Odpowiedz  Napisz temat 
9. Kompania (9aja Rota)
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 15,851
9. Kompania (9aja Rota)

9. Kompania

Reżyseria: Fiodor Bondarczuk
Scenariusz: Yuri Korotkov
Gatunek: Dramat wojenny
Kraj/Rok Produkcji: Rosja/Ukraina; 2005
W rolach głównych:: Fiodor Bondarczuk, Aleksei Chadov, Mikhail Evlanov, Ivan Kokorin
Zwiastun - KLIK aby ogladnąć

Fabuła - Młodzi żołnierze zostają wysłani do Afganistanu. Rok 1980. Mundurowi ślubują nieść pomoc i wypełniać internacjonalistyczny obowiązek odsieczy Afgańczykom przed imperialistycznym najeźdźcą... Hmmm... Ostrzyżeni, zabrani od rodzin i żon, dziewczyn i znajomych - powoli wędrują z różnych stron matuszki Rossiji na front. Przechodzą wstepne szkolenie pod okiem nieokrzesanego, surowego chorążego. Byc moze to później przedłuża ich życie? Przechodzą twardą szkołę 'życia'. Wszechobecny stres, kiepskie warunki w rosyjskiej armii... jeden z nich otrzymuje nawet ciężki karabin maszynopwy swojego poprzednika, który 'wyleciał' na minie. Stąd te zadrapania na automacie... Do tego morze wódki i chmury papierosowego dymu. jest nawet Królewna Śnieżka... Oraz sam Afganistan, któy jak mówi historia - NIGDY nie został jeszcze przez nikogo podbity. I chyba nie zostanie...

Wrażenia - Na film zcekałem dośc długo. po peirwsze - nie szło dorwać go w wypożyczalni. Po drugie - ja mam takiego pecha, że zawsze przyjdę 10 minut za późno Tongue Hmmm... Jest to obecnie druga tego typu super produkcja rosyjska. Wcześniej widziałem jeszcze Kryptonim Gwiazda - ale te dwa filmy są bardzo różne i zarazem bardzo podobne. Gwiazda jest bardziej głądka, delikatna, poetycka i niedorzeczna nawet, a 9 Kompania to film twardy, ale także - miejscami - poetycki. Niekiedy surowy w słowach, bogaty w emocjach.

Jedna scena z filmu - eksplozja 'pechowego' samolotu, kosztowała 450.000 dolarów. Jak na warunki u naszych wschodnich sąsiadów - sprawa niebagatelna. W zdjęciach brało udział kilakdziesiąt czołgó, kilakdziesiąt samolotów, helikeptoreów... i ponad 2000 statystów. O tym z resztą jest na płycie stosowny dodatek.

Film odznacza się bardzo dobrym udźwiękowieniem oraz, uwaga, wspaniałymi ZDJĘCIAMI. Robią kolosalne wrażenie i towarzysza nam przez cały film. Trwa on ponad dwie godizny, ale ja się nawet nie obejrzałem, jak ten czas minął. W filmie nie ma przesadnej brutalności, epatowania krwią, itp. Sceny batalsityczne również, mimo wszystko - nie są tylko i wyłącznie masówką. W tym filmie jest sens, porządek i chaos zarazem. Oraz, co najważniejsze chyba - akcja oparta na faktach. ponadto zauważyłem ejszcze, że w filmie nie ma pokazanych przeciwników wielkiego ZSRR jako... zwierząt, głupków, zwyrodnialców. Pod koniec filmu ma się wrażenie, ze tej wojny... nie chciał nikt, kto brał w niej udział u musiał zabijać.

W skali szkolnej 5. W mojej skali Smile Animatedwink 9/10 Smile

Szczerze polecam ten film wszystkim miłośnikom filmów wojennych i dramatów wojennych.

Poooooooooooozdrawiam.

02.03.2007 12:11:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Guest
Unregistered

nfm:

Oglądałam "9 Kompania" Super film... Teraz oglądam "Skazany na śmierć". Oglądnełam Juz 2 serie... Iczekam na trzecią.. Naprawdę bardzo fajny film... Niesamowicie wciąga... Gorąco polecam ... Smile Smile Smile

02.03.2007 15:53:27
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

angel88_88, A co Ci się najbardizej podobało w 9. Kompanii? Smile Tak pytam z ciekawości, bo ogólnie wuażam, ze rosyjskie kino jest u nas bardzo, baaardzo niedoceniane i hmmm... pomijane? Dopiero o 1.00 w nocy oglądnąłem kiedyś taki rosyjski dramat - Snajper. Nie był to film wojenny, ale uważam, ze 'kino wschodnie' jest Polakom jakieś bliższe, takie hmmmm... głębsze po prostu Smile Piękne powierzchownie, strasznie wielu rzeczy trzeba się domyślać i w sumie niektórych mogą śmieszyć... ale to jednak jaieś nasze... ziomki Biggrin

Było coś, na co zwróciłas szczególną uwagę? Smile

02.03.2007 17:02:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Guest
Unregistered

nfm:

W tym filmie najbardziej podoba mi się to, że pokazuje on różnicę miedzy filmami amerykańskimi a rosyjskimi. Przede wszystkim w amerykańskich filmach bohaterami są przystojni i mili chłopcy, zaś rosyjskie filmy przedstawiają nam prostych mężczyzn z Syberii nie koniecznie przystojnych. Wojna oglądana ich oczyma jest przerażająca i ukazuje cały swój bezsen.
Jedna z wstrząsających scen, która zapadła mi w pamięci to ta, w której jeden z bohaterów mówi, że gdy wróci z wojny do domu będzie pił póki nie zapomni. Jedyny problem jest w tym, że nie da się nigdy tego zapomnieć.

05.03.2007 19:50:56
Teddy_85

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 272

Myślę, że o tym filmie można powiedzieć że należy do gatunku dokumentalnych - brak jest tutaj amerykańskich herosów - pożywki dla przyszłych pokoleń Marines. Ukazuje wojnę i żołnierzy takimi - jacy są. Piękne, głębokie kino z przesłaniem. Polecam

05.03.2007 20:49:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

angel88_88, Heh, scena z Chochołem (czyli Bondarczukiem, reżyserem Smile )... Będzie pił, aż zapomni. A potem, czyli niewiadomo, po jak wielkiej ilości wódki - zacznie NOWE życie. Ciekawe, co tez to mogło oznaczać...

Cytat:
Przede wszystkim w amerykańskich filmach bohaterami są przystojni i mili chłopcy, zaś rosyjskie filmy przedstawiają nam prostych mężczyzn z Syberii nie koniecznie przystojnych.

RACJA. Tutaj są po prostu chłopaki - zgarnięci z tak różnych miejsc. Nie są gzeczni, niektórzy nie są odważni, niektórzy nei chcą umirac za ojczyznę. To jest realizm... chociaż może usilnie przemycana poetyka troszkę się gryzie, ale jednak... wolę filmy rosyjskie niż amerykańskie (zwłąszcza, jeśli idzie o Ameryk. Chłopców... bleee).

05.03.2007 22:44:15
Guest
Unregistered

nfm:

Falkhor napisał(a):
Będzie pił, aż zapomni. A potem, czyli niewiadomo, po jak wielkiej ilości wódki - zacznie NOWE życie. Ciekawe, co tez to mogło oznaczać...

Nie mam pojęcia co to mogło oznaczać ale jestem pewna, że takie osoby wróciwszy z wojny nigdy nie zapomną przez co przeszli... Nie zapomną o ludziach, których spotkali i może i nawet stracili... Tylko człowiek bez serca być może ejst w stanie zapomnieć.

06.03.2007 11:57:17
Cerberion

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 377

musze sobei ogladnac ten film, bo moj znajomy jzu go widzial a jak ja poszedlem do wypozyczalni to jzu nie bylo - pewnie Falk zabral Biggrin Biggrin Biggrin

tk tu czytam i poruwnuje z tym co powiedzial kumpel - fakt, batalistyka jest bardzo przyzwoita i caly film okreslij jako ponury zmierzch dla... kina amerykancow!!!!!! Biggrin Chrzanic hollywood! zadnej wojny nei mieli to co oni o niej wiedza, eh Smile

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
07.03.2007 10:20:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Cerberion, Przepraszam bardzo, ale ja na niego tez bardzo dlugo polowałem, jakieś dwa tygodnie, więc miałem pełne praco Ci go zabrać. Mooooże nawet minęliśmy się w drziwach? Jak przed wypożyczalnia stoi oparty czarny rowerek, to znaczy, żem jest w środku Tongue Tongue

Swoją droga - poluj, bo na prawdę warto go oglądnąć Smile Dobre stwierdzenie, że chyba nadchodzi kres Holiłudu Smile

07.03.2007 12:34:27
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *