Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
20.08 i 17.09 - Oddaj krew!
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 16,044
20.08 i 17.09 - Oddaj krew!

Cytat:
Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Rzeszowie informuje o trudnościach w pełnym zaopatrzeniu szpitali województwa podkarpackiego, w tym także Szpitala w Łańcucie w krew i jej składniki. W dniach 20 sierpnia i 17 września w godzinach 8 – 12, w Miejskim Domu Kultury w Łańcucie, ul. Kościuszki 15 zostanie przeprowadzone wyjazdowe pobieranie krwi.

Źródło - Powiat Łańcut

Ktoś chętny? Zaglądnijcie sobie na stronkę powiatu, to jeszcze się dowiecie o uldze podatkowej dla krwiodawców Smile

02.08.2007 20:58:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6
nfm: 4,409

Falkhor napisał(a):
Ktoś chętny? Zaglądnijcie sobie na stronkę powiatu, to jeszcze się dowiecie o uldze podatkowej dla krwiodawców Smile

Ja nawet i bez tej ulgi bez wątpienia pojawię się albo w sierpniu w MDKu, albo wcześniej pojadę do Rzeszowa oddać krew Animatedwink - Może jest ktoś chetny, żeby mi towarzyszyć ? :lol-sweat: Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
02.08.2007 21:55:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Demonesssa

*

Reputacja: 0
nfm: 378

ja pewnie pojde chociaz sie nie ujawnie ale poczujemy wiez duchowa Smile ziomalka, :kiss: :hihi:

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
03.08.2007 07:19:42
Kiwi
Hrabina ;)
*

nfm: 618

Ja krew oddaję najczęściej jak tylko mogę czyli co 3 miesiace. Niestety teraz muszę zrobić sobie dłuższą przerwę. Sad Tak wypada, że mogę oddać dopiero po 15 sierpnia, a 13 wyjeżdzam na dłuższy czas do Niemiec i nawet nie wiem kiedy wrócę. Niestety przepisy są takie, że nawet kilka dni przed "terminem", krwi nie można oddawać. Sad

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
03.08.2007 07:20:41
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Cytat:
ja pewnie pojde chociaz sie nie ujawnie ale poczujemy wiez duchowa Smile ziomalka, :kiss:

Aaaaaaleee dlaczego ??? :cry: Animatedwink
Mnie kus, żeby iść oddać dziś, ale znając moje towarzystwo podczas rzeszoffffskiej podróży - nie będzie okazji :lol-sweat:

but remember one thing.
stick your chest out,

Tupac Shakur
03.08.2007 07:22:25
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
nfm: 1,571

Może tym razem mi się uda? W końcu? :sweet:

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
03.08.2007 21:48:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Padlinka

*

Reputacja: 1
nfm: 1,415

bardzo , bartdzo by chciala oddac krew ale pewnie odsla mnie z kwitkiem ze wzgledu na wage . :O

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
03.08.2007 22:12:07
Kuru

*

nfm: 1,020

Heh... chętnie oddałbym krew, ale znając polskie realia służby zdrowia to człowiek ma stracha: a to jakaś tępa pielęgniarka nie założy rękawiczek "bo ino po co?", a to znowu teraz afera z zanieczyszczonymi strzykawkami... :nerd: :nerd: :nerd:

[ Dodano: 2007-08-03, 23:15 ]
No i jak wygląda takie oddawanie krwi ?

03.08.2007 22:13:35
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Kuru napisał(a):
a to jakaś tępa pielęgniarka nie założy rękawiczek "bo ino po co?", a to znowu teraz afera z zanieczyszczonymi strzykawkami... :nerd: :nerd: :nerd:

Jeśli chodzi o zakładanie rękawiczek do zabiegów - jestem na to uczulona i jesli nie daj Boże pielęgniarka nie założyłaby latexowych ochraniaczy na ręce - dostałaby ode mnie z plaskacza no a przynajmniej porządny opier***el Animatedwink
Co do zakażonych strzykawek - owszem, takie zagrożenie zawsze jest, nie powiem, że nie, ale bardzo małe no i przede wszsytkim - jak ktoś już kiedyś na Forum wspomniał - gdyby każdy podchodził do tego z taką ostrożnością, nie byłoby chyba chetnych do oddawania krwi

Kuru napisał(a):
No i jak wygląda takie oddawanie krwi ?

Nie wiem jak wygląda w Łnct, ale w Rzeszowie jest tak - najpierw pobieranie próbki krwi z opuszki palca w celu sprawdzenia podstawowych parametrów krwi. Później pobieranie już z żyłki próbki krwi w celu ustalenia, czy nadaje się ona do pobrania - czy ilość określonych krwinek mieści się w limicie zawartości w krwi. Ja na przykład miałam za mało limfocytów, ale z racji, że mam bardzo rzadką grupę krwi i w danym momencie taka była bardzo potrzebna, Pani dopuściła mnie (czym sprawiła mi wielką przyjemność) do oddania krwi. Poszłam do sali gdzie tłoczy się z ludzkiej istoty krew no i zaczęło się. O szczegółach mówić nie będę, ale było bosko :sweet: Animatedwink

PS - sprawę papierkowo-druczkowo-formalną pominęłam, bo wiadomo, bez tego się nie obejdzie Animatedwink

Więęęc ... kto chętny? :sweet: :lol-sweat:

but remember one thing.
stick your chest out,

Tupac Shakur
04.08.2007 06:47:35
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,896

brrrr straszne! Smile nie ma mowy! Biggrin

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
04.08.2007 07:24:48
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Bake napisał(a):
brrrr straszne! Smile nie ma mowy! Biggrin

A może jednak ? :sweet: To jest naprawdę ciekawe przeżycie :lol-sweat: i to jeszcze w miłym towarzystwie :letssin: Shy

but remember one thing.
stick your chest out,

Tupac Shakur
04.08.2007 07:27:20
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,896

nie dam się dziurawić Biggrin

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
04.08.2007 09:29:53
Kuru

*

nfm: 1,020

ziomalka napisał(a):
Poszłam do sali gdzie tłoczy się z ludzkiej istoty krew no i zaczęło się. O szczegółach mówić nie będę, ale było bosko :sweet: Animatedwink

PS - sprawę papierkowo-druczkowo-formalną pominęłam, bo wiadomo, bez tego się nie obejdzie

Właśnie te dwie części też mnie interesują... co i jak ? Co tam trzeba podpisywać ?

04.08.2007 12:41:39
Kiwi
Hrabina ;)
*

nfm: 618

Dostajesz ankietę dotyczącą twojego stanu zdrowia, leków jakie bierzesz itp i musisz ja wypełnić za każdym razem. Masz też kartkę na której stwierdzasz, że nie masz zastrzeżeń co do sposobu, higieny i takie tam przy pobieraniu próbki krwi, a później samego oddawania.
A samo oddawanie jest bardzo przyjemne (dla niektórych troszkę mniej :lmao: ). Siadasz a właściwie kładziesz się na specjałnym, wygodnym "łóżeczku", wbijają Ci igłę, cieplutka krew ścieka rureczką do worka. Jak napełni się woreczek wtedy pobieraja następne próbki do badań i najgorszy moment (przynajmniej dla mnie) - wyciąganie igły łeeee :/ Dostajesz opatrunek, chwilkę leżysz a później do stołowki po czekoladki Mniam

Wystarczajaco dokładnie opisałam czy o czymś zapomniałam ??

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
12.08.2007 14:46:43
SunShine

*

nfm: 1,319

Cieplutka krew ścieka do woreczka Biggrin heh, obrazowo Tongue

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
12.08.2007 15:09:13
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *