Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Antysemityzm w Polsce
Autor Wiadomość
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 1,020
Antysemityzm w Polsce

Antysemityzm w Polsce.
Co o tym sądzicie ?

Poruszam temat, gdyż dzisiaj w tv natrafiłem na dokument o jakiejś tam gazecie, w której jednym z szefów/dziennikarzy był Żyd. W gazecie tej zamieszczono jakiś tam tekst o działaniach Ariela Szarona z dołączoną karykaturą.

Z tego co zrozumiałem tekst miał aspekt polityczny, ale środowiska żydowskie od razu oskarżyło gazetę o antysemityzm, a ambasada Izraela nazwała artykuł "szokującym".

Poniżej fotosy:
Inspiracją był ten obraz:
http://volokh.com/files/davidb-goya1.jpg ("Kronos połykający swoje dzieci")
A karykatura tak wyglądała:
http://www.againstnazi.com/sharon.JPG

[ Dodano: 2007-08-09, 21:39 ]
Widzę, że temat nie cieszy się popularnością.
Prawdopodobnie lepiej jest ponabijać sobie posty na innych tematach.

Szkoda.

W związku z powyższym prosze administrację forum o przeniesienie tego topica do kosza.

09.08.2007 19:37:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Joy_ride

*

Reputacja: 1
nfm: 736

pewnego razu kolega przechodził przez park i widział źle zachowują się młodzież żydowską np. sikanie pod drzewami itp.

zwrócił uwagę ale cóż po parunastu minutach znalazł się w KPP w Łańcucie i usłyszał że może dostać jakieś tam zarzuty że antysemityzm itd. :O czy coś podobnego już dokładniej nie pamiętam bo było to kilka lat temu

osobiście nie mam nic przeciwko żydom ale trochę kultury by się czasem przydało

inny przypadek chcę zaparkować samochód pod synagogą podczas wizyty turystów z izraela

zajeżdżam na miejsce i po sekundzie widzę pana o ciemniejszej karnacji skóry każącego mi odjechać nie pozwalając zaparkować samochodu ( przypuszczam że to mosad Tongue )
rozumiem że jeżeli by to był polski policjant no to OK ale przedstawiciel innego państwa rozkazuje mi "na moim podwórku" to coś jest nie tak :/

dziwi mnie jedno że goście mają dużo większe prawa (totalny luz) od ludzi tutejszych Sad

nie wywyższam tutaj nas polaków mieszkańców łańcuta ponad inne wyznania i narody ale chyba każdy ma takie same prawa.

czasem mam styczność, rozmawiam z osobami wyznania żydowskiego i naprawdę jak dotąd byli i są OK w porządku Smile może to przez wiek? bo są już starszej daty i może tylko dzisiejsza młodzież lubi sobie poszaleć ?

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
09.08.2007 23:51:50
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,893

po prostu Polska dla Polakow i wszystko jasene...

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
10.08.2007 20:48:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Bard

*

nfm: 90

niekoniecznie polska dla polaków, to fakt że się trochę za bardzo żądzą w polsce ale gdzie jest polska władza? żydzi po prostu mają za dużo wpływów u nas, jakkolwiek to brzmi...

"Czy gwiazdy świecą po to aby każdy mógł znaleźć swoją?..."
15.08.2007 16:14:13
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 16,039

ja dałem ziarenko prawdy... a to dlatego, że powszechnie to niby tego nie ma, ale jak zagladnąć głębiej - to jednak jest. Zwłaszcza pośród starszych ludzi...

15.08.2007 20:10:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
SunShine

*

nfm: 1,319

Tak zdecydowanie strasi ludzie... Mój tata który przeżył wojne jest antysemitą. I wpaja to również mi.

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
16.08.2007 13:47:11
Kuru

*

Ja powoli zaczynam być anty-anty Smile

16.08.2007 15:51:11
siss

*

nfm: 497

Trudno nie zauważyć niechęci do Żydów w Polsce. Ci patrzący bardziej na prawo wiecznie starają się wpajać przekonanie, że Żydzi są winni wszystkiemu, począwszy od śmierci Jezusa na zawaleniu mostu w w Minneapolis (nie) skończywczy. I trudno się dziwić, że środowiska żydowskie są przewrażliwione i pewnie przesadnie reagują nieraz.
Ale po co non stop o tym kłapać, wracać do tego ciągle. To jest męczące i denerwujące.

Fakt, że turyści z Izraela nie mają za wiele kultury. Może oni tam mają inne zwyczaje, nie wiem. A może mają o nas podobne mniemanie, jak my o nich.

A propos tych "tajnych agentów" - co oni mają z tym, jakaś paranoja. Ja nie słyszałam, żeby z polskimi wycieczkami za granicę ktoś z ABW (czy jacy tam inni) jechał. Kolesie chodzą z tymi odbiornikami i są tak tajni, że hoho.

16.08.2007 16:47:01
MaciejSpodLipy

*

nfm: 24

ja powiem że antysemityzm w Polsce ma się dobrze bo:
zazwyczaj polak jest przeważnie zawistny "jak sam nie ma to i żeby sasiad nie miał"
wiec jakieś zapamietane obrazki z dzieciństwa lub przekazy od rodziców że żyd to zawsze bogaty a bogaci to władza itd.itp
Po za tym jest dużo ludzi o skrajnie nacjonalistycznych poglądach i organizacji, które ten antysemityzm podsycają
Trzeba też dodać jaki wkład historyczno-kulturowy wniesli na ziemie polskie
trzeba też znać historie Polski i troszke Europy by wiedzieć dlaczego byli rozrzuceni po całym świecie
przypadek podlewania drzew wparku moczem może być prosty w łańcucie nie ma bazy turystycznej z prawdziwego zdarzenia,polskie wycieczki też podlewają drzewa,sam widziałem
mój dziadek ukrywał żydów w pod łańcukiej wiosce i zawsze powtarzał po wojnie że w życiu trzeba pomagać bez wzgledu czy to żyd, chińczyk,rosjanin itp.
Ja na tą sprawe patrze przez pryzmat historii, a jej nieznajomość może prowadzić do czegoś takie jak antysemityzm
jeszcze musi dużo wody upłynąc w Mikośce i innych rzekach by sie to zmieniło

18.08.2007 18:25:04
Kuru

*

Mówiąc, ze powoli staję się anty-anty pasuje zmotywować swoje poglądy...

Nie zabardzo podoba mi się sposób w jaki powstało państwo Izrael... teraz gdy jakiś Izraelczyk (czyt. Żyd) kichnie w Izraelu, to w USA od razu mówią "na zdrowie"... no i wysyłają kolejne $.

Jak to dobrze, że nie urodziłem się w tym dziwnym rejonie świata.
Jestem w takim samym stopniu antysemitą, jak i antyislamistą...
Tłuką się tam tylko...

kiedys widziałem w necie fajne foto.. nazywało sie "mid-east-solution":

18.08.2007 19:46:21
Ekolog

*

nfm: 372

Antysemityzm-dziwne zjawisko, aby je zbadać należy sięgnąć do jego zródeł.
No cóż- Radio M przejawia pewien nieszkodliwy antysemityzm. MW to już antysemityzm poważny.
Rozwiązanie problemu leży raczej po stronie Żydów i ich stosunku do innych nacji, jeżeli to się zmieni antysemityzm minie.
Tak na marginesie-Żydzi, Cyganie to narody <wędrujące>, od wieków zamieszkiwały obszary etnicznie dla nich obce, wchodząc w inny naród-do pewnego stopnia powinny się zasymilować, niestety-odmienna, wyizolowana kultura spowodowała pewnego rodzaju ostracyzm a w konsekwencji antysemityzm.
W tym przypadku wina leży po obu stronach barykady.

Ekolog
18.08.2007 21:03:03
Marcinnn

*

nfm: 112

mnie dziwi tylko (a może aż?) jedno: dlaczego tyle się mówi w mediach (zwłaszcza tych o zasięgu i randze międzynarodowej) o antysemityzmie, a nie mówi się np. o antypolonizmie. Abstrahuję od takiego pojmowania antypolonizmu, jaki prezentuje na przykład Liga (wiadomo jaka), doszukująca się wszędzie i we wszystkim spisku przeciwko polskości.
Ale dlaczego światowe media milczą gdy młodzież z Izraela i ochroniarze, zachowujący się jak sadystyczne bydlęta, plądrują Kraków, a niektóre środowiska żydowskie bez przerwy szkalują nasz kraj. Jeśli pamiętam, już o tym kiedyś dyskutowaliśmy na forum.
Pozdrawiam

21.08.2007 18:28:17
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,893

jest wiele teori o tym ze to zydzi rzadza swiatem Smile

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
21.08.2007 23:19:36
pezet

*

nfm: 114

widzę, że nikt z grubsza nie ruszył tego ciekawego powiem tematu. ale jak niektórych kręci bardziej wypowiadanie się w tematach typu co aktualnie jesz, gdzie aktualnie się drapiesz itp. to luz, mnie nic do tego.

jeśli chodzi o antysemityzm w Polsce. myśle, że w naszym kraju w dużej mierze mamy do czynienia nie z czystym antysemityzmem, natomiast czymś co jest wyimaginowane przez samych żydów, a zwie się to autoantysemityzm. zjawisko antysemityzmu w Polsce wywołują sami żydzi. dokładnie w tym momencie mógłbym powiedzieć, że żydzi są antypolonistami. a niekiedy antypolonizm jest mocno wykorzystywany przez niektóre ich kręgi. zwykle terminu "antysemita" ludność izraelska używa wtedy gdy my bronimy się przed przejawami antypolonizmu. nawet to o czym mówi Radio Maryja to krytyka nieuczciwych interesów żydowskich w naszym i nie tylko naszym kraju. tak samo krytykuja lobby unijne, amerykanskie i pewno krytykowaliby nawet lobby kosmitów gdyby takie bylo - ale gdy sie nazywa po imieniu wady czlowieka który jest żydem to zaraz jest się antysemityzm.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
26.08.2007 23:10:04
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 16,039

pezet, Użytkowanie przez Żydów słowa 'antysemita' przejawia się w takich chwilach, w jakich słowa 'rasista' używają Murzyni. I tu i tu oba obozy bronią się 'ofensywnie' przed przejawiami 'anty'. Mnie to osobiście denerwuje, że gdy będe walczył o swoje jako człowiek z człowiekiem, to zostanę określony jako antysemita albo rasista.

Cytat:
w naszym kraju w dużej mierze mamy do czynienia nie z czystym antysemityzmem

Zależy gdzie mamy obserwować antysmityzm i autoantysemityzm. ja się urodziłem w Leżajsku i dłuuuugo długo widziałem, jak wyglądają stosunki polsko-żydowskie i żydowsko-polskie. Teraz nie są aż tak odmienne od tych, które ja pamiętam. I wg mnie zachowań 'anty' jest pełne spectrum. Są Polacy, którzy: nienawidzą, nie cierpią, nie lubią, nie przejmują się, lata im to, sympatyzują, lubią. A nawet kochają. Z drugiej strony jest tak samo.

Krzywdzący jest stereotyp, który przemyca się z mediów. czytając większośc artykułów o Żydach w Polsce lub o relacjach nas z nimi - da się wyczuć, że jakby obligatoryjnie Polak jest i będzie uprzedzony do Żydów. To wg mnie hipokryzja a nawet... niewiedza.

27.08.2007 08:39:15
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *