścieni z żelaza. Przywilej noszenia złotego pierścienia będącego oznaką sprawowanego urzędu mieli wyłącznie państwowi dygnitarze i senatorzy.

Średniowiecze to kontynuacja antycznej tradycji. W wiekach średnich biżuteria miała wymowę symboliczną. Dla przykładu: złoto symbolizowało mądrość monarchy. Wraz z szerzeniem się religii katolickiej biżuteria zyskiwała na popularności. Pierścienie z niebieskim szafirem przysługiwały kardynałom i biskupom, ponieważ kamień ten oznaczał tych, których umysł był zwrócony ku rzeczom niebieskim.

W XVI i XVII wieku nastąpił rozkwit złotnictwa. Dzięki rozpowszechnieniu wzorników (książek zawierających ryciny z najmodniejszymi przykładami biżuterii) w całej Europie wytwarzano klejnoty posiadające podobny styl. W okresie tym mężczyźni miewali więcej biżuterii niż kobiety. W XVIII wieku biżuteria stawała się powoli domeną kobiecego stroju. Główną dekoracją ubiorów męskich były ordery nadawane za wybitne osiągnięcia lub jako prezenty okolicznościowe. Uznawano je za swoisty rodzaj biżuterii, zdobiąc niekiedy dziesiątkami brylantów.

link

Cytat:
Biżuteria była noszona na głowie w formie koron, diademów, tiar, opasek, spinek, ozdób nakryć głowy, kolczyków, kolczyków do nosa, czy ust; na szyi w formie obróż, naszyjników i wisiorków; na piersiach formie broszek, spinek, klamer i guzików; na kończynach w formie pierścionków, bransoletek, obręczy, obejm, bransolet i łańcuszków na nogę; i w talii w formie pasków i łańcuchów z zawieszkami takimi jak sakwy, saszetki zapachowe.

link

Jak się okazuje biżuteria nie jest tylko i wyłącznie domeną kobiet, ale nawet dziś, kiedy i mężczyźni mogą i noszą ozdoby, to kobiety chętniej w niej występują. Niektóre nawet nie wyobrażają sobie żeby miały gdziekolwiek wyjść bez biżuterii, bez niej czują się nagie.
Dziś jest tak bogaty wybór, że każda z nas znajdzie coś dla siebie. Smile
Jaka biżuterię lubicie nosić, co się Wam podoba, a co nie we współczesnej biżuterii? Czy zawsze macie na sobie coś ze swojej szkatułki? Nosicie całe zestawy czy ograniczacie się tylko do kolczyków i jednego pierścionka?

Pozdrawiam Smile

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
12.09.2007 17:09:13
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
mala.em

*

Grupa: Zarejestrowani

uwielbiam biżuterię, ale nie nosić tylko oglądać Smile z tego powodu jestem częstym gościem na targach biżuterii i kamieni szlachetnych, bo błyskotek-małych dzieł sztuki mają bez liku Smile być może niektóre kobiety bez biżuterii czują sie nagie - ja natomiast w biżuterii czuję ubrana zanadto albo wręcz przebrana - taki już mam styl ubierania i sposób życia, że pierścionki, bransoletki czy łańcuszki i koraliki mi po prostu przeszkadzają (wyjątek mogę zrobić tylko dla kolczyków Animatedwink ) - z tego powodu nawet miałam kiedyś wielką kłótnię z pewnym mężczyzną, który poczuł się urażony, że nie noszę pierścionka, który mi z miłości ofiarował Animatedwink

13.09.2007 22:33:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6

Ja z kolei nie lubię byc poobwieszana bizuterią - mówiąc inaczej - nie lubię, jak mi coś zwisa :lol-sweat: :sweet:
Z biżuterii tylko pierścionki - bo nie wiszą, ale i też nie zawsze, musi być w moim stylu Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
14.09.2007 20:12:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy

A ja lubię biżuterię, ale należę do osób bardzo wybrednych Smile Głównie wisiorki, jedna, dwie pary kolczyków. Nie lubię tylko przesadzać z biżuterią. Czułabym się wtedy wystrojona jak choinka bożonarodzeniowa w te wszystkie świecidełka. :lmao:
A biżuterię lubię niebanalną i piękną.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
18.09.2007 21:16:25
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

księgarnia internetowa Vision drum and bass records Seriale Online zasiedzenie