Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 [3] Ostatnia »
Bezduszni ludzie
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Pomocą może być nawet to, że do kogoś podejdziemy i wezwiemy karetkę i z tym kimś zostaniemy do przyjazdy ambulansu. Zatem powtarzam, że aby kogoś uratować, trzeba to UMIEĆ. Jeśli nei czujesz się na siłach do zrobienia masażu serca - nie rób tego. Wzywaj pomoc, dzwoń, krzycz - zainteresuj się też meijscem zdarzenia, czy nie można usunąc jakiichś innych zgrożeń albo chociaż przenieść rannego/chorego w bezpieczne miesjce.

14.10.2007 09:34:54
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
rudzia

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 5
Portfel: 2,409

To jest fakt i masz rację Falkhor, ale wiesz, że wiele osob tego nie zrobi!! Przede wszytskim przez zwykły strach. My tu możemy mówić, że nie ma sensu, że nie trzeba się bać. Wszyscy to wiemy, ale jednek mimo wszytstko jak czasem przychodzi co do czego to łapie nas beznadziejna głupawka i zapominamy o wszystkim.

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
14.10.2007 10:56:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

rudzia, Bo działają w nas instynkty i głupota. Do tego - nie mamy wyuczonych odruchów, kóre nabywa się na długotrwałych szkoleniach.

14.10.2007 11:03:40
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
rudzia

*

Falkhor napisał(a):
Do tego - nie mamy wyuczonych odruchów, kóre nabywa się na długotrwałych szkoleniach.

dlatego z jednej strony szkolenia są zbędne, bo po co one skoro my w najwazniejszej chwili nie jesteśmy w stanie skorzystać z tego czego sie nauczyliśmy

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
14.10.2007 11:21:23
Bard

*

Reputacja: 0
Portfel: 90
RE: Bezduszni ludzie

tak, każdy normalny człowiek w chwili zagrożenia oczekiwał by pomocy, i każdy który widzi taką sytuację powinien zareagować, bo przecież to nieludzkie widzieć jak ktoś cierpi lub umiera a ludzie się przyglądają okropność!!!

"Czy gwiazdy świecą po to aby każdy mógł znaleźć swoją?..."
16.01.2008 17:22:04
Bake

*

Portfel: 335

Rudzia ale w dalszym ciągu nie wiemy czy to Ty wezwqałas tą karetkę czy zaliczasz się do grona "bezdusznych ludzi" - odpowiedz proszę

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
18.01.2008 09:12:31
rudzia

*

Przepraszam, że tak długo czekałeś na odpowiedź tak to ja wezwałam tą karetkę. Tata nie miał gdzie tam stanąć to chociaż to mogłam zrobić...

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
30.01.2008 11:48:34
Bake

*

Portfel: 335

z tego co pisałas wywnioskowałem (nie ja jedyny) że Ty też nie zadzwoniłaś. Zresztą bezpośrednio pomóc też nie pomogłaś Animatedwink

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
30.01.2008 18:40:17
Falkhor
Administrator
*

Niekiedy sam brak nieumiejętnej pomocy jest... pomocą. Gdy czasem sobie pomysle, że moje życie ma ratować jakaś totalnie niekompetentna osoba, to mam ciarki, ale z drugiejs trony - brak ratownika z doświadczeniem czy 'wczorajszy' student z wielkimi chęciami??

30.01.2008 21:59:32
rudzia

*

Bezpośrednio nie miałam jak pomóc bo sam dobrze wiesz (o ile orientujesz się gdzie to jest) tata nie miał gdzie stanąć. Może to nie wynikało jasno z moich wypowiedzi, ale zapewniam Cię, że zadzwoniłam. Nie wiem dlaczego nie napisałam tego od razu, ale bywa...teraz Ci napisałam, ale skoro Ci to nie wystarcza cóż...nie będę Cię przekonywać na siłę...

Każdy z nas powinien mieć w tym kierunku minimalne wiadomości. Przecież specjalnie jest to wprowadzone do materiału licealnego, żeby młodzi ludzie potrafili zaopiekować się poszkodowanym dopóki nie przyjedzie karetka. Wiadomo przecież, że taka pomoc może uratować komuś życie Smile

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
31.01.2008 23:29:37
Megg
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 2
Portfel: 1,397

rudzia napisał(a):
Każdy z nas powinien mieć w tym kierunku minimalne wiadomości. Przecież specjalnie jest to wprowadzone do materiału licealnego, żeby młodzi ludzie potrafili zaopiekować się poszkodowanym dopóki nie przyjedzie karetka. Wiadomo przecież, że taka pomoc może uratować komuś życie Smile

dokładnie ale jak się boisz albo nie wiesz albo zbyt się denerwujesz i ni9e wiesz co robić lepiej NIC nie robić bo można tylko zaszkodzić. Dobrze że miałś chociaż jak zadzwonić Smile

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
06.03.2008 17:14:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: