Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 Następna > Ostatnia »
Akcja: stop foliowym reklamówkom!
AutorWiadomość
okimaxim

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 1
Portfel: 2,337

takie torebki są fajne i wg mnie nawet całkiem ładne Biggrin i wygodniej jest chyba nieść trzymając za taką rączke np z materiału czy drewna niż taką foliową co się w ręke wcina. I w każdej chwili może się urwać czy coś bo to takie te foliowe delikatne... Animatedwink Drwi
jestem za NIE foliowymi torebkami Smile sama raczej pakuje zakupy do mojej bezdennej torby no chyba że sie nie mieszczą Animatedwink

10.12.2007 21:45:40
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Są wygodne, są ciepłe - bo można nimi trochę owinąc rękę na mrozie Animatedwink są MOCNE, są ŁADNE i etstetyczne z ciekawymi nadrukami, są ekologiczne i są TANIE - nie w cenie sztuka do sztuki - ekoszmatka czy foliówka - tylko do swojej trałości i funkcjonalności.

UWAGA - a nawet BEZPIECZEŃSTWA! Trudno się udusić w lnianym worku Tongue

11.12.2007 10:36:41
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 335

Foliowe za to można użyć raz i wyrzucić nie chodzić do sklpeu z torbami jak przysłowiowa "ruska baba" pełna kulturka ... Smile

ostatniow auchanie na kasach nalepili napis: w trosce o ochrone srodowiska oszczedzamy foliowe reklamówki.... Biggrin taaaa a pani kasjerka zapakowała wszystko i rzuciłą jeszcze z 2 nie wiem po co Biggrin

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
11.12.2007 10:42:12
mala.em

*

Reputacja: 0
Portfel: 1

Bake napisał(a):
Foliowe za to można użyć raz i wyrzucić

można owszem "użyć raz i wyrzucić", ale między innymi dzięki takiemu podejściu można też potem spotkać te foliówki walające się dosłownie wszędzie :]

12.12.2007 16:21:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Bake,

Cytat:
pełna kulturka

pełna kulturka to jest przyjść i wyjśc bez brudzenia. A używanie foliówek to jednak jest brudzenie Tongue Nie rozumiem porównania mnie do ruskiej baby Tongue Moja siata meiści się spokojnie w małej kiesoznce w plecaku.

12.12.2007 16:27:51
Guest
Unregistered

Portfel:

Bake napisał(a):
taaaa a pani kasjerka zapakowała wszystko i rzuciłą jeszcze z 2 nie wiem po co Biggrin

Ostatnio w Auchanie kasjerzy/rki pakują -dużo- do foliowych reklamówek, a nie, tak jak kiedyś, "po 3 jogurciki".

12.12.2007 16:41:07
Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Portfel: 1,066

Mowimy o torbach eko wielokrotnego użytku, ale chyba nie każdy chciałby nosic takie coś przy sobie, foliowe worki mają pod tym wzgledem przewage.
Dobrym sposobem byłoby wprowadzenie - wczesjniej wspomnianych - papierowych toreb, jak kazdym amerykańskim filmie, gdzie "pakowacz" przy kasie pakuje zakupy do papierowych toreb Smile

12.12.2007 19:32:56
mala.em

*

Portfel: 1

tyle że amerykańskie papierowe torby z filmów i rzeczywistości najczęściej nie posiadają uchwytów, więc zakupy w nich da się jedynie podwieźć wózkiem do samochodu - a jak się nie ma pojazdu to trzeba je nosić w objęciach własnych ramion, co jest niezbyt praktyczne Animatedwink

zresztą papier owszem jest przyjaźniejszy dla środowiska niż folia, ale żeby go wyprodukować trzeba wycinać drzewa, a to już działanie ekologicznie wątpliwe Animatedwink

reasumując jak dla mnie szmacianki nadal deklasują konkurencję Smile

12.12.2007 20:06:30
Kuru

*

mala.em napisał(a):
zresztą papier owszem jest przyjaźniejszy dla środowiska niż folia, ale żeby go wyprodukować trzeba wycinać drzewa, a to już działanie ekologicznie wątpliwe

Rozpowszechnić recycling papieru. Z tego co widzę to segragacja szkła, metalu i plastiku - u niektórych ludzi - jakos się przyjmuje, ale makulatura jakoś nie za bardzo...

12.12.2007 20:19:35
Falkhor
Administrator
*

Kuru, A niby ta szmacianka kiepsko wygląda? Ja bym powiedział, że jak na swoje lata i kologramy przeniesione to ma się zarąbiście Smile Ani trochę nie równają się z nią plastiki XP Smile

12.12.2007 20:23:58
Kuru

*

Dzisiaj widziałem recycling plastiku po Łańcucku... Podjechała śmieciarka, robotnicy wsypali do niej cały kontener zwykłych śmieci, a potem dosypali jeszcze pełen (pełen do brzegów) kontener plastikowych butelek.... Wszystko do jednego. Biggrin

UE nakazuje zwiększyć ceny wywozu i składowania śmieci, jakoby to mialo zachęcić do recyclingu, a tutaj ja widze jak to wszystko mieszają...

Falkhor - jak możesz to zapytaj władze odpoweidzialne za wywożenie śmieci, czy tak to powinno wyglądać....

13.12.2007 14:14:57
Falkhor
Administrator
*

Kuru, Heh, na pewno to tak nie ma wyglądać... To wiem nawet bez pytania kogokolwiek. Po to są pojemniki na szkło / plastik / papier, aby po tym jak mieszkańcy segregują od razu zbierac segregowane. A tu widać typowe niedbalstwo :/
Na ulicy Żeromskiego, którą często odwiedzam oraz na Wyszyńskiego - do segregowanych śmieci kursuje specjalny samochodzik. ładnie wszystko zbierają, więc nie wiem, co to może być za powód takiego 'mieszania', jak opisałeś... może potrzebowali miksu smieci? XP Echhh...

13.12.2007 20:18:50
Avalanche

*

Portfel: 212

Ja też jestem za eko-torebkami, ale czemu od razu zakazywać? To ogranicza człowiekowi wolność. Jeśli ktoś chce używać foliowych reklamówek to ok, jego wola. W supermarketach powinny być i foliowe i eko (no chyba że s-market zdecyduje się wprowadzić tylko 1. rodzaj). U mnie np. takich torebek się nie wyrzuca (no chyba że się podrze), tylko trzyma w jednym miejscu, bo się później przydają.

14.12.2007 21:22:35
Kiwi

*

Portfel: 1,427

Jęśli foliowe reklamówki sie dobrze zagospodaruje, to będą ona bardziej "ekologiczne" od ich papierowych odpowiedników. Po prostu przetworzenie (recykling) syntetycznych materiałów jest łatwiejsze niż naturalnych.

Tak ostatnio powiedział mój wykładowca na uczelni

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
16.12.2007 01:26:26
Falkhor
Administrator
*

Avalanche,

Cytat:
To ogranicza człowiekowi wolność

ja tam się ciesze, że w niektórych wypadkach ogranicza się ludzką wolność na poczet wolności innych :nerd:

Kiwi, Ale nie każdych syntetyków. Niektóre da się łątwo recyklingować, a neiktóre - po prostu nadają się do spalenia... Chociaz praktycznie NA KAŻDEJ jest znak recyklingu :nerd: Jakby tak za kilo reklamówek XP płacilu 5 groszy, to na pewno by to wysprzątali 'zbieracze'

16.12.2007 12:01:28
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: