Odpowiedz  Napisz temat 
17.10.2007 Chłopczyk spadł z przyczepy
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 16,044
17.10.2007 Chłopczyk spadł z przyczepy

Cytat:
Poważnych obrażeń głowy doznał dwunastolatek w drodze do szkoły. Jest to skutek upadku z przyczepy rolniczej.

Kiedy grupkę pięciu chłopców idących wczoraj rano do szkoły w Woli Dalszej wyprzedził ciągnik rolniczy z przyczepką, jeden z nich postanowił się przewieźć. Dognił pojazd i wskoczył na przyczepkę, z której jednak po chwili spadł uderzając głową o asfalt.

Chłopcy doszli do szkoły, tam jednak Dominik skarżył się na ból głowy, a kiedy przyszła wezwana przez dyrektora matka chłopca, ten stracił przytomność. Karetka Pogotowia Ratunkowego przewiozła go do szpitala w Rzeszowie, gdzie okazało się, że doznał on złamania kości czaszki.

Policja apeluje do wszystkich uczniów oraz innych uczestników ruchu drogowego o zachowanie szczególnej ostrożności w drodze do szkoły.

Źródło - KPP Łańcut

Mam nadzieję, że były tylko potłuczenia, ewentualnie skutek wstrząśnienia mózgu i po krótkiej hospitalizacji chłopiec wróci do zdrowia. Nie mniej - że też dalej przewozi się dzieciaki na przyczepach...

19.10.2007 08:38:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 1,020

Będzie mieć nauczkę.

Niech się cieszy, że teraz nie mogę napisać: "jednego głupiego mniej".

19.10.2007 11:18:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Kuru, A jesli tak było:
- Tato, mogę do szoferki?
- Smarkaczu, idź na przyczepę...

To też 'głupek' z chłopaka?

19.10.2007 11:31:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kuru

*

Falkhor napisał(a):
Kuru, A jesli tak było:
- Tato, mogę do szoferki?
- Smarkaczu, idź na przyczepę...
To też 'głupek' z chłopaka?

Tak nie było. Nic takiego nie było przedstawione w artykule.

A gdyby taka sytuacja była to dziecko mogę nazwać głupie zaleznie od jego poziomu rozumowania.

Kilka sytuacji:

- jeżeli dziecko wie, że coś jest bardzo niebezpieczne, a mimo to czyni to z wlasnej nie przymuszonej woli, świadome niebezpieczeństwa i skutków - to dziecko jest głupie.

- jeżeli dziecko jeszcze nie jest świadome niebezpieczeństwa, a czyni coś niebezpiecznego, to dziecko jest - nieświadome

- jezeli dziecko pod wpływem presji rodzica lub na jego polecenie robi coś niebezpiecznego to rodzic jest glupi i nieodpowiedzilany, a dziecko posluszne i uległe.

- jeżeli dziecko świadome niebezpieczeństwa w w.w. przypadku czyni co mu się każe jest naiwne, uległe i prawdopodobnie głupie.

Nie po to mówi się dziecku "nie rób tego, czy owego" aby zrobić mu nazłosć, lecz z obawy o jego zycie/zdrowie.

Na szczęście niektórzy ludzie z wiekiem się uczą i zdają sobie sprawe co jest dla nich dobre a co złe (a nawet jeżeli wybierają swiadomie "złe", to jest ich wybór, byleby nie krzywdzili innych).

Ja zawsze starałem słuchać się rodziców i jakoś nic bardzo złego w wyniku moich poczynań mnie nie spotkało.

Ps. Słyszałem teorię wedle której dzieci sa zaprogramowane poprzez dobór naturalny, do posłuszeństwa i wiary we wszystko co mówią rodzice. Jakoby dziecko które nie słucha rodziców długo nie pożyje... i nie przekaże sowich genów nieposluszeństwa potomstwu.

19.10.2007 11:51:19
Falkhor
Administrator
*

Kuru,

Cytat:
Tak nie było. Nic takiego nie było przedstawione w artykule.

Ale nie powiedziano tez nic innego, więc pozostają domysły i skazując od razu chłopaka na etykietkę głupca trochę się pospieszyłeś.

Cytat:
- jeżeli dziecko jeszcze nie jest świadome niebezpieczeństwa, a czyni coś niebezpiecznego, to dziecko jest - nieświadome
- jezeli dziecko pod wpływem presji rodzica lub na jego polecenie robi coś niebezpiecznego to rodzic jest glupi i nieodpowiedzilany, a dziecko posluszne i uległe.

Najbardziej pasuje mi zestawienie tych dwóch możliwości.

19.10.2007 12:04:35
Kuru

*

Falkhor napisał(a):
Ale nie powiedziano tez nic innego, więc pozostają domysły i skazując od razu chłopaka na etykietkę głupca trochę się pospieszyłeś.

Nie sądzę. Jest napisane, że dwunastolatek, szedł s kolegami i postanowił się "przewieźć". Dwunastoletni człowiek jest już w jakiś sposób "myślący" i powinien wiedzieć czego nie powinien robić.

19.10.2007 12:20:23
mnemonick

*

nfm: 218

Falkhor napisał(a):
Dognił pojazd i wskoczył na przyczepkę, z której jednak po chwili spadł uderzając głową o asfalt

co ty falk po studiach chumanistycznych nie nauczyłeś sie czytać ze zrozumieniem tam wyraźnie pisze że ktoś jechał a smarkaczowi sie zachciało jak to niestety bywa w przypadku gówniaży którzy sie pchają tam gdzie nie trzeba. A kierowca furmanki bedzie miał wyrzuty chociaż jest niewinny :nerd:

nie badz taki elokwentny bo twoj konwencjonalizm sceptyczny moze doprowadzic do zniwelowania wszystkih twoich argumentow
19.10.2007 19:15:03
Falkhor
Administrator
*

mnemonick, Połowicznie racja. Pamietałem o tym, gdy zaczynałem temat. Potem, gdy zaczałem myśłec o czymś innym, zapomniałem. Zdarza się Animatedwink

Hmm... 12 lat... no jednak już młodzież, a nie dziecko. prawda.

20.10.2007 19:26:13
siss

*

nfm: 497

Zaczął się pewnie okres buntu. Powiedz mu NIE, to on zrobi odwrotnie. Zresztą zawsze znajdą się takie hojraki, ci co się lubią popisać, albo zwyczajnie namówieni przez kolegów. Dzieci często po prostu nie widzą zagrożenia, mimo że im się powtarza, żeby nie pchały się tam, gdzie nie trzeba. Zdarza się.
Miejmy nadzieję, że jakaś część dzieciaków z tej szkoły dostała przykład, jak nie należy się zachowywać i że należy myśleć głową. I dobrze, że dzieciakowi nic poważniejszego się nie stało.

22.10.2007 10:59:26
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,896

dziecko to dziecko. Dzieci robią głupie rzeczy Smile tak było jest i tak będzie. Każdy z nas jak był mały pewno zrobił coś takiego Smile

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
24.10.2007 07:54:13
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *