Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza [1] 2 3 4 Następna > Ostatnia »
Bajki z czasów dzieciństwa. Bajki wszechczasów?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Bajki z czasów dzieciństwa. Bajki wszechczasów?

Moje dzieciństwo pamięta jeszcze czasy bajek, których nie oglądało się w szklanym ekranie. Pamiętam przeźrocza z opowieścią o Pimpusiu Sadełko, czarne płyty winylowe z historiami o Alibabie i 40tu Rozbójnikach, Brzydkim Kaczątku i Kocie w Butach...

[center] [/center]

Bajki kształtują osobowość młodego człowieka. Uruchamiają świat wyobraźni, twórczej iluzji, dzięki której często bez opuszczania pokoju uczymy się odróżniac dobro od zła, poznawać takie zachowania jak strach, nienawiść, miłość i przyjaźń. Rozwijamy swoje psotrzeganie - nie tylko przez słuchanie, ale właśnie wyobrażanie sobie scen, akcji, lokacji.

Wspaniałe udźwiękowienie... to pamiętam chyba najbardziej. M.in. 'O sierotce marysi i krasnoludkach'. Wspaniałą bajka dla dzieci... Z porywającą akcją, bogactwem odgłosów otoczenia... i taka jakaś... wciągająca. Niczym szafa w odnowionej Narnii Smile

Czy macie jakiś kanon bajek, które w każdej chwili polecilibyście dzieciom?
Czy są tez takie, do których powrócilibyście mimo swojego obecnego wieku? Smile
Czy... czytacie lub będziecie czytać dzieciom albo puszczac im takie nagrania?

Pozdrawiam... marzycieli Smile

21.03.2007 19:59:33
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0
Portfel: 1,588

Moja ulubioną bajką odkąd pamiętam był "Kopciuszek". W ogóle lubiłam bajki o księżniczkach Tongue Jako dziecko oglądałam w TV "Pszczółkę Maję" i "Smerfy". Jak nauczyłam się czytać to dostałam "Śpiącą królewnę". Hmm no właśnie. Niedawno czytałam o tej bajce i dowiedziałam się, że owo ukłucie się wrzecionem tak naprawdę symbolizuje inicjację seksualną, która to, jeśli ma miejsce zbyt wcześnie [chodzi o wiek] prowadzi do śpiączki uczuciowej, czyli, że nie jest się potem zdolnym do kochania. W sumie jak czytałam tą bajkę to nie byłam świadoma czego tak naprawdę można się przez nią nauczyć.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
22.03.2007 00:13:08
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ahab

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 843

Jak sięgam pamięcią, bajek mi nie czytano.

Najwyżej TV, lub w przedszkolu coś takie wyświetlane przeźrocza/slajdy.

Fajne były smerfy, Drużyna RR, Gumisie !
Nigdy nie przepadałem za muminkami...

Jak teraz patrzę czym dzieci karmią to płakać się chce: teleczuby i pokemony...

Liberate tute me ex inferis
22.03.2007 00:22:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Gothka =)
Moderator
*

Tak, to nie są najlepsze bajki dla dzieci. Niczego wartościowego nie przekazują. Ogłupiają zamiast wychowywać na porządnych ludzi.

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
22.03.2007 00:34:03
levi'
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Ahab, Gothka macie racje...czego uczą te wszystki japońskie bajki ?? :O wydaje mi się, że niczego dobrego...
...bo np co może być wychowawczego w pojedynq np bulbazaur v raiczu (czy jakoś tak się ta hała nazywa) :eek: sorki ale jak dla mnie to takie coś wpływa na dzieciaka wręcz przeciwnie - tj napewno nie jest dobre dla psychiki :eek:

ja pamiętam, że w dzieciństwie zawsze oglądałem (z tatą janeczkiem) gumisie :hihi: i jeszcze wszystkie bajeczki z serii diablelski młyn =D wiecie - królik baks i te sprawy Rotfl
ale żeby ktoś mi czytał...hmmm to chyba, że w przedszkolu :wow: bo w domq to raczej miałem stycznośc z bajkami jedynie przez szklany ekran :lmao:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
22.03.2007 10:19:22
Gothka =)
Moderator
*

Cytat:
czego uczą te wszystki japońskie bajki ??

Pragnę zauważyć, że nie wszystkie japońskie bajki widzieliście... A poza tym, tak, tak, "Pszczółka Maja" też jest japońską bajką Tongue a jest mądrą i pogodną bajką. Bardzo dużo się z niej nauczyłam o życiu owadów chociażby Smile
"Pokemony" to ta trochę gorsza strona japońskiej animacji. Dlatego myślę, że ocenianie całej twórczości Japończyków po tej jednej, jest krzywdzące dla pozostałych.

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
22.03.2007 11:21:28
levi'
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Gothka ale mówiąc "japońskie bajki" miałęm na myśli te nowoczesne bajeczki typu pokemony, dragon ball i te inne :hihi:
o tym, że pszczółka maja jest japońską bajką to aqrat nie wiedziałem :O fakt faktem to dobra bajka...może dziecka dużo dobrego nauczyć :hihi:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
22.03.2007 11:27:09
Gothka =)
Moderator
*

Pamiętam, że była jeszcze jedna bajka japońska - "Hello Kitty" się chyba nazywała. Ale to było już dość dawno...
Rzeczywiście współczesne bajki, nie tylko japońskie, są raczej ubogie w treści wychowawczo-edukacyjne. Być może teraz kładzie się większy nacisk na technikę animacji, a nie scenariusz.
Dziś rodzice nie mają czasu lub są zbyt zmęczeni, aby czytać bajki dzieciom. Mnie w każdym razie nie czytali.

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
22.03.2007 11:37:52
Ahab

*

Portfel: 843

Gothka =) napisał(a):
A poza tym, tak, tak, "Pszczółka Maja" też jest japońską bajką Tongue

Z tego co wiem ta bajka jest graficznie wzorowana na bajkach japońskich...

Liberate tute me ex inferis
22.03.2007 18:01:44
Falkhor
Administrator
*

Gothka =), Pszczółka Maja i mei nauczyła, że życie w trawie to na prawde jakieś życie, a nie plugawe robactwo Smile

O czym szumią wierzby - pamięta ktoś taką bajkę dla dzieci? Smile

To, co teraz się widzi... to tylko magia, pojedynki, a mało jakiejś takiej wrazliwości, ciekawości dla odkrywania świata no i jednak pracy wyobraźni. Teraz w bajce niewiele miejsca zostaje na naszą własna wyobraźnię - wszystko widać. Pozostaje tylko siedzieć i patrzeć...

Z bajek wszechczasów dałbym... Akademię Pana Kleksa Animatedwink Szczególnie oczywiście wersję ksiązkową Smile Filip Golarz autentycznie mnie przerażał Biggrin

Do tego... hmmmm... Wspomiane Brzydkie Kaczątko. Basnie braci Grimm Smile Smile Opowieśc o Tristanie i Izoldzie (mniej szczegółowa niż ostatnia wersja kinowa Tongue )

22.03.2007 18:19:39
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Sailor Moon :letssin: :letssin: :letssin: Kultowa bajka z serii japońskie uderzenie, plus Dragon Ball, Rycerze Zodiaku ....... Tongueuppyeyes: ahhhhh

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
23.03.2007 01:12:44
Falkhor
Administrator
*

ziomalka, No te bajki to mi zupełnie nie leżą. Oglądałem je tylko w formie ciekawostek. DragonBall... taki naciagany, a według mnie - kult bijatyki Smile

Miś Uszatek Smile To było coś Smile Kolargol (zwany Towarzyszem Kolaborem Tongue), czy nawet stary, dobry i poczciwy pies Reksio.

A co z takich bardziej czytanych? Smile

PLASTUSIOWY PAMIĘTNIK Smile

23.03.2007 09:59:13
mala.em

*

Portfel: 1

Falkhor, chyba jesteśmy w podobnym wieku, bo kojarzę dokładnie te same bajki, co Ty Smile I nawet mam gdzieś w domu kolekcje slajdów Smile
Przyznaję też, że zdarza mi się oglądać w empiku gazety dla dzieci i rodziców tylko po to żeby poszukać fajnych bajek - ostatnio dołączali np. "Pszczółkę Maję" i "Przygody Żwirka i Muchomorka" Animatedwink Animatedwink Animatedwink
Ale absolutnie kultowe dla mnie i mojego młodszego brata były czechosłowackie "Krecik" i "Sąsiedzi" Biggrin

23.03.2007 21:07:39
Falkhor
Administrator
*

mala.em, Hehe, no wiekiem trochę podobni, chociaż ja już straciłem rachubę czasu, plącząc się po mojej wielkiej biblitece Wszewiedzy, a czas... czas zaplątał się w nieskończone strugi siwej brody Smile Animatedwink :lol-sweat:

przygody Żwirka i Muchomorka - Shrek wyrządził tej bajce straszną krzywdę, ech. Dodatkowo - Wodnik Szuwarek Smile

na winylach mam jeszcze... Opowieśc o latającym dywanie Smile To były PIĘKNE CZASY Smile Cieszę się, że miałem takie dzieciństwo, a to co teraz w TV leci... sieczka Smile

23.03.2007 22:32:19
mala.em

*

Portfel: 1

Falkhor napisał(a):
To były PIĘKNE CZASY Smile Cieszę się, że miałem takie dzieciństwo, a to co teraz w TV leci... sieczka Smile

ja też się cieszę, że miałam takie dzieciństwo Animatedwink

ale telewizji bym całkiem nie przekreślała, bo i teraz na Cartoon Network można fajne kreskówki obejrzeć Animatedwink i mogę się założyć, że nie jestem jedyną dorosłą osobą, która ogląda czasem ten kanał Animatedwink Animatedwink Animatedwink

23.03.2007 22:51:53
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: