Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 Następna > Ostatnia »
1/3 Kobiet mówi - Ciąża i alkohol? TAK
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Ale żeby nie zrezygnować z alkoholu i papierosów? Może kobeita powina sobie wyobrazic, że ktoś ją teraz zamyk a w ciemnym pomeiszczeniu, podpina rurę do warzy i pompuje alkoloh z dymem tytoniowym... nawet największy żul miałby dośc po tygodniu, a co dopiero 9 miesięcy...

Poza tym - widok fotek z płodami/dziećmi narodzonymi z wadami, jakie postaja przez alk i tytoń trwale ryje obraz w pamięci...

06.09.2007 17:38:08
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,829

Falkhor napisał(a):
Ale żeby nie zrezygnować z alkoholu i papierosów?

Nie wszytskie kobiety ciesza sie z narodzin dziecka, z ciazy. Sa tez takie ktore pala i pija jeszcze wiecej w ciazy, wlasnie poto zeby zaszkodzic dziecku, czasem nawet zeby je zabic, poronic. Sa takie kobiety, bez serca...

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
06.09.2007 17:42:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Reputacja: 0
Portfel: 3,494

iwcia,

Cytat:
Sa takie kobiety, bez serca...

Tzw. wyrodne matki :/ bo żeby coś takiego zrobić własnemu dziecku, nawet jeśli było niechciane. to trzeba nie mieć serca, w ogóle zero uczuć... nie wyobrażam sobie czegoś takiego :/

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

06.09.2007 17:47:39
Falkhor
Administrator
*

Może jakies kobiety mie tuaj poprą - ale wg mnie kobieta NIE JEST całkowitym panem życia, które nosi pod swym sercem. Co o tym powiecie?

06.09.2007 18:13:16
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Falkhor napisał(a):
Może jakies kobiety mie tuaj poprą - ale wg mnie kobieta NIE JEST całkowitym panem życia, które nosi pod swym sercem. Co o tym powiecie?

Oczywiscie ze nie jest, dlatego niema najmniejszego prawa truc czy zabijac swojego dziecka, jeszcze nienarodzonego.
Jak potem wogole mozna majac na sumieniu taka zbrodnie? Nie wierze ze nie odbije to sie w jakis sposob na takiej kobiecie w pszyszlosci, moim zdaniem sprawiedliwosci stanie sie zadosc, dlatego odpowiednia kara kiedys przyjdzie.

Zapraszamy
06.09.2007 18:16:26
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

To, że kobieta nosi pod sercem dziecko to jeszcze nie znaczy, że jest absolutnym "władcą" tego małego człowieka i może z nim zrobić co chce. Dziecko ma jeszcze ojca. Nie jest więc tylko matki. Jest mnóstwo ludzi, którzy oczekują tego dziecka.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
06.09.2007 22:05:35
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Cytat:
Prawo musi zakazywać kobietom w ciąży picia wódki, wina czy piwa - apelują lekarze. Chcą, by sklepy nie mogły sprzedawać im alkoholu. W dodatku byłyby umieszczanie w szpitalach, gdyby ich nałóg zagrażał zdrowiu dziecka - pisze DZIENNIK.

Cytat:
Za wprowadzeniem takich rozwiązań opowiada się m.in. Stowarzyszenie Zastępczego Rodzicielstwa. Organizacja ze Śląska pomaga w adopcji dzieci z płodowym zespołem alkoholowym (FAS). Jej wiceprezes Małgorzata Klecka przytacza statystyki: co trzecia ciężarna sięga po kieliszek. Powoduje to, że troje na tysiąc dzieci rodzi się w Polsce z płodowym zespołem alkoholowym. To ciężkie, nieuleczalne upośledzenie umysłowe przypominające Zespół Downa.

"Alkohol, podawany przez krew matki płodowi, nawet w najmniejszych ilościach, niszczy jego układ nerwowy. Dziecko jest znacznie opóźnione intelektualnie, niedojrzałe emocjonalnie i bardziej podatne na choroby niż jego rówieśnicy" - wylicza Klecka.

źródło - dziennik.pl

Co sądzicie o tym pomyśle?? Jak dla mnie bardzo dobry, tylko niewiem czy by się przyjął...

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

07.09.2007 08:26:39
Falkhor
Administrator
*

Pomysł bardzo dobry. Dlaczego? Bo póki co jest 'nie powinna' a będzie 'nie wolno'. Nie wolno niszczyć znaków drogowych, nie wono zabijać, nie wolno kraść, nie wolno wielu rzeczy. Inaczej się do tego podchodzi i cuzje sie człowiek inaczej, gdy łamie zakaz 'nei wolno' a nie 'nie powinno'.

Wg mnie dobry pomysł i wart przedyskutowania.

07.09.2007 10:43:46
Gothka =)
Moderator
*

Popieram ten pomysł. Może w końcu niektóre kobiety stałyby się bardziej odpowiedzialne za zdrowie dziecka, które noszą.

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
08.09.2007 15:20:52
iwcia
Moderator
*

Cytat:
Co sądzicie o tym pomyśle?? Jak dla mnie bardzo dobry, tylko niewiem czy by się przyjął...

Pewnie ze TAK, powinno sie zakazac, ale osoby ktore opiekuja sie przyszlymi mamami, mam na mysli mezow czy rodzine nie powinny pozwolic na picie alkoholu czy palenie. Duzo a nawet bardzo duzo zalezy od bliskich.

Zapraszamy
08.09.2007 22:38:03
Falkhor
Administrator
*

iwcia, Heh, no pewnie... ile to razy widziałem sytuację, że kobiecie w ciąży proponuje się alkohol. No masz - tylko lampkę winka. No masz - to takie słabe piwko. No to może chociaz pół szklanki?

Nie jestem facetem, który widząc ciężarną kobietę od razu leci jej na pomoc, gdy robi zakupy Animatedwink ani tez nie toleruję wybitnych kaprysów. jednak jeśli chodzi o zdrowie to przez myśl mi nie przeszło, aby w moim towarzystwie kobieta w ciąży piła alkohol.

08.09.2007 23:14:23
iwcia
Moderator
*

Falkhor napisał(a):
Nie jestem facetem, który widząc ciężarną kobietę od razu leci jej na pomoc, gdy robi zakupy Animatedwink ani tez nie toleruję wybitnych kaprysów. jednak jeśli chodzi o zdrowie to przez myśl mi nie przeszło, aby w moim towarzystwie kobieta w ciąży piła alkohol.

Jednak wydaje mi sie ze w ciagu tych 9 miesiecy panowie ogolnie powinni zwiekszyc swoja ostroznosc nie tylko na alkohol ale na wszytsko inne co moze zagrazac przyszlej mamie Smile

Zapraszamy
08.09.2007 23:34:36
Falkhor
Administrator
*

iwcia, Owe 9 miesięcy tak na prawdę BARDZO zmienia kobietę, ale faceta również. Od tego jak oboje zniosa próbę zależy to, jak na prawdę są dojrzali i gotowi do tego wielkiego zadania. Szcze podziwiałem moją koleżankę, o której wspominałem, że na prawdę lubiła wieczorem wypić lampkę wina a na grillu zaczynić coś redsem. Jakiś czas przed ciążą i w jej trakcie odstawiła wszystko, unikała nawet zadymionych lokali. Efekt? Córa jak dzwon Smile

Ostatnio kampania z fotkami płuc - człowieka i palacza - robi wrażenie na ludziach. Może coś podobnego o połączeniu tytoniu/alk z ciążą?

09.09.2007 08:32:09
Padlinka

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 1
Portfel: 1,431

tak na[rawde t w tych najwazniejszych - poczatkowych tygodniach ciazy kobiety sa nieswaidome swojego stanu i same nawet nie wiedza ze krzywdza swoje dziecko . a zakaz ? bylby o ograniczeniem wolnosci matki , jest niezgodny z konstytucja . trzeba znalesc inny sposob

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
10.09.2007 18:26:26
Gothka =)
Moderator
*

Padlinko, dlatego kobieta powinna zadbać o siebie już w momencie, gdy tylko zaistnieje prawdopodobieństwo zajścia w ciążę czyli w momencie rozpoczęcia współżycia. Mówimy o alkoholu - otóż okazuje się, że plemniki mogą być "pijane" w momencie kiedy dochodzi do zapłodnienia, a dzieje się tak kiedy mężczyzna spożył alkohol w czasie spermogenezy. Nie mam informacji czy może się tak stać z żeńską komórką rozrodczą. W każdym razie może to grozić przykrymi konsekwencjami np. nieprawidłowym wykształceniem się płodu, upośledzeniem umysłowym.
Kiedy zachodzi się w ciąże, kończy się odpowiedzialność tylko za siebie, a zaczyna się odpowiedzialność także za drugiego człowieka.

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
10.09.2007 20:25:07
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: