Odpowiedz  Napisz temat 
Apocalypto
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 16,039
Apocalypto

Źródło - Doza Kultury O2
Autor - Wojciech Zembaty.

Cytat:
Historyczne kino akcji. Łapa Jaguara, młody myśliwy z leśnego plemienia, wiedzie proste i szczęśliwe życie. Pewnej nocy na jego wioskę napadają lepiej zorganizowani i bardziej zaawansowani cywilizacyjnie przybysze. Następuje tytułowa apokalipsa. Łapa Jaguara dostaje się do niewoli, ale przedtem udaje mu się ukryć żonę i synka w głębokiej rozpadlinie. Najeźdźcy prowadzą jeńców do kamiennego miasta. Przeznaczeniem niewolników jest śmierć w krwawym rytuale, mającym zapewnić pomyślne plony. Ale Łapa Jaguara wcale nie zamierza umierać...

Cytat:
Apocalypto nie jest może głębokim traktatem historiozoficznym, ale z pewnością jest sugestywną podróżą w czasie i w przestrzeni. Kamienną cywilizację amerykańską, która łączy cechy kultur Majów i Azteków, oglądamy oczami zszokowanego obcego.

Cytat:
Inscenizacja kultury prekolumbijskiej jest w tym filmie staranna, ale dowolna. Na ekranie pojawiają się motywy z różnych miejsc i epok. Bohaterowie porozumiewają się w języku Majów, ale ich krwawe rytuały to raczej późniejsza kultura Azteków, najbardziej krwiożerczego z meksykańskich ludów.

O tym filmie było dośc głośno dopiero niedługo przed jego premierą... z przyczyn powiedzmy - różnych.

Nie da się ukryć, że oglądając galerię zdjęć z filmu oraz z planu - hmmm... Robi wrażenie dokładność detali, postacie, itd. Odrzucać może zapowiadana ilośc krwi i przemocy. To jednak w filmie nigdy złe nie jest. Większe smutki i kaca moralnego może wywołać 'Hotel Rwanda'... Gdy przemoc w filmie jest ukazana jako skutek, logiczny wynik jakiegos działania i nie jest obrazem samym dla siebie (np. Hostel), to... jest ok.

Hmmm... Apocalypto zobacze bardzo chętnie.

Pozdrawiam.

05.01.2007 07:49:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Reputacja: 0
nfm: 988

Z tego co widziałem część filmu to prawie jak film fabularny skupiony na paru wątkach...nic specjalnego.!!!

05.01.2007 08:09:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
nfm: 3,666

Była zapowiedz w TV napewno ogladne ten film - byc moze przed rpemiera na kompie Biggrin

05.01.2007 13:52:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
okimaxim

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 1
nfm: 2,325

Qmar Ty piracie jeden Biggrin (P.S. Jak będziesz miał to i uwzględnij mnie Biggrin też poprosze Animatedwink )

05.01.2007 15:19:05
Qmar
Moderator
*

no nie wiem trzeba sobie zasluzyc na takie fajne rzeczy Biggrin

05.01.2007 23:12:25
okimaxim

*

nfm: 2,325

naucze Cie tańczyć poloneza Biggrin będzie Animatedwink?

06.01.2007 11:42:11
Falkhor
Administrator
*

Prosze nie robić offtopa... Smile

Widze, że Pro i Q mają dostep do przepremierowych pokazów, ale mnie to osobiście jakoś nie imponuje KIEDY oglądne film, ważne jednak, abym trafił na DOBRY film Smile Dlatego...

Qmar, Czekam na recenzję Smile Dokładną Smile Albo chociaż o jakies lepsze przecieki, nie takie zdawkowe, tylko takie wiesz, konkretne Smile Czy po prostu warto Smile

06.01.2007 15:16:37
zegfryd

*

Reputacja: 0
nfm: 489

Mnie nie zachwycił, ale nie żałuję że oglądnąłem. Film brutalny, jeśli ktoś lubi oglądać zbliżenia jak ktoś dostaje strzałą w głowę, lub serce wycinają to polecam.

09.04.2007 05:36:11
Qmar
Moderator
*

zegfryd napisał(a):
jeśli ktoś lubi oglądać zbliżenia jak ktoś dostaje strzałą w głowę, lub serce wycinają to polecam

Tak lubie takze jak komus odcinaja jakas konczyne lub jak ktos dostaje toporem tudzież mieczem w glowe Smile - wogole lubie filmy gdzie sie naparzaja na miecze, topory, halabardy, strzelają sie z łuków itd Biggrin

09.04.2007 09:00:47
Padlinka

*

nfm: 1,415

ok ja tez takie filmy lubie ale troszke jest zbyt brutalny [ dla mnie ] widzialam fragmenty najkrwawszych scen i nie zabieram sie za ogladanie . Przeciez dobry film to nie rzeznia

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
09.04.2007 10:24:56
Falkhor
Administrator
*

Padlinka, Rzeźnia może i nie, ale w sumie... tak to kiedyś wyglądało. Rozprucie kogoś halabardą nie należało do najbardziej poetyckich sposobów oddania życia. Siepanie majzlami także nie sprowadzało błyskawicznej i euforycznej smierci. Ech.

09.04.2007 19:25:38
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *