Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
8.06.2007 Uczeń groził nauczycielce śmiercią
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
8.06.2007 Uczeń groził nauczycielce śmiercią

Cytat:
W grudniu ub. r. Danuta D., poszła na zastępstwo do trzeciej klasy. Prowadziła lekcję wf.

- Kilku uczniom zwróciłam uwagę na ich zachowanie. Bez mojego pozwolenia opuścili boisko szkolne. Poszli do sklepu na zakupy. Wtedy jeden z nich powiedział, że mnie zabije. Zapytałam się, czy zdaje sobie sprawę, co mówi. Odpowiedział, że tak i oznajmił, że wie, gdzie mieszkam - odpowiada kobieta.

(...)

- Rodzice chłopca nie wierzą, że powiedział coś takiego - dodaje Danuta D. - Chłopiec wszystkiego się wypiera.

Źródło - Nowiny 24 PL, Autor - Danuta Wilk

Hmmm... co o tym sądzicie? Zdarzało się w szkole, że uczeń pyskował, używał wulgaryzmów. Ale groźba śmiercią? Dziwne, ze dopiero teraz o tym piszą, skoro sprawa rozegrała się w grudniu zeszłego roku.

Jak widać - ostatecznego rozwiązania nie ma. Weźmy też pod wuagę to, że... to jest GIMNAZJUM. Co będzie w liceum albo i na studiach, jeżeli taki uczeń przejdzie dalej? czy jedyną metodą jest poprawczak? uczniom pozwala się na za wiele, a moze to jednak wina szkoły?

Co o tym sądzicie?

08.06.2007 11:26:49
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

nieraz bylem swiadkiem podobnych akcji nawet popychania... zreszta nie bede sie chwalic bo sie jeszcze ktos doczepi... to sa wlasnie gimnazja cos przejsciowego miedzy podstawowka a liceum co jest zupelnie nie potrzebne a najwiecej tam chamstwa rozboju pijanstwa narkotykow i fajek a malo nauki - ostatnio bylo cos o tym ze uczec gimnazjum byl zagrozony z 14 przedmiotow zamiast poprawic oceny podpalil pokoj nauczycielski.... ehh i po co te glupie gimnazja... :ermm:

08.06.2007 11:42:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Qmar, Znam tą panią nauczycielkę i znam tez realia tamtejszego Gimnazjum - wszak uczy się tam moja siotra. Stąd moja wypowiedziedx o tym, ze na prawdę - szkoły przestały młodych kształcic i wychowywać. Uczą się 'sami'.

08.06.2007 12:17:09
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Falkhor, ja ukonczylem ta szkole nauczycielke tez nzam i inne/innych tez wiem jak tam jest i jacy ludzie tam uczeszczaja gowniarze ktorzy mysla ze swiat do nich nalezy (chodzi o tych co pija pala i grozic umieje bo znajdzie sie troche porzadnych osob Animatedwink )

08.06.2007 14:55:19
SunShine

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,514

to jest niestety norma... u mnie w gimnazjum też grozili często... Przeklinali na nauczuczycieli... Policja przyjeżdżała co 2gi dzień... Nic takim uczniom nie zrobisz :/

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
08.06.2007 20:30:32
rudzia

*

Reputacja: 5
Portfel: 2,409

niestety a moze stety zgadzam sie z Qmarem gimnazja są niepotrzebne i powoduje to że uczniowie robią co chcą, nikogo się nie boją i myslą że rządzą całym światem...a to nie tak ma byc. Najgorsze jest to, że nauczyciele w oczach tuch dzici traca autorytet i nie można go naprawic. No tylko poprzez likwidacje gimnazjów ale do tego chyba nigdy nie dojdzie...nie z Romanem G. :/

niestety musze z przykrościa stwierzidzic, że u nas też sie różne rzeczy działy...nawet nie ma o czym mówic :/ ale to co sie dzieje jest straszne a mimo, że minister edukacji zdaje sobie z tego sprawe tak naprawę nic z tym nie robi...chyba, że to są szkoły specjalne...to to co on to wymyslił

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
09.06.2007 22:12:26
Falkhor
Administrator
*

rudzia, Jak dla mnie to te gimnazja sobie mogą być. ja bym szukał problemu jednak gdzie indziej niż tylko w reformei Giertycha. nauczyciele - ostatnio wg mnie na prawde odpuścili sobie i większośc ciężaru wychowawczego zostawiają rodzicom. A szkoła - to tylko rycie podręczników i pamięciówa. na prawdę - kiedyś było inaczej /postekał stary Falk i zstukał laską o kant stołu/ :lol-sweat:

09.06.2007 22:17:27
rudzia

*

Falkhor napisał(a):
ostatnio wg mnie na prawde odpuścili sobie i większośc ciężaru wychowawczego zostawiają rodzicom

nie wydaje mi się...nauczyciele sa świadomi tego jak ważna jest ich rola w wychowaniu młodziezy więc jednoczesnie zdają soibie sprawę że na nich lezy jakaś tam cześc odpowiedzialnosci za uczniów...a gimnazia to kiepski pomysl i powie Ci to większosc ludzi z moim wieku Animatedwink jak to powiedziałes stary Falku czasy się zamieniły Tongue =D

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
09.06.2007 22:37:29
Falkhor
Administrator
*

rudzia, czy się ZMIEniły, czy się ZAMIENIły, mogły się nawet czasy na rozum pomieniać. ja uważam, że nauczyciele skupili się na materiale do nauczania. z wychowaniem jest juz gorzej. W końcu WIDAĆ, jaka jest młodzież z gimnazjów na przykład... To nie jest tak o, wina tylko rodziców.

10.06.2007 00:25:03
rudzia

*

a na czym mają sie skupiac...odkąd są gimnazja to praktycznie się nic nie robi a poźniej trzeba wszytsko nadrabiac wyżej:/...tyle lektur co jest do przerobienia i to wszytsko to w liceum trzeba tak gonic z materiałem, że jak przychodzi co do czego to maturzysci są biedni. U mnie w gimnazjum babka od polskiego olała materiał i na początku miałam straszne braki :/ a po za tym nauczyciele stracili swoj autorytet i nie radzą siobie z tym i to ewidentnie widac :/

Falkhor napisał(a):
To nie jest tak o, wina tylko rodziców.

nie nie jest ale co nauczyciel może jak go uczniowie nie szanuja i wydaje im się że są najlepisi i najmądrzejsi. Samo podejście do życia to już jest katastrowfa...

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
10.06.2007 09:21:57
Danka28

*

Reputacja: 0
Portfel: 134

Szkoda kochani, że nie piszecie żadnych konkretów. Niestety program trzeba zrealizować a jest on dosyć ciężki jak na możliwości umysłowe uczniów. Mam wrażenie, że w szkołach robi się błędne koło, z którego ciężko wyjść. To, jak jest w szkole, zależy od niej samej-od uczniów, nuczycieli i dyrektora! Ale prawdą jest, że szkoła wspomaga wychowanie, a nie przejmuje! Czy chcecie, czy nie- to rodzina jest podstawową komórką i to że pierwsze skrzypce u rodziców gra kariera, pieniądze itp. odbija sie głośnym echem na dzieciach i szkole! Uzdrowienie sytuacji to dłuuuugi proces!

11.06.2007 13:42:35
rudzia

*

Danka28 napisał(a):
Niestety program trzeba zrealizować a jest on dosyć ciężki jak na możliwości umysłowe uczniów.

To nawet niue chodzi o to, że uczniowie nie dają rady ale materiału jest po prostu za dużo i nie ma na niego czasu. Nauczyciele czasem pomijaja pewne rzeczy, które później okazują się ważne Sad niestety tak jest i dlatego jestem za zlikwidowaniem gimnazjów bo one nic nie wnoszą a sprawiają jedynie, że uczniowie w wieku dosrastanie, buntu są ze sobą zamknięci w jwednym budynku. Powoduje to z koleji, że mają na siebie negetywny wpływ i dochodzi do takich właśnie rzeczy jak ta opisana w topicu

[ Dodano: 2007-06-11, 19:46 ]

Danka28 napisał(a):
Czy chcecie, czy nie- to rodzina jest podstawową komórką i to że pierwsze skrzypce u rodziców gra kariera, pieniądze itp. odbija sie głośnym echem na dzieciach i szkole!

niestety...jak rodzicie podchodzą do dzieci one tak samo odnoszą się do swoich rówiesników. Jeżeli pewne zachowania nie są stosowene w domu, a rodzicie nie pokażą dzieciom jak się mają zachowywac z tego nic nie będzie...to rodzice uczą zachowania po za domem i to właśnie oni ukazują podstawowe wrtości morlane. To nie jest rola nauczycieli

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
11.06.2007 19:42:58
Falkhor
Administrator
*

jakaby ta nauczycielka nie była - uczeń nie powinien jej zagrozić smiercią. Po prostu - dlatego jeżeli będzie jakaś konkretna rozprawa - to powinni sądzić moze nie jak dorosłego, ale z pełną surowością. Nie wiem jednak, czy poprawczak albo np. usunięcie ze szkoły cokolwiek by zmieniło :/

12.06.2007 17:59:22
rudzia

*

I co z tego, że są świadomi jak większośc z nich nie rozróżnia dobra od zła. Nikt im nie pokazał jak mają właściwie postepowac!! A po za tym na studiach nikt nie uczy nauczycieli jak byc nauczycielem tylko jak uczyc.

Wojciech Jarosz napisał(a):
Niedouczeni nauczyciele, którzy całe studia przepili lub przebawili badz jedno i drugie,

nie mogę się z tym zgodzic. Do uczniów trzeba miec podejście i wiedziec jak z nimi rozmawiac. Teraz jest tak nie wielu nauczycieli "z powołaniem". Jeżeli taki ktoś pozwoli sobie od razu wejśc na głowe to jasne jest, że uczniowie zrobią co im się bedzie chciało.

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
12.06.2007 20:17:47
Falkhor
Administrator
*

rudzia, Daje o sobie znać 'wychowanie bezstresowe'. i jakaś śmieszna zasada, że na dziecko nie wolno źle popatrzeć albo nie można zwrócić mu uwagi przy innych bo się w sobei zamknie. Teraz to widać - dzieciaki wprost sięgają po to, po co nie powinny. Stają się dorosłe zachwoaniem, ale nie myśleniem. 'Dorosłe' słownictwem, ale dziecinne wiedzą... I zatracają poczucie, co to wogóle znaczy - w tym przypadku - GROZIĆ KOMUŚ ŚMIERCIĄ.

[ Dodano: 2007-06-13, 05:39 ]

Cytat:
Podkarpacki Kurator Oświaty polecił wczoraj swoim pracowników, by zajęli się wyjaśnieniem sprawy grożenia nauczycielce Gimnazjum nr 2 w Łańcucie.

- Wezwiemy dyrektora szkoły do złożenia wyjaśnień – mówi Maciej Karasiński, podkarpacki kurator oświaty. - Karta nauczyciela zobowiązuje go do obrony nauczyciela – dodaje. Przypomnijmy, że chodzi o nauczycielkę, której 16 - letni uczeń zagroził na lekcji, że ją zabije. Dyrektor łańcuckiego gimnazjum ograniczył się do przeprowadzenia z chłopcem rozmowy.

- Po uzyskaniu wyjaśnienia zadecydujemy, czy zwrócimy się do organu prowadzącego szkołę, by zdyscyplinował dyrektora - dodaje kurator.

http://nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article...ktualnosci

:/ :O

12.06.2007 21:00:05
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: