Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (5):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 [3] 4 5 Następna > Ostatnia »
Aborcja
AutorWiadomość
Joy_ride

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 703

ogólnie jestem przeciw aborcji ale jak widzę "pięknego romana" i cały ten zafajdany rząd to w 1000% jestem ZA ABORCJĄ :504:

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
01.03.2007 18:42:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ahab

*

Portfel: 843

Tak się składa, że ostatnio przeglądałem w necie strony z fotosami po aborcji... do przyjemnych rzeczy to nie należy.

Niestety, z różnych powodów, wiele kobiet nie chce mieć dziecka, i mówiąc o "wolności" trzeba brać pod uwagę, zdanie tej grupy społeczeństwa. Dlatego może by tak zalegalizować "aborcję na życzenie" w pierwszych tygodniach ciąży (tak do 4 tygodnia)? Nie wiem jak w Waszym pojęciu, trochę trudno nazwać "człowiekiem" embrion który ma 2,5 mm...

Każdy medal ma dwie strony, dlatego obawiam się też, że w myśl "dać palec - chcą całą dłoń", wielce "Europejskie" i jakże "postępowe" feministki* z czasem zaczęłyby domagać się legalizacji abrocji na życzenie w 9 miesiącu etc ...

* feminiskta - zwolenniczka feminizmu
** feminizm - ruch dążący do prawnego i społecznego równouprawnienia kobiet, zapoczątkowany w czasie rewolucji francuskiej.

Pisze o tym czym jest feminizm, gdyż utrwaliło się w Polskim rozumowaniu, że feministka "to taka niewyżyta baba, która chce władzy nad światem" (nie twierdzę, że się nie zgadzam z tym twierdzeniem Biggrin Animatedwink ).

Liberate tute me ex inferis
01.03.2007 19:36:53
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Ahab, Hmmmm...

Cytat:
Niestety, z różnych powodów, wiele kobiet nie chce mieć dziecka, i mówiąc o "wolności" trzeba brać pod uwagę, zdanie tej grupy społeczeństwa. Dlatego może by tak zalegalizować "aborcję na życzenie" w pierwszych tygodniach ciąży (tak do 4 tygodnia)? Nie wiem jak w Waszym pojęciu, trochę trudno nazwać "człowiekiem" embrion który ma 2,5 mm...

Cała istota sporu polega chyba na tym, kto rozpatruje sprawę. Czy osoba 'duchowa', czy osoba 'naukowa'. Peirwsza widzi w owym 2,5milimetrowym tworze człowieka, ludzką istotę, naukowiec - dopiero fomuujące się tkanki, w których jeszcze nie ma czegoś takiego, co jest mózgiem i co czuje, myśli, itd.

Dlatego ja postrzegam to jednak przez pryzmat duchowości, i mimo wszystko - ograniczoności ludziego pojęcia, sprawdzenia, nauki... Dlatego nie roztrząsam stricte dokłądnych myśli naukowych i teologicznych. Dla mnie życie jest od momentu poczęcia. Trzeba mu umożliwiśc przyjście na świat i opiekę. Taka odpowiedzialnośc zbiorowa, ale wg mnie... uzasadniona.

01.03.2007 19:58:53
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ahab

*

Portfel: 843

Falkhor, zwróć uwagę, że wiele osób również wierzących byłoby skłonnych na legalizacje aborcji w pierwszych tygodniach ciąży, lecz własnie wpływ duchowieństwa zakazuje takiego myślenia...

Myśląc trzeźwo, odrzucając sferę religijną, metoda "naukowa" jest bardziej logiczna i sensowna (przecież jajko nie jest kurą...)

Tak się składa, że spora część ludzkości, przyjmuje za pewniki wiele dogmatów, i nawet nie próbuje - wybaczcie za określenie - samodzielnie myśleć, i mieć samodzielnie wypracowane poglądy.

Nie twierdzę, że wszyscy podążają drogą dogmatów, lecz spora część woli przyjąć pewne rzeczy za "pewnik".... - reasumując w moich oczach na szacunek zasługuje ktoś kto do pewnych rzeczy woli dojść samemu. (mowa o odrzuceniu indoktrynacji... ale nie chcę robić offtopa - jakby co to niech ktos załozy posta na ten temat).

A tak dla rozluźnienia atmosfery, zabawny tekst z neta:

Cytat:
Wg. medycyny człowiekiem staje się organizm, który może przeżyć
samodzielnie poza organizmem kobiety. No to wg. tej definicji jakoś tak 7,8 lat po urodzeniu. Bo jak się urodzi dziecko to ono nie jest samodzielne i bez opieki nie przeżyłoby nawet 10 godzin. A w łonie matki też nie przeżyje bez matki czyli swoistej opiekunki. Po narodzeniu zmienia sie jedynie srodowisko przebywania czlowieka - nie zas wzrasta jego smodzielność. To, że może oddychać nie oznacza, że jest samodzielne. Czlowiekiem czlowiek staje się przez całe zycie, a istota ludzka jest od momentu poczęcia do naturalnej smierci. Istota ludzka nosi w sobie potencjal stania sie czlowiekiem od samego poczatku, wiec zycie powinno byc chronione od momentu poczęcia

~andy, 01.03.2007 15:32

Liberate tute me ex inferis
01.03.2007 20:34:57
pablo

*

Portfel: 546

Ahab napisał(a):
A tak dla rozluźnienia atmosfery, zabawny tekst z neta:
Cytat:
Wg. medycyny człowiekiem staje się organizm, który może przeżyć
samodzielnie poza organizmem kobiety. No to wg. tej definicji jakoś tak 7,8 lat po urodzeniu. Bo jak się urodzi dziecko to ono nie jest samodzielne i bez opieki nie przeżyłoby nawet 10 godzin. A w łonie matki też nie przeżyje bez matki czyli swoistej opiekunki. Po narodzeniu zmienia sie jedynie srodowisko przebywania czlowieka - nie zas wzrasta jego smodzielność. To, że może oddychać nie oznacza, że jest samodzielne. Czlowiekiem czlowiek staje się przez całe zycie, a istota ludzka jest od momentu poczęcia do naturalnej smierci. Istota ludzka nosi w sobie potencjal stania sie czlowiekiem od samego poczatku, wiec zycie powinno byc chronione od momentu poczęcia

też tak sądzę Tongue

Bóg dał nam talent, wyobraźnię i silną wolę abyśmy mogli realizować swoje marzenia. Ja swoję właśnie realizuję
01.03.2007 22:53:40
Falkhor
Administrator
*

Cytat:
Czlowiekiem czlowiek staje się przez całe zycie, a istota ludzka jest od momentu poczęcia do naturalnej smierci. Istota ludzka nosi w sobie potencjal stania sie czlowiekiem od samego poczatku, wiec zycie powinno byc chronione od momentu poczęcia

Zgadza się. Tyko że jest to oparte na umownościach. nauka z czasem zmienia swoje definicje, jak i człowiek zmienia swoje pojęcia. Dlatego będąc przeciw aborcji broni się życia poczętego, ale nie narodzonego. nikt od 5tygodniowego płodu nie oczekuje jakoś rozumienia zasad społecznych ani umiejętności wypełniania zeznań podatkowych.

Aby od razu meić człowieka, musielibyśmy się rozmnażac przez... kopiowanie 1:1 w czasie rzeczywistym i to hmmm... dość krótkim Tongue Dlatego jak dla mnie aborcja to przerwanie życia istoty ludzkiej i szansy na bycie człowiekiem. Poza tym dla mnie jest to sprawa emocjonalna i się tego ani trochę nie mam zamiaru wstydzić.

02.03.2007 08:52:38
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Cytat:
Funkcjonariusze stosujący prowokacje, naloty na gabinety, przerwanie zmowy milczenia między kobietami a lekarzami. - Tak będzie wyglądała walka ze zjawiskiem nielegalnej aborcji, zapowiada "Życie Warszawy".

Zdaniem posła Dariusza Kłeczka z Prawicy Rzeczpospolitej, nielegalna aborcja w Polsce świetnie się rozwija. - Mam nadzieję, że teraz się to zmieni. Policja zacznie stosować prowokacje i z zaskoczenia kontrolować gabinety ginekologiczne, dodaje. Poseł twierdzi, że PiS może chcieć w ten sposób zatrzeć złe wrażenie po przegranej batalii o ochronę życia poczętego w konstytucji.

Zlikwidowanie podziemia aborcyjnego postawiły sobie za cel resorty sprawiedliwości i spraw wewnętrznych. Policja ma przygotować dane, które posłużą sporządzeniu raportu w tej sprawie.

Źródło - Wiesci.interia.pl

jak uważacie? Czy takie niespodziewane w zamierzeniu akcje... odniosą skutek? I czy coś zmienią? Wykrywalnośc podniosą, czy też podniosą... ceny nielegalnego zabiegu?

07.05.2007 18:18:40
Padlinka

*

Reputacja: 1
Portfel: 1,431

z jednej strony " małe zakłądziki zniknal " bedzie łatwo je nakryc , a z drugiej zabiegi zdrozeja i wzbogaca sie te wieksze gabinety . Jak dla mnie moze i sens jest ale jezeli kobieta ma pieniadze i bardzo chec to tak dczy tak to zrobi

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
07.05.2007 22:01:43
Falkhor
Administrator
*

Padlinka, Też tak sądzę... Im będzie to bardziej ścigane, tym będzie droższe ale i 'tańsze' - niby spece będą takie zabiegi robić na telefon :/ Wogóle - tu trzeba by zmienić świadomość. ŻE - Kobieto, jesteś w ciąży? URODŹ to DZIECKO i ODDAJ.

Przecież tak wiele mam i małżeństw chce mieć swoje dziecko...

Z resztą wg mnie i tak czy siak - za każde dziecko porzucone/osierocone - powinno odpowiadać państwo. Ech.

08.05.2007 06:03:59
Demonesssa

*

Portfel: 395

boshe...tez tego nie rozumiem - zaostrzaja nagonki a nie wola dac kasy na to aby jak najwiecej z tych kobiet urodzilo po prostu te dzieci i oddalo je innym ludziom? a tak to tylko beda nagonki, donosy i spektakularne akcje o kturych sie bedzie czytac w prasie i necie

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
08.05.2007 07:38:33
siss

*

Portfel: 791

Zalegalizować aborcję :]

Wydaje mi się, że policja ma dużo ważniejszych zajęć, niż ganianie za ginekologami dorabiającymi w ten sposób na boku.
Jak już ktoś wyżej pisał: jak się chce, to wszystko można. Tylko zabiegi podrożeją, podziemie aborcyjne się skurczy, ale nie zniknie.

08.05.2007 16:24:32
Falkhor
Administrator
*

siss, Niby ochrona życia poczętego to też ważna sprawa, ale nie sądzę, aby legalizowanie aborcji było dobrym wyjściem. Wg mnie zamiast aborcji - 'zalegalizwać' i tak formalnie legalne zrzeknięcie się dziecka. Chodzi o świadomośc kobiet - żeby nie uruchamiać 'morderstwa altruistycznego' (pojęcie poznałem dzięki naukom Gothki) albo uznania aborcji za jedyne wyjście z sytuacji.

08.05.2007 18:20:53
Demonesssa

*

Portfel: 395

morderstwa altruistycznego' - to sie tyczy tego ze kobieta zabija wlasne dziecko po to by nie mialo zlego zycia ze niby je ratuje dobrze trybie? i tez uwazam, ze jako przyszla matka - juz urodze to dziecko i oddam jesli nie bede go chciala, zostane zgwalcona albo nie wiem co jeszcze.

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
08.05.2007 19:11:46
siss

*

Portfel: 791

Ciąża trwa 9 miesięcy i nie zawsze jest to czas radości. Nie każda kobieta też chce zostać matką, nie każda posiada instynkt macieżyński. Nie mówię o tych, które czasem bezmyślnie po raz kolejny usuwają ciążę, bo za trudno tabletkę codzień o tej samej porze wziąć, albo "lepiej bez" gumki itp.
Usuwanie ciąż jest faktem. Robienie tego po kryjomu i wstrachu na pewno kobiecie nie pomaga. A podobno zakazując aborcji rząd tak dba o kobietę...

08.05.2007 20:38:35
okimaxim

*

Reputacja: 1
Portfel: 2,337

no ale jak kobieta nie chce dziecka - niech zadba aby go "nie zrobić" a jak już o to nie zadba, to niech sie pomęczy 9 miesięcy i odda je do adopcji. Mi sie serce łamie jak widze zabitego kotka, albo słysze że ktoś tam zabił kotka. A dziecko? To nie zwierzątko.

Demonesssa,

Cytat:
uwazam, ze jako przyszla matka - juz urodze to dziecko i oddam jesli nie bede go chciala, zostane zgwalcona albo nie wiem co jeszcze.

RACJA!

08.05.2007 20:47:27
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: