Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza [1] 2 3 Następna > Ostatnia »
Bezduszni ludzie
AutorWiadomość
rudzia

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 5
Portfel: 2,409
Bezduszni ludzie

Dzisaj ok godziny 10 jechałam z rodzicami smochodem przez Łańcut. Nie daleko rynku jest taka mała kawiarenka z lodemi. Jak jechalismy zobaczyłam, że jakiś mężczyzna leży na ziemi. Miał rozwaloną głowę, krew mu się lała z ust i całe jego ciało się ptzręsło od jakiś drgawek. Obraz ten doszedł do mnie batdzo późno i mam go przed oczyma do teraz, ale nie to mnie martwi. Najgorsze jest to, że żaden przechodzeń nie zainteresował się tym. Ludzie przechodzili koło niego jak koło pijaka. Sygnał karetki usłyszałam dopiero 15 minut od momenu kiedy zobaczyłam tego faceta(pojechaliśmy bardzo nie daleko).

Zastanwaia mnie dlaczego tak się dzieje i dlaczego ludzie boją się pomagać innym

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
08.09.2007 22:19:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Reputacja: 0
Portfel: 1,066

rudzia, jesteśmy z Ciebie dumni, że Ty jako jedyna zareagowałaś.

08.09.2007 22:34:30
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,588

rudzia, Twój opis wskazuje mi na atak padaczki, który jest o tyle niebezpieczny, że człowiek upada i potem w trakcie może się nieźle poobijać, a nawet połamać. Nie wiemy nic o tym człowieku więc najlepiej od razu wezwać pomoc, a potem zabezpieczyć go jakoś żeby się nie uderzył.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
08.09.2007 22:45:24
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Kiedyś w Rzeszowie widziałem coś trochę podobnego, jednak nie było aż takich 'efektów' - mimo to podszedłem bliżej i zorientowałem się, że facet jest 'tylko' pijany. Sądzę, że jednak ktoś wezwał karetkę. 15 minut - hmmm... Dość długo, ale na pewno nie zadzwonił ktoś od razu.

08.09.2007 23:08:46
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
rudzia

*

Nie wiem czy ten mężczyzna był pijany. Nie wyglądał. Najbardziej mnie przeraziło to, że nikt nie zareagował. Wiem, że to jest strach ale jak można tak obojętnie przechodzić koło człowieka zwłaszcza jak mu się coś dzieje i to nie wygląda najfajniej.

Podczas ataku padaczki leje się krew z ust. To było straszne... Sad

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
09.09.2007 12:44:34
siss

*

Portfel: 791

rudzia-okropne przeżycie.
Niedawno sama miałam podobne.
Facet leżał przed samym wejściem do budynku dworca PKP. Jechałam tamtędy z tatą; ja kierowałam. Było wtedy gorąco, słońce prażyło. Za jakieś pół godzinki jechaliśmy z powrotem i ten gość dalej leżał tam. Zatrzymałam się i powiedziałam do taty, że albo coś mu jest, albo jest pijany, ale trzeba go stamtąd wziąć. Wyszliśmy z auta i tata zacząć coś do niego mówić. Był pijany. Powiedziałam, żeby gdzieś do cienia poszedł. Tata go dosłownie wygonił, bo facet był okropnie pijany. W końcu poszedł, ale naprawdę mnie strach obleciał jak pomyślałam, co mogłoby się z nim stać. Pijak czy nie- to człowiek i wciąż mam w sobie przekonanie, że należy pomóc (bo może my znajdziemy się w trudnej sytuacji...).

09.09.2007 13:43:09
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

Bardzo często tymi pijanymi leżącymi ludźmi są bezdomni, ale to nie znaczy, że można przejść obojętnie. Mnie się coś takiego jeszcze nie przydarzyło, ale coś napewno bym zrobiła.

Cytat:
Podczas ataku padaczki leje się krew z ust. To było straszne... Sad

Zagrożenie było niemałe, bo mógł się zakrztusić własnymi wydzielinami albo nawet językiem udławić. Najlepiej zastosować pozycję bezpieczną na boku.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
09.09.2007 19:16:25
rudzia

*

Padaczka jest jedną z tych najniebezpieczniejszych chorób. Jak człwiek dostanie ataku to w przypływnie paniki nie woadomo co robić. Cięzko się jest opanować i zacząć trzeźwo myśleć.

siss napisał(a):
Pijak czy nie- to człowiek i wciąż mam w sobie przekonanie, że należy pomóc (bo może my znajdziemy się w trudnej sytuacji...).

Zgadza się, tylko szkoda, że nie wszyscy ludzie tak myślą, i to jest przykre. Nikt nie potrafi postawić się w sytuacji drugiego człowieka zwłaszcza kiedy to jest pijak. Żadne z nas nie dopuszcza do siebie mysli, że tez może tak kiedyś skończyć...

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
09.09.2007 20:22:34
Bake

*

Portfel: 335

ale ja nie rozumiem, rudzia, piszesz ze nikt nie zareagował, że ludzie są bezduszni a sama byłaś świadkiem i nie zareagowałaś tylko narzekasz na innych ludzi!!!

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
19.09.2007 15:57:18
Qmar
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,541

rudzia, fajnie ze zaareagowalas...

jak na jakims przedastawieniu w mdku jakas dziewczyna obok dostala padaczki to dzwonilem po pogotowie zeby ja wzieli wlasnie zaczela sie trzasc i krew z ust leciala w sumie nie pomyslalem co jej moze byc tylko zadzwonilem po karteke oni tam lepiej wiedza

19.09.2007 17:20:00
Bake

*

Portfel: 335

Qmar, jakby umarła byłbyś odpowiedzialny że nie udzieliłes pierwszej pomocy -po****** to jest ....

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
19.09.2007 17:35:24
Qmar
Moderator
*

lol byla z kolezanka i jakis typ ja wyprowadzil na dwor jak dzwonilem bow srodku byl huk i nie bylo zasiegu zbytnio po 2 nie wiem za co ? jak tylko dzwonilem a jak nie umiem udzielac pomocy ? to co tez jestem odpowiedzialny ?

19.09.2007 18:43:16
levi'
Moderator
*

Portfel: 3,304

Qmar, w momencie gdy starasz się udzielić pomocy poszkodowanemu i nawet gdy ta osoba umrze, nie odpowiadasz za nic...
...ale w momencie, gdy miałeś szanse pomóc, a nic nie zrobiłeś - jesteś za to odpowiedzialny :!: - tak było, jest i będzie...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
19.09.2007 18:45:05
Qmar
Moderator
*

levi', ale Bake, napisal inaczej ^^ wiec nie wiem - ale wiem ze zadzwonilem chyba jako jedyny z tej sali....

19.09.2007 19:14:33
levi'
Moderator
*

Portfel: 3,304

i brawo Qmar :!: :!: :!:
nie wiem co o tym mysli Bake - ja piszę to co zapamiętałem z PO i innych tego typu przedmiotów ze sql...i ze szkolenia pierwszej pomocy z gimn :]

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
19.09.2007 19:17:06
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: