Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Baterie akumulatorki - paluszki
AutorWiadomość
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 5
Portfel: 0
Baterie akumulatorki - paluszki

Chciałem sobie kupic na allegro pare akumulatorków AA do aparatu cyfrowego. I tutaj natknąłem sie na śmiesznie tanie i o dużej pojemnośći, np Maxxcell.
Znalazlem tez np. SANYO ENELOOP, które podobno nie zużywają sie jak lezą bez używania.
Miałem od 2 lat Forevery 2200 i powiem jedno dziadostwo :/

Czy możecie doradzić które będą dobre ? te tanie czy jednak zainwestować w droższe np GP

Pozdrawiam Maciej
16.03.2007 11:39:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Joy_ride

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 1

maxcell- dobra firma w dobrych pieniądzach, powiem nawet bardzo dobra jakość

mam osobiście maxcell 3200 chyba z 8 sztuk i nie narzekam juz od dłuższego czasu Biggrin
w aparacie cyfrowym działają wyśmienicie tak samo w elektronicznej niani czy tez pilotach itp.

polecam też dobra ładowarke ponieważ nie każda naładuje tak jak trzeba

sa jeszcze takie akumulatorki

wystrzegać się tego jak ognia !!!! Straszna LIPA!

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
16.03.2007 12:00:50
maciej
Administrator
*

Reputacja: 5

Joy_ride napisał(a):
dobrych pieniądzach

Pieniądze sa bardzo bardzo małe, dla tego hmm mam m własnie obawy przed czymś takim...
Ale skoro dobrze chodza to może sie skusze, czekam na kolejne porady Biggrin

Pozdrawiam Maciej
16.03.2007 12:38:58
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 4

Odnośnie akumulatorków - to już zjadłem trochę zębów na nich Smile

Trust Smile Jak dla mnie LIPA.

Pentagram 2500 - Dobre. Ale nie rewelacyjne. Były jednak za taką cenę, że się opłacało.

Energizer 2500 - z tych jestem najbardziej zadowolony. Miałęm wyjazd w góry i dały radę obcykać prawie 300 zdjęć. Z lampą i bez, różnie... Smile

17.03.2007 13:35:55
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy

Falk ile dales za swoje energizery 2500 czy byly 4 ? i ile srednio Ci sie laduja ? :lol-sweat: ??

19.03.2007 23:19:45
Ahab

*

Reputacja: 0

Qmar napisał(a):
Falk ile dales za swoje energizery 2500 czy byly 4 ? i ile srednio Ci sie laduja ? :lol-sweat: ??

4 baterie 26 zł
4 baterie + ładowarka 65 zł
(ceny z allegro, a wiadomo jak tam jest :/)

W firmowej wysokiej klasy ładowarce Energizera (takiej z wyższej półki) około 6 godzin.

Pozdrawiam

Liberate tute me ex inferis
19.03.2007 23:29:10
Qmar
Moderator
*

no dzis dalem za energizery 2500 + ladowara 85 zeta dlatego pytam - dlugo sie laduja? bo mi od okolo 14 30

19.03.2007 23:34:14
Falkhor
Administrator
*

Qmar, ja dałem za 4 sztuki 42 zeta. Ile się ładują? Do tego, aby działać około 5-8 godzin ładują się... jakieś 2-3 godziny (ładowrka Thrust). Zawsze po skończonej pracy wyjmuję je z aparatu i sobie leżą. Jak mi trzeba - to daję je do ładowania. Bardzo dobrze trzymają power po naładowaniu, leżakując.

Te baterie testowałem na wyprawie do Krakowa, Q Smile Jak szliśmy na Trzy Korony, to miałem tylko te baterie Smile Fotki zacząłem pstrykać w autobusie i zaraz, jak wysiedliśmy, a potem przez całą trasę i wyładowały się dopiero 300 metrów przed autobusem Smile

Pentagramy mam słabsze, chociaż niby takiej samej pojemności. ładują się też z jakieś 3 godziny, ale pociągną krócej na ciągłej pracy... Za 4 sztuki zapąłciłem chyba... 25zł.

20.03.2007 10:10:07
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

no moje sie naladowaly ;] tylko widze ze cos duzo mniej zaplaciles niz ja Drwi ale chyba beda dobrze chdozic Biggrin

20.03.2007 15:28:48
Falkhor
Administrator
*

Qmar, Będą, jak je poszanujesz Smile nie przemrozisz, nie zostawisz na słońcu, nie położysz w silnym polu magnetycznym... Nie pogryziesz Tongue I co wazne - nie będizesz ich cały czas trzymał w urządzeniu Smile Smile To będę okej Smile A co do przepłacenia - Za 4 paluszki 42 zeta... to jak dla mnie i tak kupa szmalu Smile

20.03.2007 21:50:08
Qmar
Moderator
*

ja za 4 paluszki i ładowarke dalem 85 no wiesz ja staram sie dbac o takie rzeczy 85 zeta to juz troche Smile

20.03.2007 21:52:56
mala.em

*

hmmm.. piszecie o Energizerach 2500 - mam je ok. 1,5 roku i o ile na początku spisywały się całkiem nieźle, to ostatnio coś im odbiło - nawet jak pstrykam niewiele to rozładowują się całkowicie w 3-4 dni Sad
zastanawiam się, czy przyczyną może być efekt pamięci (zdarzało mi się je "doładowywać" Shy - da się ewentualnie ten grzech jakoś "naprawić"??) albo to, że leżały parę miesięcy rozładowane i nieużywane???
czytałam, że żywot akumulatorków to setki ładowań, więc chyba jeszcze nie wykorkowały ze starości i przeeksploatowania Animatedwink

zastanawiam się też ostatnio nad akumulatorkami hybrydowymi - Sanyo Eneloop albo Sony Cycle Energy - podobno nieużywane nie rozładowują się nawet przez kilka miesięcy - może jest tu ktoś, kto sprawdził to doświadczalnie?? Animatedwink zastanawia mnie też czy potrzebna jest do nich specjalna ładowarka czy taka Ni-MH wystarcza...

11.05.2007 15:30:20
Falkhor
Administrator
*

mala.em,

Cytat:
efekt pamięci (zdarzało mi się je "doładowywać" - da się ewentualnie ten grzech jakoś "naprawić"??) albo to, że leżały parę miesięcy rozładowane i nieużywane???

Mnie gość w sklepie mówił, że jeśli już po kilku miesiąch bardzo intesywnego łądowania i użytkowania - i szczególnie tego, że np. przez 4 dni bateria zostają sobie w sprzęcie - trzeba formatować baterie tak, jak np. baterie do telefonu.

W sensie - weź te bateryjki i jesli masz jakieś urządzenie hmmm.... radio? Smile Albo nawet i aparat - trzeba je 3 razy rozładować - czyli zużyć W CAŁOŚCI (czyli dlatego dobre jest na koniec radio albo... latarka). Po każdym rozłądowaniu - ładować do pełna, czyli około 12 godzin (całą noc). po takich trzech zabiegach - baterie powinny odzyskać trochę swojej świetności Smile

12.05.2007 08:34:11
mala.em

*

dzięki Smile zaraz wyruszam na poszukiwanie jakiegoś sprzętu zasilanego paluszkami, może jeszcze te Energizery uratuję Smile
choć po prawdzie doładowywanie to nie jedyny mój grzech; czasem leżały też ładne parę dni/tygodni nieużywane w aparacie, no ale nikt mnie nie uświadomił, że to im szkodzi :]

12.05.2007 21:24:53
Falkhor
Administrator
*

mala.em, Mam nadzieję, że się uda Tongue Ja swoje paluszki zawsze piorę do końca, bo własnie takie co rusz doładowywanie trochę je męczy Tongue A trzymanie przez 3 tygodnie w aparacie to faktycznie, nie za dobry pomysł Tongue

13.05.2007 08:27:58
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

remonty dachów gry All Inclusive Wczasy python