Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
2 minuty spóźnienia = zakaz wstępu na maturę
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
2 minuty spóźnienia = zakaz wstępu na maturę

Osobiście baaaaardzo nie lubię, gdy ktoś się spóźnia. Nawet na wykłady - może czasem nudne i do bani, ale jednak. Mija te 15 minut akademickich i są zajęcia, i tu ciągle ktoś przychodzi i przychodzi... ja staram się być zawsze punktualny, prędzej przyjdę pół godziny wczesniej niż 2 minuty za późno...
...ale tutaj pewna dziewczyna przyszła o te kilka minut za późno... I to jeszcze na maturę...

Cytat:
Dyrekcja postąpiła bezwzględnie - mówi Irena Supeł, mama dziewczyny. Dzieci zaczęły pisać dopiero o 9.14. Córka spokojnie mogła do nich dołączyć.

Roksana spóźniła się na egzamin, bo autobusy w piątek 4 maja jeździły jak w soboty. Byłam nieprzytomnie zdenerwowana i po prostu o tym zapomniałam - tłumaczy.

Gdy nie chciano jej wpuścić do szkoły, dostała histerii.

Wtedy przyszła pani dyrektor i powiedziała, że Okręgowa Komisja Egzaminacyjna nie wyraża zgody na to, abym przystąpiła do egzaminu - relacjonuje. Była godzina 9.10. Gdy straciłam nad sobą panowanie i zaczęłam się zanosić płaczem, wpuszczono mnie wreszcie do szkoły. Pielęgniarka podała mi środki uspokajające, a pani dyrektor zadzwoniła do mamy. Na telefonie komórkowym pani Supeł widać, że telefon wykonano o godz. 9.13.

Poinformowano mnie, że córce nie pozwolono pisać egzaminu - mówi pani Irena. I poproszono, bym po nią przyjechała, bo nie jest w stanie sama jechać do domu. Załamałam ręce i zaczęłam płakać.

Źródło - Wiadomości WP PL

Przykra sprawa. Z jednej strony - gdyby wszyscy przychodzili kiedy chcą... A z drugiej - ludzk awyrozumiałośc i jeszcze waga dnia i tak waznego egzaminu...

13.05.2007 22:47:06
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Falkhor napisał(a):
Osobiście baaaaardzo nie lubię, gdy ktoś się spóźnia.

Miałam okazję się o tym przekonać PRZED OGNISKIEM Tongue

[ Dodano: 2007-05-13, 22:55 ]

Falkhor napisał(a):
Osobiście baaaaardzo nie lubię, gdy ktoś się spóźnia.

Miałam okazję się o tym przekonać PRZED OGNISKIEM Tongue

Falkhor napisał(a):
Przykra sprawa. Z jednej strony - gdyby wszyscy przychodzili kiedy chcą... A z drugiej - ludzk awyrozumiałośc i jeszcze waga dnia i tak waznego egzaminu...

Uważam, że jest to z jednej strony dobra rzecz - dyscyplinę zawsze się chwali, z drugiej lekka przesada - 2 minuty! JA z reguły jestem punktualna i nie lubię, jak się ktoś na spotkania spóźnia, ale żeby za 2 minuty nie dopuścić do najważniejszego w życiu examu - okropność ! Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
13.05.2007 22:50:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Padlinka

*

Reputacja: 1
Portfel: 1,431

a ja sie spozniam zawsz i wszedzie . Mimo ze sie staram ,a le z ta pannna lekka przesada

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
13.05.2007 23:06:03
Falkhor
Administrator
*

Ja uważam, że komisja przegięła a to dlatego, że można sobie było śigać dziewczynę za minutę spóxnialstwa przez całe liceum, anie kurcze DOPIERO NA MATURZE! Z lektury artykułu wynika, ze ona faktycznie nie weszłaby na maturę z wielkim poślizgiem albo po zapoznaniu się z pytaniami... więc widac, któś zareagował... po prostu tępo biurokratycznie.

14.05.2007 05:42:17
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

Moim zdanime słusznie postapiła komisja. Skoro spóźniała sie - można powiedzieć wiecznie ( liceum, szkola ) To w tym dniu matury powinna sama zadbać o to aby być chodź raz punktualnie. Patrząc na innych zdających każdy dotarł na czas pomimo, że były rożne utrudnienia jak ona to pisze. W dorosłym życiu sama zobaczyć co to znaczy spóźnić sie do pracy, czy na spotkanie z rekrutacyjne itp. Uważam, że jak na takim poważnym egzaminie dojrzałości, decyzja komisji była słuszna. Poważny egzamin = poważna dyscyplina. tak jak w dorosłym życiu.

"Kto późno przychodzi, ten sam sobie szkodzi" - Mądrę przysłowie Smile

Pozdrawiam Maciej
14.05.2007 11:19:01
siss

*

Reputacja: 0
Portfel: 791

Ja się nie zgadzam z decyzją komisji. Bez przesady, przecież nie mamy fali spóźnień na maturę i wiadomo, że ogromna większość egzaminowanych chce być na maturze na czas i wypaść jak najlepiej. Dziewczyna raczej nie spóźniła się dla żartu czy ze złośliwości. Akurat był nasz słynny Długi Weekend i autobusy jeździły inaczej. Fakt, cała reszta nie miała z tym problemu, ale każdemu może powinąć się noga i co - od razu pokazujemy, jaki mamy reżim w szkole, jak dbamy o zasady?

14.05.2007 12:18:04
maciej
Administrator
*

Takie rzeczy jak dojazd na egzamin dojrzałości nie planuje sie w tym samym dniu tylko przynajmniej dzień wcześniej, aby wszystko odbyło sie tak jak powinno, więc to był po prostu jej błąd, za który odpowiedziała sprawiedliwie. Są zasady i powinno sie je przestrzegać przez bodajże 3 dni egzaminów, skoro taka osoba uważa sie już za dorosłą. Jest to dobry przykład, że nie warto zostawiać wszystkiego na ostatnia chwilę. Smile

Pozdrawiam Maciej
14.05.2007 12:59:44
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

maciej napisał(a):
Takie rzeczy jak dojazd na egzamin dojrzałości nie planuje sie w tym samym dniu tylko przynajmniej dzień wcześniej, aby wszystko odbyło sie tak jak powinno, więc to był po prostu jej błąd, za który odpowiedziała sprawiedliwie.

Ja nie byłabym aż tak resktrykcyjna a to dlatego, że każdemu może się zdarzyć gorszy dzień i nie należy zaraz tak surowo za to karać. Prawda jest taka, że pecha ma każdy i nie zaplanujemy tego tak, żeby akurat nie wypadł on w dniu matury. Trochę wyrozumiałości, to tylko 2 minuty, 2 minuty naszego nędznego życia !! ^_^

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
14.05.2007 13:08:35
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,588

Na swoje matury przychodziłam nawet ponad pół godziny wcześniej, bo zdawałam sobie sprawę z wagi sytuacji. Zresztą to egzamin dojrzałości i wypada przyjść punktualnie.
U mnie w klasie też spóźniła się jedna dziewczyna, ale komisja na nią zaczekała, bo jak nam powiedzieli "nie chce się nam potem pisać protokołu". Tongue Więc to zależy od tego, kto jest w składzie komisji. A spóźnić się można choćby przez nagłą potrzebę fizjologiczną, bo jak wiadomo w stresie wszystko możliwe. Smile Ja bym jej tak nie potraktowała.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
14.05.2007 13:14:31
maciej
Administrator
*

Gothka =) napisał(a):
Zresztą to egzamin dojrzałości i wypada przyjść punktualnie.

Jak ja pisałem, to każdy wcześniej mówił, aby być przynajmniej 15 - 30 min wcześniej, a nie na ostatnia chwilę, na która liczyła ta dziewczyna.
W regulaminie matury 2007 jak i poprzednich znajduje sie paragraf mówiący, że po otwarciu koperty z zestawami maturalnymi, nikt nie ma prawa wejść na sale. I w tym przypadku procedura została w 100% zgodnie z prawem wykonana.

Pozdrawiam Maciej
14.05.2007 13:53:58
siss

*

Portfel: 791

maciej napisał(a):
po otwarciu koperty z zestawami maturalnymi, nikt nie ma prawa wejść na sale. I w tym przypadku procedura została w 100% zgodnie z prawem wykonana.

Ale tu pisze, że dziewczyna była tam zanim dzieci zaczęły pisać egzamin.

14.05.2007 14:32:11
Megg
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 2
Portfel: 1,397

Zgadzam się maciej, to w koońcu egzamin dojrzałości!!
Nie powinno być spóźnień. Na egzaminie gimnazjalnym i próbnym i właściwym było tak że jak się ktoś spóźnił to p prostu krócej pisał. Ale to matura. Tongueuppyeyes:

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
14.05.2007 14:36:15
maciej
Administrator
*

siss napisał(a):
Ale tu pisze, że dziewczyna była tam zanim dzieci zaczęły pisać egzamin.

Ale po otwarciu koperty itp z tego co pamiętam są jeszcze jakieś wskazówki co do czasu itp ze strony Komisji. A ona przyszła po otwarciu czyli złamała regulamin Matury.

Pozdrawiam Maciej
14.05.2007 14:38:07
okimaxim

*

Reputacja: 1
Portfel: 2,337

Ja bym sie chyba załamała jakbym sie spóźniła i by mnie nie wpuścili... co to te dwie minuty... komisja mogła udać że zegarek im śpieszy (bo czy nie mogło tak być?!) i wpuścić ją.

Fakt. Zachowanie dziewczyny było niedojrzałe, ale zdarza sie przeoczenie!! Ja o mały włos nie przeoczyłabym matury z matmy i nie spóźniłabym się 2 minuty a 2 dni... ale na szczęście coś mnie tkneło i sprawdziłam kiedy jest egzamin...

ALE ZDARZA SIE!! komisja powinna sie wykazać wyrozumiałością. Ciekawe czy jak by dziewczyna sie spóźniła 2 min bo miała wypadek to też by jej nie wpuścili?!

14.05.2007 19:38:55
Falkhor
Administrator
*

ja na swoją mature przyszedłem chyba ze dwie godziny wczesniej, bo nie chciało mi się siedziec w domu i denerwować niepotrzebnie Smile A tak to przynajmniej mogłem oswoić sie z otoczeniem, dłuuugo pogadać z kumplami i potem jakos tak o, wskoczyłem na salę Smile

15.05.2007 18:38:19
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: