Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (6):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 4 5 6 Następna > Ostatnia »
Amnestia dla ubiegłorocznych maturzystów
AutorWiadomość
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 1,829

Profesoq popatrz choc raz na innych nie tylko na siebie i postaw sie w sytuacji czlowieka ktory np uczyl sie i matury nie zdal, jest kompletnie zalamany a tutaj dostaje taka mozliwosc. Nie rozumiem naprawde dlaczego jestes do tego tak Anty nastawiony bo to ze sie uczyles a inni nie i zdali to naprawde nie jest jeszcze powod.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
21.07.2006 09:58:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Portfel: 16,128

No oki, dostaną te świadectwa, ale... jestem prawie pewien, że teraz, jak kandydat złoży maturkę swoją na studia, to przeglądną ją 3x dokładniej. Przecież uczelnie wyższe są na tyle autonomiczne, że mogą po prostu nie respektować wybranych rodzajów matur - tak, jak wyżej moga punktować dane przedmioty, tak mogą obniżać ilość punktów w przypadku nie otrzymania świadectwa w zwykłym trybie i terminie...

Dlatego wg mnie - jak ktoś dostanie takie świadectwo to sam powinien je za rok poprawić Sad

Pozdro.

21.07.2006 09:58:55
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Portfel: 1,829

Dokladnie, jezeli ten ktos bedzie chcial sie dostac na dobre studia dzienne np to nie ma gadania ale z oblanym jednym przedmiotem to nie ma co marzyc o tym. Ale przynajmniej czlowiek ma satysfakcje ze maturka zdana jest Smile a poprawiac bedzie i tak musial, chyba ze nie chce studiowac i matura jest dla niego tylko swistkiem ktory chcial miec Smile a tak tez bywa.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
21.07.2006 10:01:45
terelka
Moderator
*

Reputacja: 0
Portfel: 3,494

Ja myśle ze ludzie napewno będą poprawiac -przynajmniej Ci, którym zależy... bo na studia raczej sie nie dostaną z taką maturą - chyba, że na prywatne...

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

21.07.2006 10:01:51
Falkhor
Administrator
*

iwcia,

Cytat:
Ale przynajmniej czlowiek ma satysfakcje ze maturka zdana jest

Jakkolwiek zdana nie znaczy, że dobrze zdana... Poza tym ta amnestia to jest taka - nie zdałeś, ale zdaleś. Dlaczego? Bo to Polska właśnie Biggrin

To tylko na studiach obowiązuje, że jak się ma 3, to jest już rewelacyjnie Tongue Biggrin

21.07.2006 10:17:31
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Portfel: 1,026

Animatedwink Nie jestem SOBKIEM ani egoista poprostu nie popieram takich rządów i dobrodziejstw ze strony rządu. A co najwiecej denerwoje mnie to ze zdadza ci co sie nic nie uczyli a ci co sie uczyli i im sie powineła noga to inna kwestia...jest ich naprawde mniejsza czesc...niz tych którzy zdadza za free bez nauki. Potem wszystkie uczelnie prywatne beda brac takich ludzi i bedzie sie kształtowała Polska samych mgr którzy tak naprawde nic nie umieją.... Dochodze do wniosku ze teraz tytuł sie nie liczy wogole i zdana matura bynajmniej tez nawet nie jest juz przepustka na dalsze (lepsze |moze|) zycje... jest tak jak komunia czy chrzest prawie kazdy ja ma.... ale co z tego? Ostatnio ogladałem kaczke jak wypowiadała sie na temat matur i argumentacja była mniej wiecej taka: "Wprodzilismy ten system zeby młodzież nie wyjeżdzała do Angli pracowac..." czy cos w tym stylu....To chyba jest troszke nie dozeczne nie powinni isc w tym kierunku tylko podniesc koniunkture gospodarki panstwa, wyzsze zarobki itd...tak jak jest w IT w Polsce gdzie zarobki sa takie same jak w krajach UE a czasami nawet wieksze...

21.07.2006 15:36:42
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

profesoq napisał(a):
Dochodze do wniosku ze teraz tytuł sie nie liczy wogole i zdana matura bynajmniej tez nawet nie jest juz przepustka na dalsze (lepsze |moze|) zycje... jest tak jak komunia czy chrzest prawie kazdy ja ma....

To już było wiadomo od dawna.... przecież stara maturę zdawał prawie każdy Tongue Przypatrz sie ilu ludzi po studiach nie ma pracy.... a jak już mają to zdarza sie tak, że wiele nie pracuje w swoim wyuczonym zawodzie :/

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

21.07.2006 21:22:27
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Portfel: 1,026

ale to juz tylko i wyłacznie wina tych ludzi.... i ich zaradnosci

21.07.2006 21:32:49
Falkhor
Administrator
*

Co do zatrudnienia - część winy za zawodową aktywizację młodzieży ponosi nasze państwo - zdarzy się czasem, ze dopiero na studiach jest coś takiego jak Biuro Karier, któro komus pomoże się wybić i poszukać należytego pracodawce... ale nie jest to regułą Sad Ponadto wstyd się przyznac, ale nasi młodzi... nie chca pracować na niższych szczeblach, by iśc w góre, tylko chcą zaczynać od samej góry. Tak mocno ambitne nastawienie chwali się, ok, ale... udaje się tylko znikomemu rpocentowi! Wysokie stanowisko i dobrą płącę trzeba sobie wyrobić. Niektórzy bardzo wcześnie zaczynają się o to starać i mając lat 28-30 są na szczycie... To jest dopiero wyczyn... I nikt nie chce im wierzyć, że zaczynali od liceum...

Zaś co do matur - starą mature owszem, zdawali praktycznie wszyscy, ale na 3. A jak wiadomo - trójka praktycznie na żadne wymarzone studia się nie przydaje... Był to egzamin dojrzałości - czyli mniej więcej tyle, ze jak masz 3 - to jesteś dorosły... Coś w tym stylu, tak przynajmniej mi się wydaje, wtedy było...

22.07.2006 16:53:28
lukascompl

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 149

Czytam te wszystkie posty i mało co nie wyjdę z siebie-jestem tegorocznym maturzystą i nie zgadzam się na styl, a właściwie jego brak w rządzie ministerswiem wesorełego Romeczka G. Ta amnestia to skandal, kiełbasa wyborcza, złamanie prawa-które nie zmienne być powinno w czasie gry-nie można tego uzasadniać dobrem tych , którzy nie zdali- najważniejszy jest poziom matury-europejski, a nawet wyższy od europejskiego- bo maturzyści to przyszła inteligencja, która ma dbać o dobro kraju o jego rozwój, na uczelnie nie mogą dostawać się wszyscy jak leci- ci którzy nie zdali matury zapłacili za swoje lenistwo- bo czy problemem jest napisać na te głupie 30 procent? Minister chce wyrażnie zdemoralizować młodzież pozazująć że mimo tego iż nie zdali jednak na maturę zasługują-bo on wielki i dobry Romuś zafunduje im studenckie życie-nie można zgodzić się na to nigdy!!!!!!!!!!!! Na tej decyzji może nie straci sumienie ministra-ale straci poczucie sprawiedliwości i praworządności!

31.07.2006 21:57:39
Falkhor
Administrator
*

lukascompl, Witaj na Forum.

Cytat:
amnestia to skandal, kiełbasa wyborcza, złamanie prawa-które nie zmienne być powinno w czasie gry-nie można tego uzasadniać dobrem tych , którzy nie zdali- najważniejszy jest poziom matury-europejski, a nawet wyższy od europejskiego- bo maturzyści to przyszła inteligencja, która ma dbać o dobro kraju o jego rozwój, na uczelnie nie mogą dostawać się wszyscy jak leci- ci którzy nie zdali matury zapłacili za swoje lenistwo- bo czy problemem jest napisać na te głupie 30 procent?

Masz sporo racji... Zamieszane wokół matur jest ogromne - i na dodatek w złym czasie. Czas na zmiany w maturach jest na kilka lat przed - a tu nie wiem, starano się zrobić jakąś terapię szokową chyba... tylko że szokowi ulegli i uczniowie, i egzaminatorzy...

Poziom matury też oceniam jako wyższy od tych, które były wcześniej. Jedno jednak i tak mi się nie podoba - odpowiedzi wg klucza. To jest moim zdaniem o kant kuli rozbić, bo każda matura powinna być oceniona indywidualnie jako całość. Absurdem był też czas poprawiania matur - strasznie długi. Jeżeli to ma być europejska mtura - to niech i jej sposób oceniania taki będzie...

Pozdro.

01.08.2006 09:12:22
magdaaa

*

Portfel: 524

A ja myślę, że matura to ściema i wszystko dopiero na studiach wychodzi. Znam przypadki, kiedy to piątkowi maturzyści idą na studia i nie zaliczają roku. Myślę, że może się okazać, że osoba, która zdała maturę dzięki amnestii będzie lepszym studentem niż ta co zdała normalnie,tylko że osoba taka i tak ma małe szanse na dostanie się na studia.I tak Wam bardzo to przeszkadza, że ktoś bedzie miał papier, że ma ta maturę, w świecie w którym posiadanie papierka liczy się bardziej niż posiadane umiejętności i wiedza. A poza tym większość osób i tak nie powinno mieć matury, bo mało kto zdobył ją sprawiedliwie- ile osób nie ściągało na maturze?

Nikt nie zasługuje na Twoje łzy, a kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi Cię do płaczu...
01.08.2006 10:12:35
Falkhor
Administrator
*

magdaaa,

Cytat:
I tak Wam bardzo to przeszkadza, że ktoś bedzie miał papier, że ma ta maturę, w świecie w którym posiadanie papierka liczy się bardziej niż posiadane umiejętności i wiedza.

Smutna prawda...

... ale na szczęście widzi się nieco częściej, ze... pracodawca patrzy na CV, ale i tak... pyta wprost, co Pan/Pani umie. Szkołą ma KSZTŁACIĆ, a sam papierek powinien być tylko formalnością.

Trzeba by też popatrzeć na wiele uczelni...

Przecież na nich znajdują się czasem tacy profesorowie, że nawet roślin nie powinni uczyć...

Pozdro.

11.08.2006 19:50:50
lukascompl

*

Portfel: 149

to skandal jak można dać młodemu człowiekowi tak okropny przykład łamania prawa, reguł, pokazać że to co mu się nie należy jednak może dostać dzięki dobremu Romusiowi z MEN-u. Nie każdemu należy się matura-choć jak to słusznie ktoś zauważył to tylko papier-takie są reguły gry-nie ma takiego kraju na świecie gdzie maturę można by traktowac tak przedmiotow jak to uczynił zohydzony pan minister. Nie -nie dziwi mnie to po takiej osobie wszystkiego można się spodziewać-nawet becikowego z maturą z matematyki-bo duzo osób mogło by jej nie zdać-skandal istny skandal

11.08.2006 21:39:30
Falkhor
Administrator
*

lukascompl, Hmmmm... Wg mnie upokorzenie i odwartościowanie naszej rodzimej matury było dłuższym procesem niż tylko za czasu kadencji obecnego ministra... To się zaczyna od samego Liceum - dobre licea OBECNEI to nie tylko te, które mają 100% zdawalnośc matur. To ostre sitka. I taki papier znaczy więcej... I gdyby ministerstwo zajęło się szczegółową kontrolą szkół - byłoby znacznie lepiej, matura nabrałaby wartości... tak samo jak uczelnie wyższe.

12.08.2006 08:33:16
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: