Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Biuro matrymonialne - przyszłość czy przeżytek?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Biuro matrymonialne - przyszłość czy przeżytek?

Profesjonalna swatka może mieć odpowiednie wykształcenie kierunkowe (np. socjologia / psychologia) albo lata praktyki 'po weselach' i kądzielach. Raz musi miec gadane, raz dobrze pomyślane, zrobione i przewidziane. Sformalizowane swatki siedzą w biurach i w komputerze mają dziesiątki szablonów / akt osób, które... siedzą sobie gdzieś i szukają swojej drugiej połówki. Moga byc tak szaleńczo niesmiałe, że same na nic się nei odważą i czują sie pewniej, jeżeli ktoś nieźle obtrzaskany w ludzkich osobowościach wysegreguje im z kompa / szuflady kogos odpowiedniego. No, może przynajmniej ODPOWIEDNIEGO kandydata do rozpatrzenia.

Czy można by porzucic net i wygodną anonimowość / siedzenie w domku z... biurem matrymonialnym? Oglądnąłem sobei taki film po prostu i było tam włąśnie coś nie coś o tym... i tak jakoś mi się pomyślało, że może warto o tym pogadać? W końcu zawsze kogoś się szuka, jeśli się jest samotnym.

Czy może ktoś ma swoje biuro tego typu? Albo bawił się w stawa czy swatkę? były jakies sukcesy? Smile

Pozdrawiam.

15.05.2007 18:18:23
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Demonesssa

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 395

fajne by to bylo - ide sobie tdo takiego biura kawusia rozmowa z mila pania lub panem gruntowny wywiad osobowosciowy i potem kilku kandydatow wybieram sobie jednego i idziemy na druga kawe albo drinka

odpada wtedy sleczenie tu i tam pytanie niesmialosc tez mysle jest menisjza i mamy jakis filtr dzieki ludziom ktorzy znaja sie na tej robocie - warto chyba sprobowac i troche mi zal ze juz takie rzeczy prawie nie funkcjonuja

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
16.05.2007 08:15:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Demonesssa

*

Portfel: 395

jak dla mnie to by to bylo ok - bo ktos poznaje te osoby i np z gory je odrzuca a ja ryzykuje jeszcze mniej niz na czacie bo to w koncu jest jkakis specjalista

troche mi szkoda ze takie rzeczy juz odchodza w zapomnienie - predzej powstaja serwisy w necie albo nawet gazety ale nie takie cos

fajen by to bylo - ide sobie do takiego biura na herbatke rozmawiam z posrednikiem mowie to i owo a on potem robi wstepna selekcje i pokazuje mi np. 5 kandydatow z ktorymi potem moge sie spotkac na drugiej herbatce przejsc na spacer to mi sie podoba taki pomysl Smile Smile :hihi:

moze nawet i niesmialosc bylaby wtedy mniejsza w koncu ktos nas pilnuje doglada itd.

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
16.05.2007 08:27:46
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,588

Podoba mi się pomysł takich biur. Smile Takie poznawanie ludzi jest o tyle lepsze, że możesz je poznać osobiście, spotkać się, pogadać. Na chatach w sieci rozmawiasz z kimś i nie wiesz o nim nic prócz tego co sam ci powie, a powie tyle, ile będzie chciał żebyś o nim wiedział i nie zawsze zgodnie z prawdą. Biura matrymonialne to mniejsze ryzyko. Tongue

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
16.05.2007 15:05:12
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

W takich instytucjach jest tez fajne to, że pośrednicy nie są z kapelusza wyjęci. wiedzą, co robią i najcześciej baaaardzo dobrze znają się na ludzach. A to ważne. Jak pisze Gothka - trudno na czacie wyczuc, co kto i jak wygląda...

Demonesssa,

Cytat:
predzej powstaja serwisy w necie albo nawet gazety ale nie takie cos

No cóż. Wygrywa... wygoda...

16.05.2007 15:38:19
mala.em

*

Portfel: 1

nie wiem czemu, ale biuro matrymonialne kojarzy mi się z jednej strony jakoś tak staroświecko, a z drugiej strony jako ostatnia deska ratunku dla desperatów - ogólnie jak dla mnie dość dziwny sposób na szukanie drugiej połówki..
podobnie jest z tymi wszystkimi portalami randkowymi w sieci - zasypywali mnie swego czasu spamem, to z ciekawości weszłam i jak poczytałam pierwsze z brzegu kilkanaście anonsów to odpadłam..każdy starał się być na maxa oryginalny, a w efekcie było to albo śmieszne albo żałosne albo po prostu wulgarne.. ale z drugiej strony znam dwa szczęśliwe małżeństwa, które poznały się za pomocą sieci, więc wygląda na to, że przeznaczenie może nas i tam dopaść Smile

a jeszcze coś: natknęłam się kiedyś w sieci na fotobloga, którego autor zbiera najbardziej "oryginalne" zdjęcia zamieszczane w profilach randkowych jednego z polskich serwisów - jak dla mnie wyszedł z tego miejscami wręcz powalający eksperyment socjologiczno-estetyczny; jeśli ktoś chce obejrzeć to tu jest LINK Smile

18.05.2007 11:52:38
Falkhor
Administrator
*

mala.em, Heeheheheheh Biggrin Przeglądnąłem sobie ową galerię osobliwości... na prawdę - ciekawe komantarze do fotek Smile

Cytat:
biuro matrymonialne kojarzy mi się z jednej strony jakoś tak staroświecko, a z drugiej strony jako ostatnia deska ratunku dla desperatów

A jak dla mnie niekoniecznie cos, co jest staroświeckie od razu jest tylko dla desperatów Tongue

18.05.2007 19:18:29
Gothka =)
Moderator
*

Falkhor,

Cytat:
A jak dla mnie niekoniecznie cos, co jest staroświeckie od razu jest tylko dla desperatów Tongue

No właśnie. Z biur matrymonialnych korzystają też bogaci, ale cierpiący na brak czasu, mężczyźni, którzy pomimo trudności ze znalezieniem wolnego dnia, szukają miłości i głębszego sensu w życiu niż tylko pieniędzy. Smile

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
19.05.2007 09:41:16
mala.em

*

Portfel: 1

Falkhor napisał(a):

Heh, dla mnie też Animatedwink Chodziło mi raczej o to, że mam mieszane uczucia: z jednej strony że staroświeckie, a z drugiej że dla desperatów Smile

Gothka =) napisał(a):
No właśnie. Z biur matrymonialnych korzystają też bogaci, ale cierpiący na brak czasu, mężczyźni, którzy pomimo trudności ze znalezieniem wolnego dnia, szukają miłości i głębszego sensu w życiu niż tylko pieniędzy. Smile

Trochę ciemno to widzę. Skoro mają trudności ze znalezieniem wolnego dnia, to skąd znajdą czas dla tej kobiety, którą poznają? Animatedwink Skoro nie mają czasu, aby kogoś "normalnie" poznać to może lepiej niech zarabiają te pieniądze, a miłości szukają na emeryturze jak już będą mieć dużo wolnego czasu Animatedwink

20.05.2007 21:05:28
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 1,335

teraz w dobie internetu, internetowych portali typu sympatia itp itd raczej te biura poupadaja albo zrobia swoje odpowiedniki w necie

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
22.08.2007 08:41:21
iwcia
Moderator
*

Portfel: 1,829

Wydaje mi sie ze do takich biur zglaszaja sie zdesperowani ludzie, ktorym w zyciu sie nie powiodlo, albo czekaja zeby wlasnie takie biuro odwalilo cala robote. Najlepiej sie nie meczyc, nie spotykac z ludzmi, nie szukac samemu, czekac tylko na oferty z biura matrymonialnego Animatedwink mnie takie cos nie przekonuje... chyba ze w ostatecznosci i totalnej desperacji Animatedwink

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
26.08.2007 20:49:10
Falkhor
Administrator
*

Wg mnie nie trzeba totalnie ostatecznej maniakalnej desperacji Smile Moze ktoś sam próbował, chodził, szukał, polegał na znajomych i dostał ostro po nosie? Może nawet stała mu się krzywda? Psychiczna, fizyczna? Biura matrymonialne, zwłąszcza nie takei internetowe, czy nawet lsitowne, tylko realne, w budynku jakimś - są bezpieczne, dają poczucie komfortu, ze ktoś czuwa...

26.08.2007 22:42:45
Gothka =)
Moderator
*

Niektórzy po prostu mają zaufanie do takich instytucji. W końcu sprawdzają czy ktoś był karany czy nie, status materialny, wykształcenie itd. A na ulicy poznaje się różnych ludzi. I nie od razu się o nich wie takie rzeczy.

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
27.08.2007 08:02:06
SunShine

*

Portfel: 1,514

Eeee jak dla mnie biura matrumonialne to przeżytek.... Można mieć to samo na portalach internetowych tyle że za darmo i bez potrzeby wychodzenia z domu.

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
28.08.2007 21:26:12
Qmar
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,541

zaniedługo beda nieliczne takie biura z tego powodu co podała SunShine wydaje mi sie ze internet stopniowo podobne instytucje wypiera z rynku przez swoja dostepnosc prostote i wygode dla samego czlowieka

28.08.2007 21:31:30
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: