Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza [1] 2 3 Następna > Ostatnia »
1/3 Kobiet mówi - Ciąża i alkohol? TAK
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
1/3 Kobiet mówi - Ciąża i alkohol? TAK

Artykuł z Kiosk.onet.pl LINK
Autor: Aleksandra Postoła, OZON

Powtarzają to nawet w gimnazjach. W liceach. Mówi się o tym na studiach wszelakiego rodzaju, nawet podczas wykładów na inne tematy. Jak dla mnie - co prawda faceta, ale przede wszystkim po prostu człowieka - kobieta w ciąży nie pije i nie pali tak, jak nie pije i ćpa kierowca samochodu. Tu i tu stawką jest ludzkie życie. W drugim przypadku - ilośc ofiar trudna jest do przewidzenia, mniejsze zło, jeśli ucierpi tylko winny. Ale w pierwszym - zła "dieta" niemalże zawsze wpłynie na los dizecka bezbronnego i jeszcze nienarodzonego.

Dla kierowców jest magiczna bariera 0,2 promila. A dla kobiet, jeśli chodzi o alk i nikotynę?

Cytat:
Lampka wina do obiadu i drink w sobotni wieczór, jeden papieros z przyjaciółką na pewno nie zaszkodzą – myślą kobiety w ciąży. Nieprawda. NIE MA bezpiecznej dla rozwijającego się płodu dawki nikotyny i alkoholu.

Należy zatem wnioskować, że nawet najmiejsza ilość może być realnie szkodliwa. Ale czy można świadomie... szkodzić swojemu dziecku? Jak dla mnie przytoczony fragment jest wręcz nieprawdopodobny...

Cytat:
Doktor Anna Dobrzańska, krajowy konsultant w dziedzinie pediatrii z Centrum Zdrowia Dziecka, przytacza rozmowę z kobietą, która przyznała, że specjalnie paliła podczas ciąży, żeby jej dziecko urodziło się mniejsze, a ona miała łatwiejszy poród. – Jeżeli kobieta jest świadoma, że papierosy i alkohol są trucizną dla rozwijającego się płodu, a mimo to pali i pije, dla mnie jest to przestępstwo.

Jak, statystycznie, wygląda sytuacja w kraju a jak na świecie?

Cytat:
W Polsce jedna trzecia kobiet przyznaje się do picia w czasie ciąży, wynika z badań sopockiej PBS (2005). Dla jednych oznacza to drink od czasu do czasu, dla innych regularne upijanie się. Polki najczęściej wybierają wino i piwo. Brytyjki piją jeszcze więcej. Aż sześć na dziesięć mówi, że w ciąży sięgnęło po alkohol. Piją też Amerykanki. Pomimo że w niektórych stanach grozi za to aresztowanie, 13 proc. nie odmawiało sobie drinków w ciąży.

Naukowcy podejmowali wiele badań, ale i tak sprowadzało się to tylko do jednego - że pić po prostu przyszła mama nie może.

Cytat:
Najlepsza wskazówka, jaką mogę dać przyszłym matkom, brzmi: odstaw alkohol, kiedy dowiesz się, że jesteś w ciąży – mówi prof. John Olney.

Ale uwaga - wg artykułu, wina nie do końca leży tylko po stronie samych kobiet. Otóż, jak się okazuje, w około 2/3 przypadków winni są sami lekarze...

Cytat:
Niemal dwie trzecie ankietowanych (PBS) stwierdziło, że lekarz nie ostrzegł ich przed zagrożeniami w ciąży.

Na koniec jeszcze - nie ma co wierzyć w rady sąsiadek, że jest czas, kiedy można sobie jeszcze poświętować to, że właśnie zostało się mamą...

Cytat:
Mitem jest również twierdzenie, że unikać alkoholu należy tylko w pierwszym trymestrze ciąży, natomiast później można sobie pozwolić na drinki od czasu do czasu. Jak podkreśla prof. Olney, na każdym etapie rozwoju prenatalnego alkohol wyrządza nieodwracalne szkody.

Jak dla mnie ten artykuł jest po prostu szokujący, gdyż na prawdę - mnie chyba skutecznie wyedukowali, iż po prostu mama, gdy wie, że jest w stanie błogosławionym (no a przecież kobiety raczej nie są wiatropylne...), odstawiają pety i drinki. Zgodziłbym się też, że szkodzenie dziecku nienarodzonemu przez swoją mamę to dosłownie przestępstwo.

Pozdrawiam.

22.07.2006 22:04:55
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0
Portfel: 3,494

Zgadzam sie z Tobą Falkhor - kobieta w ciązy nie może pić alkoholu! - przecież to wiadomo jest, że zaszkdozi dziecku :/ mnie dziwią takie sytuacje, jak nawet kobieta w ciązy przebywa wśród palaczy... bo w sumie dym nikotynowy też może zaszkodzić :/ ale te kobiety, które naprawde chca mieć to dziecko i zależy im na nim nigdy nie będą sięgać po kieliszek... Według mnie to kompletna głupota! ale niestety sa takie osoby... :/

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

22.07.2006 22:14:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Moja koleżanka Sabina - bardzo sobie wzięła swoją rolę żąciową do serca (a nawet do dwóch serc) i ani grama alkoholu, lajtowego pifka, nic nic nic. Od dymu papierosowego - z daleka.

Cytat:
dym nikotynowy też może zaszkodzić

Nie, że może, tylko na pewno szkodzi. Wspomniany przeze mnie kierowca w jakimś tam układzie może jeszcze kogoś ominąć, rypnąć obok, zatrzymać się, albo coś... a nikotynka zawsze dotrze do dzieciaka.

Wiem, że szczególnie dla aktywnych kobiet ciąża jest bardzo trudnym czasem. Dla tych aktywnych nie tylko fizycznie, ale towarzysko także. Jednak... trzeba to wytrzymać. Taki już ludzki obowiązek tej piękniejszej połowy... ech. My faceci możemy Was co najwyżej wspierać i ganiać albo po coś kwasnego, albo coś słodkiego do sklepu Smile

22.07.2006 22:29:40
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Portfel: 1,829

Ja wiem ze jak bed w ciązy w przyszłosc Animatedwink to napewno nic nie wypije ani nie zapale bo wogole nie pale Smile i nie ciagnie mnie do tego kompletnie. Wiec nie pilabym po pierwsze ze wzgledu na dziecko a po drugie dlatego ze dla mnie alkohol moze nie istniec Smile Straszne jest to jezeli szkodzi sie z premedytacja swojemu jeszcze nienarodzonemu dziecku, nie rozumie tego, bo przeciez zawsze wydawalo mi sie ze kazda przyszla matka chce urodzic zdrowego dzidziusia, bo zdrowie jest najwazniejsze.

Niestety ciąża jest trudnym czasem :/ mnie osobiscie niesamowicie przeraza :/ ostatnio kolezanka opowiadala mi jak to rodzila, jaka "mila" obsluga jest w szpitalach wzgledem kobiet z 1 dzieckiem... No i wogole caly porod jest przerazajacy, ale widac do tego stworzono wlasnie kobiety Animatedwink a szkoda Animatedwink Jedyne czego moze kobieta chcec od przyszlego tatusia to wlasnie "biegania do sklepu" no i wsparcia nie tylko w 9 miesiacach ale tez po porodzie, kiedy dzidzius wymaga mnostwo opieki. No i oczywiscie obecnosc tatusia przy porodzie jest niezbedna Biggrin podtrzymuje na duchu i nie pozwala umrzec Animatedwink

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
22.07.2006 22:46:11
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Ostatnio było słychać o paru przypadkach, jak kobieta w zaawansowanej ciązy była pijana.... porażka, taka kobieta skazuje tym samym swoje dziecko na chorobę :/

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

10.08.2007 23:53:49
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Treaz jest coraz więcej pijaństwa wsród młodych matek - jest to tym bardziej przerażające, że sama matka a niech sie truje, niech się wyniszcza, ale na Boga, co jest winne to małe stworzenie ... :O Najgorsze, że jeśli cięzarna kobieta pije alkohol, nie jest czesto świadoma, że skazuje dziecko na straszliwą chorobę, z którą bedzie się borykało całe zycie... :/

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
12.08.2007 21:24:52
Falkhor
Administrator
*

ziomalka, Mnie to też dziwi :/ Tak jedne papieros, jak i jedna kolejka wódki może miec po prostu straszny wpływ na płód. Dlatego kobiety myślące dopiero o zajściu w ciążę powinny juz teraz odstawić papierosy. A w czasie ciąży - zero alkoholu. wywalac także z domu trzeba wszystkich aktywnych palaczy. I tak świat jest zadymiony, zabrudzony, że i TAK płód ma niezły poligon w brzuchu mamy :/

13.08.2007 07:45:56
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Falkhor napisał(a):
A w czasie ciąży - zero alkoholu. wywalac także z domu trzeba wszystkich aktywnych palaczy. I tak świat jest zadymiony, zabrudzony, że i TAK płód ma niezły poligon w brzuchu mamy :/

Dokładnie! Tylko najgorsze jest to, że młode kobiety chyba nie do końca wiedzą, jaką szkode czynią dziecku, nie wiem - może edukacja młodych matek? Moze pomoc rodziny, przyjaciół? A może po prostu - FACET, który zadba o dobro dziecka a nie - zachecający kobietę do używek wszelkiej maści, wszelkiego rodzaju .... :/

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
13.08.2007 11:06:08
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

Ciąża i alkohol? NIE. Tego się nie da pogodzić ze sobą bez przykrych konsekwencji.
Kobieta w ciąży musi być odpowiedzialna za siebie i dziecko. Ciąża to dziewięć miesięcy, a wiec nie jest to wieczność. Można się powstrzymać przynajmniej na ten czas i podarować dziecku to co najcenniejsze - zdrowie.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
13.08.2007 16:59:55
Falkhor
Administrator
*

Gothka =), Moja znajoma tak włąśnie zrobiła - zero alkoholu, nawet Karmi odstawiła. Nie paliła, ale gromiła wszystkich palaczy wkoło. Urodziłą sie córa że hoho Tongue Grubo ponad 4 kilo Tongue Tongue Tongue Zdrowa jak ryba Smile

13.08.2007 21:31:47
Gothka =)
Moderator
*

Falkhor, Twoja znajoma z pewnością tego nie żałuje ;D
Dostrzegam w tym jeszcze jeden plus - na przykład kiedy kobieta paliła, zaszła w ciążę, odstawiła papierosy, to jest szansa na to, że już po nie nie sięgnie nawet po urodzeniu dziecka. Jest to szansa na rzucenie palenia w ogóle Smile

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
13.08.2007 23:05:41
Falkhor
Administrator
*

Gothka =), Kumpel mi mówił, że u niego to... mama tak zorbiła Smile Ojciec mu opowiadał, że jak dowiedziała się o ciąży, to zero alkoholu i wreszcie odstawiła papierosy. Zaraz po porodzie, który trwał kilka godzin Tongue Tongue Tongue pierwszą rzeczą, jaką zrobiła, jak ju w miarę doszła do siebie, to... zkaurzyłą potężnego skręta z przydomowego tytoniu (rodzinka latami sprzedawałą tytoń na skup, cześc palili sami Tongue Smoła gigant Biggrin NA SZCZĘŚCIE jednak na tym jednym ostatecznie się skończyło. Mówiła, ze już jej tak nie smakował... I zrezygnowała całkiem.

Nie wiem, czy to słuszne wrażenie, ale wg mnie chyba zwiększa się ilośc kobiet, które bagatelizują ciążę. W sensie - że to jest takie coś, po prostu, i wkrótce minie. Obym sie mylił.

06.09.2007 09:23:39
Gothka =)
Moderator
*

Cytat:
Nie wiem, czy to słuszne wrażenie, ale wg mnie chyba zwiększa się ilośc kobiet, które bagatelizują ciążę. W sensie - że to jest takie coś, po prostu, i wkrótce minie. Obym sie mylił.

Dawniej ciąża była błogosławieństwem i cieszyła się cała wioska. Dziś jest traktowana jako problem, coś co uniemożliwia pracę, ogranicza. Wiele kobiet nie chce rezygnować z życia jakie do tej pory prowadziła, nie dba o siebie i dziecko należycie. :/

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
06.09.2007 15:55:01
iwcia
Moderator
*

Portfel: 1,829

Gothka =) napisał(a):
Dawniej ciąża była błogosławieństwem i cieszyła się cała wioska. Dziś jest traktowana jako problem, coś co uniemożliwia pracę, ogranicza.

Błogoslawienstwem byla jak para byla po slubie Biggrin wczesniej nie dopuszczalne bylo mieszkanie ze soba przed slubem czy zostawanie u siebie na noc.
Teraz 16 lenie czy 15 letnie mamy nie sa zadowolone z ciazy, czy tez ludzie ktorzy "wpadli". Tak czy siak, nie popieram picia w trakcie ciazy, jak bede kiedys to dla dobra dziecka napewno odmowie sobie alkoholu.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
06.09.2007 17:15:38
darekielb

*

Portfel: 228

popieram poprzednie wypowiedzi kobieta w ciąży nie powinna ani palić ani pić (jakiegokolwiek alkoholu nawet w najmniejszej ilości). Ja nie paliłem i nie pale w ogóle i jakoś żyje, więc i kobieta w czasie ciąży powinna wytrzymać bez palenia nawet, gdy wcześniej paliła (zresztą mi dym z papierosów przeszkadza, więc postaram się nie wiązać z osoba palącą, ponieważ nie chce się męczyć z dymem do końca życia Tongue ).

Około miesiąc temu był przypadek, że kobietę przywieźli na porodówkę i była pijana (może to dziwnie zabrzmi, ale szkoda, że taka osoba może mieć dziecko, a Ci co nie mogą mieć dzieci i zrobiliby wszystko żeby je mieć nie będą go mieć)

Moje fotki
06.09.2007 17:37:14
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: