Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (5):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 3 [4] 5 Następna > Ostatnia »
Aborcja
AutorWiadomość
Padlinka

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 1
Portfel: 1,431

okimaxim napisał(a):
no ale jak kobieta nie chce dziecka - niech zadba aby go "nie zrobić"

dokladnie
skoro jest na tyle swiadoma i dojzala by uprawiac sex , to musi byc na tyle samo swiadoma konsekwencji z jakimi ona sie wiaze

oczywiscie nie tyczy sie to gwałtów

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
08.05.2007 21:55:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0
Portfel: 1,588

Każda kobieta, która zabiła swoje dziecko prędzej czy później strasznie cierpi na tzw. syndrom postaborcyjny. To straszna cena, którą płaci za swój czyn, dlatego kobiety, które nie chcą dziecka, niech oddadzą je do adopcji. Ale niech nie pozbawiają swoich dzieci szansy BYCIA.

Syndrom postaborcyjny - http://www.szansaspotkania.net/index.php?page=2525

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
10.05.2007 20:55:14
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
siss

*

Portfel: 791

Gothka =) napisał(a):
Każda kobieta, która zabiła swoje dziecko prędzej czy później strasznie cierpi na tzw. syndrom postaborcyjny.

Jesteś pewna, że tak jest?
A co z kobietami, które zdecydowały się jednak urodzić i oddać dzieci? One także zastanawiają się, co się z nimi dzieje. Czy znalazły rodzinę; jeśli tak-jaką. Czy są szczęśliwe. Co by było, gdyby...
Nie sądzę, żeby to można było porównywać. I aborcja i oddanie dziecka jest dla kobiety traumatycznym przeżyciem. Ale jednak tą decyzję ostateczną powinno się pozostawić kobiecie. Przecież to ona będzie się z tym borykać, nie lekarz, nie rząd, prezydent czy ojciec Rydzyk.

14.05.2007 13:19:24
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

siss napisał(a):
Nie sądzę, żeby to można było porównywać. I aborcja i oddanie dziecka jest dla kobiety traumatycznym przeżyciem. Ale jednak tą decyzję ostateczną powinno się pozostawić kobiecie. Przecież to ona będzie się z tym borykać, nie lekarz, nie rząd, prezydent czy ojciec Rydzyk.

Dokładnie tak! To kobieta sama najlepiej czuje, co ma zrobić, sama wie dobrze, co będzie dla dziecka najlepsze, bo bądźmy szczerzy, w takim dylemacie, przed jakim stoi wybierając czy to aborcję czy oddanie do adopcji, w dużej mierze nie zwarza na swój los ale na przyszłość dziecka, czy czeka go z nią jakakolwiek przyszłość.

Z drugiej jednak strony uważam aborcję za coś najokrutniejszego z wszelkich możliwych morderstw jakie wymyślił świat. Dla mnie jest to przerażające, zabić małą, niewinną osóbkę ................. :O

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
14.05.2007 13:25:51
Gothka =)
Moderator
*

siss, nie jestem pewna, bo nigdy nie dokonałam aborcji i nigdy nie musiałam oddać dziecka do adopcji, ale moje zdanie na ten temat jest takie, że te, które dokonały aborcji - zabiły i nawet jeśli nie zdają sobie z tego sprawy, mają wyrzuty sumienia objawiające się np. bezsennością [ z tym, że one myślą, ze to z zupełnie innego powodu], a te, które oddały dziecko - być może zapewniły im lepszą przyszłość i to naturalne, że o nich myślą i za nimi tęsknią, ale nie mają wyrzutów sumienia z powodu morderstwa.

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
14.05.2007 13:31:57
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
siss

*

Portfel: 791

Gothka =) napisał(a):
moje zdanie na ten temat jest takie, że te, które dokonały aborcji - zabiły

Z tym się nie zgodzę, bo ja nie uważam zygoty czy zarodka za człowieka. Tak to widzę.
Kobieta może usunąć jedno dziecko, a potem urodzić pięć. To ona znosi trudy ciąży, albo zmaga się ze sobą podejmując trudne decyzje. Dlaczego ktoś miałby jej nakazywać/zakazywać coś w tej sprawie?
I dlaczego najwięcej do powiedzenia w tym względzie mają mężczyźni?!

14.05.2007 14:15:22
Gothka =)
Moderator
*

siss,

Cytat:
Z tym się nie zgodzę, bo ja nie uważam zygoty czy zarodka za człowieka. Tak to widzę.

Mam zupełnie inny pogląd. Dla mnie to JUŻ jest CZŁOWIEK, którego Ktoś oczekuje, nawet jeśli to nie są jego rodzice, to jest on już wyczekiwany przez Boga. Zawsze gdy słyszę o aborcji to myślę o tym, że być może nie narodzi się ten wyjątkowy człowiek, naukowiec, ksiądz, lekarz czy zwykły bezrobotny, że nie narodzi się ten, któremu tak wiele przeznaczono. Dlaczego o jego życiu mają decydować dorośli? Bo on jest bezbronny i nie może się bronić? I co myśli kiedy ukochana matka, od której oczekuje ochrony, staje się dla niego wrogiem?
Szanuję Twoje poglądy, ale moje są zupełnie inne.

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
14.05.2007 14:28:55
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

siss,

Cytat:
ja nie uważam zygoty czy zarodka za człowieka. Tak to widzę.

To chyba trochę tak, jakby człowieka w podstawówce bić za to, że nie wie tyle, co doktorant. Owa zygota nosi całą szanse stania się człowiekiem takim, jakiego ty cenisz. Ale to nie ten temat Smile
Chodzi mi o to, że mooooże jednak faceci nie tyle mają najwięcej do powiedzenie, tylko jakimś dziwnym trafem... to oni o tym decydują (politycy).

15.05.2007 18:47:42
Bard

*

Portfel: 90

siss: popieram Gotkę jak najbardziej, i Falka, zygota to już człowiek, nawet nie ma takiej samej zygoty, to z niej "rodzą się" kolor włosów, oczu wrażliwość, umiejętności a Pan Bóg obdarował go talentami, i już na to DZIECKO czeka, skoro się poczęło to- ONO ma żyć, już jest kochane oczekiwane, jest JEDYNE w swoim rodzaju, ( jak każdy człowiek )
To JEST człowiek, na prawdę uwież...
A jeżeli chodzi o matkę to jeżeli ona współżyła z facetem to chyba musiała się liczyć z konsekwencjami, i pomijając że antykoncepcja to grzech, to niema 100% zabrzpieczeń, to matka wykazała się nieodpowiedzialnością, niech będzie konsekwentna...

"Czy gwiazdy świecą po to aby każdy mógł znaleźć swoją?..."
07.06.2007 15:56:10
Falkhor
Administrator
*

Jak dla mnie jedynym legalnym sposobem zapobiegania ciąży 'PO FAKCIE' jest zapobiegnięcie zapłodnieniu. Chociaz i to jest kontrowersyjne.

Bard,

Cytat:
niema 100% zabrzpieczeń

Sa - chirurgiczne, ale praktycznie nieodwracalne. I w Polsce takie zabiegi są nielegalne.

08.06.2007 10:45:32
Raviol

*

Portfel: 94

Nie wyobrażam sobie jak można się zdecydować na aborcję. Usunąć istotkę, która jest częścią siebie samej i zabić małego człowieczka, który nie ma szansy na obronę siebie. Dla mnie to morderstwo. Jedynym dopuszczalnym dla mnie wyjściem jest urodzić i oddać do Domu Dziecka. Jest pełno ludzi którzy przyjmą je z otwartymi ramionami.

08.06.2007 15:32:00
Falkhor
Administrator
*

Raviol,

Cytat:
Jedynym dopuszczalnym dla mnie wyjściem jest urodzić i oddać do Domu Dziecka. Jest pełno ludzi którzy przyjmą je z otwartymi ramionami.

Popieram. Co raz cześciej słyszy sie o tym, ze jakieś małżeństwo nie może mieć dzieci, bo jedno lub drugie albo oboje są bezpłodni. Za ileś tam lat pewnie bezpłodność będzie przypadłością nowoczesnego, cywilizowanego świata... Ale to prawda - za takiego małego bobasa niejedna para oddałaby bardzo wiele.

09.06.2007 06:11:47
Falkhor
Administrator
*

Wojciech Jarosz, Bo temat aborcji JEST ogólnoludzki. A to dlatego, ze skłąda się na niego sumienie, wiara, polityka. Taka wypadkowa tego wszystkiego, co czyni nas ludźmi, prawda? A że akurat każdy z nas jest inny, a tym bardziej dane narody / cywilizacje, to mamy co mamy. Jednak wydaje mi się, że na pewno trzeba o tym rozmawiać, to raz, a dwa - jeszcze 20 lat temu sprawa aborcji była praktycznie przemilczana.

13.06.2007 22:02:48
Megg
Moderator
*

Reputacja: 2
Portfel: 1,397

NIE Aborcji!!
ochrona życia od poczęcia do narodzin i szacunek dla człowieka, jeśli też nie dla Boga!! ;/

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
14.06.2007 09:57:34
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Ja też jestem zdecydowanie przeciw aborcji.

Cytat:
Giertych: Nauczymy dzieci, że aborcja to zabójstwo

Każde dziecko powinno dowiedzieć się, że aborcja to zabójstwo - uważa Roman Giertych. Chce, żeby uczono o tym na lekcjach biologii. Ministerstwo Edukacji już pracuje nad odpowiednią zmianą programu tego przedmiotu.

źródło - dziennik.pl

Mam nadzieje, że to nie będzie jakieś drastyczne pokazanie na czym polega aborcja, bo to może wywołać traumę u uczniów :/

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

04.07.2007 13:36:37
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: