Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Bierzesz stypenidum albo i nie - strzeż się!
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Bierzesz stypenidum albo i nie - strzeż się!

Cytat:
Uzależnienie przyznania stypendium na wyżywienie od wykupienia bonu w stołówce, pozbawienie studenta stypendium socjalnego za niezłożenie w terminie indeksu czy powtarzanie roku, automatyczne zaliczenie przyznanego stypendium na poczet czesnego - to tylko wybrane nieprawidłowości, które wykryli kontrolerzy Najwyższej Izby Kontroli.

NIK sprawdził, jak 38 uczelni (18 publicznych i 20 niepublicznych) wydaje pieniądze przeznaczone na pomoc materialną dla studentów. Z pokontrolnego raportu wynika, że szkoły wyższe źle gospodarują funduszami przyznawanymi z budżetu. Uczelnie nie wykorzystują wszystkich dostępnych środków. W 2005 roku do kieszeni studentów nie trafiło aż 115 mln zł.

Gazeta podaje przykłady: Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie wypłaca tylko 50% środków.

Stypendia przyznawane są niezgodnie z prawem. Szkoły, przyznając pomoc, stosują dodatkowe kryteria, niewymagane przez prawo. Ponadto znacząco różnicują wysokość pomocy dla studentów o takim samym dochodzie, nawet na tych samych wydziałach.

Źródło - Wiadomości O2 PL

W sumie to można się amrtwić, mając stypendium albo go nie mając. W drugim przypadku - może dlatego, że uczelnia wymyśliła sobie jakieś kryterium, któro nie jest wymagane prawem, tylko widzimisię uczelni?

Sprawa to niebagatelna - 115.000.000 złotych gdzieś się zapodziało. Jeżeli w nowych chodnikach, łazienkach, kredzie do tablicy ewentualnie jeszcze - na nowe ksiązki w bibliotece - to pół biedy. Ale jeżeli w nowe furki rektorów/dziekanów, szkolne ośrodki socjalne i wczasy pod gruszą... To... co wtedy?

05.10.2007 17:17:50
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Falkhor,

Cytat:
W drugim przypadku - może dlatego, że uczelnia wymyśliła sobie jakieś kryterium, któro nie jest wymagane prawem, tylko widzimisię uczelni?

co do stypendiów, to wydaje mi się, że wszędzie powinny być takie same kryteria przyznawania :!: :O , bo przecież np ja mogę zarówno studiować w rzeszowie, krakowie czy gdańsku...więc wszędzie powinienem mieć takie same kryteria i prawa :!: :!: :!: nie prawdaż :?: - coś tu jest nie tak :eek: - zmienić system :!: :!: :!:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
05.10.2007 17:23:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

levi', Heh Smile Uczelnei wyższe mają prawo do... prawa wewnętrznego. Tyle tylko, że... kasa na stypendia nie idzie z ich kasy, tylko z państwowej Tongue Ujednolicenie wymagań do stypendiów byłoby bardzo na miejscu. jakaś podstawa gotówkowa też, dajmy na to 150 złotych to minimalne naukowe, a jak uczelnai chce wyższe, dokłada z włąsnej keiszeni...

05.10.2007 17:41:12
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Bake

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 5
Portfel: 335

w szkole prywatnej kolezanki dostawały 800 zł stypendium. Czesne 330

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
05.10.2007 18:34:44
Falkhor
Administrator
*

Bake, No widzisz :/ Ja na państwowej uczelni kiedyś dostawałem chyba... 120zł. Na uczelniach prywatnych - ludzie brali po 300-400zł i to na niższych progach średniej.

05.10.2007 20:07:13
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 335

u mnie za średia 4.2 dostawano stypendium Biggrin

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
06.10.2007 08:54:06
Falkhor
Administrator
*

U mnie wystarczyło po prostu 4,0 Tongue Ja miałem... 4,02 Tongue Tongue czy jakoś tak Tongue

06.10.2007 09:26:48
mala.em

*

Reputacja: 0
Portfel: 1

rozumiem, że były wyznaczone progi średniej i każdy kto się w nich zmieścił dostawał stypendium? jeśli tak, to fajnie mieliście i przynajmniej zasady były jasne - konkretna średnia przekłada się na konkretne pieniądze..

a np. moja szacowna i wiekowa alma mater wolała wspierać wyścig szczurów - tzn. stypendia dostawało tylko 30% najlepszych na roku (przy założeniu, że najgorsi z nich nie mogą mieć średniej niższej niż magiczne 4,0) - tak więc liczyła się nie tylko twoja własna średnia, ale też średnia twoich znajomych - co prowadziło do takich sytuacji, że można było mieć średnią np. 4,75 i nie dostać ANI GROSZA jeśli na roku były same kujony - u mnie właśnie tak było i do dziś pamiętam, że ze średnią blisko 4,8 byłam ostatnią osobą, która załapała się na najniższe stypendium w kwocie bodajże 180 zł Rotfl
tak więc jeśli nie było się w stanie zdobyć najwyższej średniej na roku, zostawało tylko pójście do pracy (pracując na 1/4 etatu zarabiałam 2-3 razy więcej niż to nieszczęsne stypendium) albo życie na garnuszku rodziców - bo pomoc i wsparcie uczelni dla najlepszych była znikoma...

06.10.2007 11:16:56
Kiwi

*

Portfel: 1,427

U mnie w tamtym roku nie było tak źle. Stypendium naukowe było od średniej 4,0, więc jakoś się załapałam na to najniższe 220 zł. Za to socjalne było niskie, tylko 100 zł. Ja w sumie miałam ponad 300 zł miesięcznie więc nie było źle. Ale Ci co załapali się tylko na socjalne to mieli problem, bo przecież studiowanie nawet na studiach dziennych kosztuje o wiele więcej. A niektórzy na rodziców nie mogli za bardzo liczyć.
Ciekawe jak będzie w tym roku?

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
06.10.2007 17:19:43
okimaxim

*

Reputacja: 1
Portfel: 2,337

może ja sie załapie w na stypendium? Rotfl a jak to jest? trzeba studiować cały rok czy mozna składać podanie czy coś w tym stylu już po pierwszej sesji?

12.11.2007 21:01:11
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

mnie odszly glosy ze na polibudzie maja byc w granicach 300-400 zloty +- 50 Biggrin bo to nie pewne zrodlo ale tak ludzie gadaja i to socjalne

12.11.2007 21:28:24
Kiwi

*

Portfel: 1,427

Qmar napisał(a):

mnie odszly glosy ze na polibudzie maja byc w granicach 300-400 zloty +- 50 bo to nie pewne zrodlo ale tak ludzie gadaja i to socjalne

<wow> No nieźle.

Na wydziale biol-roln. URz socjalne wynosi tylko 100-200 (w zależności od dochodów) + 30 na wyżywienie. To mniej niż w tamtym roku. A przecież stypendium socjalne dostają w większości Ci którzy naprawdę potrzebują pieniędzy.
Z to naukowe wzrosło o całe 10zł i jest od sredniej 4.0. Załapałam się Biggrin buhaha

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
13.11.2007 13:12:24
Karl xD

*

Portfel: 3
RE: Bierzesz stypenidum albo i nie - strzeż się!

a ja sam nie wiem co o tym wszystkim myśleć

http://guitarowo.myminicity.com/
klikać!
10.01.2008 19:58:35
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

no na polibudzie za socjalne + wyzywienie najnizsza 310 zł Biggrin

10.01.2008 21:50:28
Falkhor
Administrator
*

Przy tym, jaki polibuda ma przemiał i dotacje na łebka, to socjalne powinno być minimum 400zł Smile A naukowe tak jak jest, od 4.0 plus oczywiście jakieś lepsze progi motywujące, bo jednak mieć naukowe na PRzecie... Animatedwink Animatedwink Animatedwink

11.01.2008 10:40:40
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: