Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza [1] 2 3 Następna > Ostatnia »
Akcja: stop foliowym reklamówkom!
AutorWiadomość
micra

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 22
Akcja: stop foliowym reklamówkom!

Wiem, że to nietypowe ale chcę zaapelować o noszenie ze sobą tekstylnych toreb na zakupy Smile

Precedens już jest: w Łodzi zakazano hipermarketom rozdawania Klientom cienkich foliowych torebek. W innych miastach Polski radni chcą wprowadzić podobne rozwiązanie.

Foliowe torebki (wydawane w dużych sklepach w ilościach hurtowych) są bezmyślnym okrucieństwem wobec środowiska. Nie są utylizowane i nie ma ich już gdzie składować. Jedna taka torebka rozkłada się ok 400 lat. Poza tym przy produkcji takich torebek (oraz inych plastikowych opakowań) do atosfery wydzielane są ogromne ilości gazów cieplarnianych.

Dbałość o czystość środowiska jest wyrazem mądrości i odpowiedzialności. Mam nadzieję, że do mądrości i odpowiedzialności będziemy dążyć razem Smile Ogromnie dziękuję każdej osobie, która zdecyduje się dbać o środowisko nosząc zakupy w torbach tekstylnych. A jeszcze bardziej dziękuję tym, którzy zdecydowali się na to już wcześniej i postanowienia trzymają się do teraz

23.11.2007 00:09:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 335

głupia sprawa, u nas się to raczej nie przyjmie jeszcze długo... każdy dla wygodu bierze foliowe reklamówki ze sklepu ...

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
23.11.2007 09:40:41
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Joy_ride

*

Portfel: 703

fak dla wygody to ludzie biorą folię Sad

ale już w Leroy Merlin- Krasne są ładne torby ekologiczne, nie są tanie ale strasznie wytrzymałe i wielokrotnego uzytku Smile

osobiscie jestem ZA wycofaniem foliowych worków na zakupy :]

dużo ludzi bierze takie do domu wypakowywuje zakupy i wyrzuca taką folię do kosza a potem spala w piecu z innymi smieciami lub wyrzuca śmieci do kontenera które jadą na wysypisko

tak czy inaczej szkodzimy środowisku Sad

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
23.11.2007 13:21:11
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Ja takze jestem za uzywaniem ekologicznych workow na zakupy !

ziemie mamy tylko jedno nawet jesli nie zasyfimy jej za naszego zycia to trzeba pomyslec o naszych dzieciach - chyba niechcemy zeby zyly w brudzie i syfie dzieki nam Biggrin

srodowisko sobie poradzi ale to dlugo zajmie

23.11.2007 15:38:24
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

U mnie żywot rklamówki na pewno nie wynosi tych kilku-kilkunastu minut, o których była ostatnio mowa. W sumie u mnie w domciu wyruzca się reklamówkę jak się podrze, jak nie - zwija się w kłebek i daje do duzejgo worka, bo przyda się na zaś. I używa się, aż się rozleci.

jednak jestem za tym, aby były torby papierowe, albo droższe, bardzo mocne, wielokrotnego użytku!

23.11.2007 23:17:38
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
mala.em

*

Portfel: 1

no nie wiem czy te foliowe reklamówki to się bierze dla wygody - powiedziałabym raczej, że ludzie biorą je nadprogramowo i bez głębszej refleksji, bo są za DARMO - gdyby trzeba było za każdą płacić to pewnie częściej pamiętalibyśmy o przyniesieniu własnej torby albo chociaż pakowalibyśmy zakupy w 2 foliówki, a nie w 5 - ale żeby dobro środowiska zatriumfowało to albo trzeba wyedukować społeczeństwo, względnie zaszczepić "modę na ekologię" (sztandarowy przykład to chyba te torby "I'm not a plastic bag" projektu Anyi Hindmarch, które na początku kosztowały 5 funtów, a teraz są tak rozchwytywane, że cena poszybowała wysoko w górę - gdyby nie to, to sama bym sobie taką sprawiła Animatedwink ale póki co wystarczają mi lniane i duuuuuuuużo tańsze szmacianki z Lidla i Ikei), albo zmienić prawo i zmusić obywateli/sklepy do zachowań proekologicznych - w końcu walczymy już z dymem papierosowym w przestrzeni publicznej, to i z foliówkami można spróbować Smile

08.12.2007 20:41:36
Falkhor
Administrator
*

Fajniasta torba Smile I ten napis Smile ja popeiram to w całej rozciagłości Smile PRECZ z foliówkami Smile

08.12.2007 21:12:43
michas
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 785

jaq tez sie do akcji przyłączam,te reklamówki kótre mozna spotkac na kazdym rogu to do szału doprowadzaja ,gdzie nie popattrzy to te reklamówki,tez jestem zdecydowanie za jakimis torbami z materialu,reklamówkom foliowym mówimy zdecydowanie NIEmiał swoje 5 minut ale ich czas juz minał Smile

08.12.2007 21:27:56
Guest
Unregistered

Portfel:

W Auchanie oraz Leroy Merlin można kupić świetne torby - nie foliowe. Smile Mocne, dobre, niedrogie Smile

08.12.2007 21:57:43
Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

I tak ma być:

[center][/center]

Nawet ja juz wyciągnąłem ze swoich przepastnych skrytek i powiem, że jest OK Smile

09.12.2007 10:14:21
Guest
Unregistered

Portfel:

A co najważniejsze, nie podrze się od razu jak te foliowe :]

09.12.2007 11:50:28
Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Portfel: 1,066

Falkhor napisał(a):
I tak ma być:

[center]Obrazek[/center]

Nawet ja juz wyciągnąłem ze swoich przepastnych skrytek i powiem, że jest OK Smile

Gdzie i za ile takie coś kupic ?

09.12.2007 12:16:32
Falkhor
Administrator
*

Kuru, Heh Smile Wiesz co... tą torbę mam już... eeee.. dostałem ją w 3 klasie LO Biggrin

10.12.2007 10:00:11
Kuru

*

Portfel: 1,066

Falkhor napisał(a):
Kuru, Heh Smile Wiesz co... tą torbę mam już... eeee.. dostałem ją w 3 klasie LO Biggrin

Eee... to wtedy o mnie jeszcze ptaszki nie śpiewały... Animatedwink

10.12.2007 18:23:35
Falkhor
Administrator
*

Kuru, No może i nie ćwierkały, ale to tez daje do zastanowienia... te KILKA (umówmy się, że kilka Tongue) lat... a ta siata dalej mi służy Smile Prezentuje się powiedziałbym neinagannie, a jeszcze ani razu nie była prana Biggrin

10.12.2007 20:03:15
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: