Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza [1] 2 3 4 Następna > Ostatnia »
(Bez)alkoholowe problemy Millenium?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
(Bez)alkoholowe problemy Millenium?

[center][/center]

W Łańcucie klubów jest kilka. Dla ich gości liczy się atmosfera, obecność znajomych, wystrój, oferta gastronomiczna, muzyczna, okolicznościowa. Imprezowy duch placówki i jak to sie mówi - to coś. Pub Millenium działa w Łańcucie już kilka lat - ma swoich stałych bywalców i jak się pokazuje - przeciwników.

Dlaczego? Siedząc w tego typu lokalu większość klientów prędzej lub później zamawia... piwo. I ono jest tu - można powiedzieć - płynną kością niezgody. Jak źródła różne donoszą (dlatego proszę jeszcze poczekać z oficjalną wersją), kilku radnych poruszyło sprawę sprzedaży przez pub Millenium alkoholu ze względu na... miejsce jego sprzedaży. Mówiąc nawet dosadniej - ponoć stanowczo domagali się prac nad wprowadzeniem zakazu handlu alkoholem w tym obiekcie.

Otóż Millenium (pub ma dwa oddziały, ale ten jest problemowy) znajduje się w obrębie budynku Miejskiego Domu Kultury w Łańcucie. Jest tutaj zatem konflikt kultury picia alkoholu i kultury ogólnej... kulturalnej. Codziennie odbywają się tam wystawy, zajęcia dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Z drugiej strony - alkohol jest dla ludzi. I nie tylko on - Millenium serwuje dania obiadowe, herbatę, frytki. Odbywają się tam tez bardzo doceniane imprezy, jak karaoke, występy DJów i koncerty zespołów muzycznych.

Kto ma rację?

Tomasz, 22 lata, student.

Cytat:
Ja Millenium odwiedzam bardzo często od dość dawna i dziwne, że teraz ktoś ma jakieś wąty! Co to komu przeszkadza? Można zjeść, posiedzieć z ziomkami, posłuchać dobrej muzy i napić się piwka, do którego mam prawo po całym dniu zajęć albo jak mam kaprys. To dobre miejsce na taki klub, jest jak wygodnie samochodem zajechać, dużo miejsca wkoło. To jakaś paranoja, ktoś się obudził z ręka w nocniku i nagle woła, ze trzeba tego zakazać...

Arek, jak się pokreślił - bywalec Pubu Millenium

Cytat:
Ktoś chce zakazać sprzedaży piwa w Millenium? To poroniony pomysł. ja tam jestem kilka razy w ciągu tygodnia, ludzie siedzą, dobrze się bawią. Przekornie mogę powiedzieć, że w MDKu jest kultura picia piwa. Czasem ktoś przesadzi, ale to nie moja wina, że ktoś nie umie pić. Wiem, że są tam dzieci, ale nigdy nie plątam się po tym budynku, jak już to przy 'ogródku'

Marlena, 37 lat.

Cytat:
Mogą tam jeść, śpiewać i robić sobie karaoke, ale z tym paleniem i chlaniem to przesada. Córka koleżanki nie raz ma tam tańce do późna, to słyszała steki przekleństw. Albo widzi jak się zataczają pijane wyrostki. MDK to nie jest na to miejsce. Ochrona powinna brać takich od razu wywozić do izby albo na posterunek! To nie powinno mieć miejsca!

Kazimierz, 24 lata.

Cytat:
Często tam jestem i prawda jest taka, że powinno się na stałe zamknąć przejście łączące Millenium z resztą MDKu. Tam nie raz i nie dwa dzieciaki widzą, jak ktoś tłucze butelkę albo słyszą jak klnie. Po nocnych imprezkach jest tam sporo petów na deptaku, czasem szkło, i takie inne. Ale nie wyobrażam sobie Millenium bez piwa!

Nie da się ukryć. Problem jakiś jest na pewno, chociaż obie strony mają tutaj tak zyski, jak i korzyści. Millenium realizuje wiele imprez kulturalnych, do których piwo jest jedynie dodatkiem i to nie darmowym czy obowiązkowym. Z drugiej jednak strony - taka bliskość z imprezami w MDKu i jego wychowankami - też nie zawsze jest neutralna...

Jakie jest Wasze zdanie w tej sprawie?

27.03.2007 20:14:10
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Falkhor napisał(a):
Córka koleżanki nie raz ma tam tańce do późna, to słyszała steki przekleństw. Albo widzi jak się zataczają pijane wyrostki.

Czy pani od tancow nie przeklina nigdy (moze nei przy dzieciach ale napewno tez klnie jak kazdy czlowiek - miodek tez napewno klnie) co to zataczajacych sie pianych wyrostkow ja bym bardziej wolał usunac pijakow z miasta zeby nie spali po ruinach.

Falkhor napisał(a):
Po nocnych imprezkach jest tam sporo petów na deptaku, czasem szkło, i takie inne.

Co z tego ze są pety nie raz widziałem gówniarzów ktorzy pala to nikomu nie zaszkodzi - jak dziecko wychowane to nei sproboje jak ja Biggrin

Falkhor napisał(a):
Często tam jestem i prawda jest taka, że powinno się na stałe zamknąć przejście łączące Millenium z resztą MDKu.

To moze i dobry pomysl przynajmniej dla tych dzieciaków jak juz tak ubolewaja ale tance tez moga odbywac sie wczesniej.
Taki klub bez piwa to jak jak w moim podpisie F bez r. (patrz nizej napis na czerwono)

27.03.2007 20:23:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Qmar, ja zaglądam tam dośc rzadko, ale rzeczywiście... trzeba zrozumieć rodziców oraz mimo wszystko - misję MDKu że tak to ujmę. Millenium powinno być na prawdę odrębną częścią tego 'kompleksu'. Zabudowa jest charakterystyczna - to taki duuuuużyobiekt, z wieloma sekcjami i jedną z nich jednak jest Millenium. Szczerze - wg mnie można tam sprzedawac piwo, ale pod warunkiem, że Millenium będzie ODRĘBNYM lokalem. Aaaa goście często włażą od ogródka, ale i często od wejścia tego menisjzego, od ulicy Kościuszki. A tam sporo dzieciaków sie plącze...

27.03.2007 20:50:34
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Racja tylko ze wygodneij wchodzic od przodu Animatedwink niz obchodzic budynek ja tez tam zadko zagladam ostatni raz bylem w czwartek a wczesniej to nie wiem moze 2 miechy mineło moze 4 Biggrin ale fakt faktem w czesniejszych godzinach jest sporo dzieciorow chocby z tancow ale wieczorem chyba nikomu to nie przeszkadza

27.03.2007 20:54:32
okimaxim

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 1
Portfel: 2,337

to zamknąć drzwi do baru od strony MDKu a niech sie wchodzi tylko przez "ogródek" Animatedwink

27.03.2007 21:11:17
typ
: )
*

Reputacja: 0
Portfel: 183

Qmar, to ze Ty widziałeś i nie palisz to bardzo dobrze, ale jednak MDK to miejsce dobra publicznego. Wokół kościoła alkoholu się nie sprzedaje. Ja tam do piwa w Millenium nic nie mam, wręcz ubolewałbym nad taką stratą. Ale pewien porządek musi też być.

okimaxim napisał(a):
to zamknąć drzwi do baru od strony MDKu a niech sie wchodzi tylko przez "ogródek

Qmar napisał(a):
Po nocnych imprezkach jest tam sporo petów na deptaku, czasem szkło, i takie inne.

fajnie by było jak by to pracownicy Millenium sprzątali jak najszybciej, żeby gościom MDK nie przeszkadzało

27.03.2007 21:34:54
Qmar
Moderator
*

typ napisał(a):
fajnie by było jak by to pracownicy Millenium sprzątali jak najszybciej, żeby gościom MDK nie przeszkadzało

jak im sie karze tak robic to tydzien beda sprzatac ppozniej wrcoi to do normy

typ napisał(a):
Qmar, to ze Ty widziałeś i nie palisz to bardzo dobrze, ale jednak MDK to miejsce dobra publicznego. Wokół kościoła alkoholu się nie sprzedaje. Ja tam do piwa w Millenium nic nie mam, wręcz ubolewałbym nad taką stratą. Ale pewien porządek musi też być.

dlatego jestem zatym zeby zamurowac wejscie w srodku. Ale piwo powinni sprzedawac bo czym jest pub bez piwa ?

27.03.2007 21:40:11
Falkhor
Administrator
*

typ, To w sumei dlatego powstał ten topic. Wg mnie da się rozwiązac problem tak, aby wilk był syty, i owca cała Tongue Co w tym kontekście nabiera całkiem realnego wymiaru Tongue Ilozacja jednego od drugiego. To jedyne chyba wyjście...?

27.03.2007 21:40:12
Dubi

*

Portfel: 210

okimaxim napisał(a):
to zamknąć drzwi do baru od strony MDKu a niech sie wchodzi tylko przez "ogródek" Animatedwink

podbijam
chociaz uważam ze ten Pub mógłby pojawic sie w innym miejscu ... chyba kazdy z nas wie co tam sie wyprawia,nie wyłacznie poznymi wieczorami lecz rownież w biały dzien,nie tylko w samym milenium lecz na zewnatrz

27.03.2007 21:56:05
SunShine

*

Portfel: 1,514

No chyba tylko izolacja... Jak dla mnie usunięcie alkoholu z menu to wyrok na ten pub :/ prędzej czy później by upadł... Nie wyobrażam sobie Milenium bez alkoholu :| Mimo że byłam tam z 2 razy... Odgrodzić dać coś na ściiane głuszacego hałas i będzie dobrze Animatedwink

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
27.03.2007 22:01:50
Prot

*

Reputacja: 1
Portfel: 457

Nie bywam tam często ale nie wyobrażam sobie baru bez piwa no chyba że mleczny których już od X lat nie ma... Skoro MDK pozwolił na działalność to teraz niech się nie wykręca piwem chyba że maja lepszą ofertę od konkurencji... Nie obstaje tu za właścicielami Milenium tylko za lokalem w którym można wypić piwko w gorącą letnią noc niedaleko domu Smile

"Życie jest piękne gdy żyć się umie..."
27.03.2007 23:47:16
Falkhor
Administrator
*

Dubi,

Cytat:
chyba kazdy z nas wie co tam sie wyprawia,nie wyłacznie poznymi wieczorami lecz rownież w biały dzien,nie tylko w samym milenium lecz na zewnatrz

I dlatego tych radnych, którzy o tym wspomnieli, nie można nazwać paranoikami... Mimo wszystko te argumenty o obecności alkoholu nie wzięły się z powietrza. A co do zachowania niektórych gości lokalu - no cóż... szkoda komentarza. Ale tak jest prawie wszędzie.

SunShine,

Cytat:
chyba tylko izolacja... Jak dla mnie usunięcie alkoholu z menu to wyrok na ten pub prędzej czy później by upadł... Nie wyobrażam sobie Milenium bez alkoholu

Hmmmmm... a wiesz, ja sobie wyobrażam taki lokal. Tylko tak się składa, że to wymaga dość zdecydowanych kroków ze strony właściciela oraz... hehe, trudna część, pewnej świadomości mieszkańców. Tam powinna być KLUBO KAWIARNIA. To jest dosłownie perełkowy pomysł w naszym mieście. Bliskość MDKu i Biblioteki to nie jest tak w kij dmuchał. Ale wiadomo, to tylko taki mój cukierkowy pomysł Tongue

[ Dodano: 2007-03-28, 07:18 ]
Prot,

Cytat:
Nie obstaje tu za właścicielami Milenium tylko za lokalem w którym można wypić piwko w gorącą letnią noc niedaleko domu

W pewnej wersji można by spokojnie zezwolić na sprzedaż piwa. Tylko że i właściciel, obsługa, ochrona musieliby być bardzo uważni. Zawsze tez można sprzedawać piwo... bezalkoholowe, zrobić palarnię itp.

Łańcucki MDK ma duży potencjał, więc wg mnie trzeba sie dobrze zastanowic, co zrobic dalej.

28.03.2007 07:16:40
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

Jestem za izolacją. Tak jak SunShine powiedziała:

Cytat:
Odgrodzić dać coś na ściiane głuszacego hałas i będzie dobrze

Byłam raz w milenium i to dość późno w nocy - rzeczywiście jakaś próba tańca była, goście pubu trochę patrzyli, więc choreografka zadbała o to żeby zasłonić okno żaluzjami.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
28.03.2007 08:02:38
Falkhor
Administrator
*

Gothka =), No to jest przykład. Nie da się tego pogodzić - dlatego, że ludzie są jacy są. Jeden wypije piwko w lokalu i zapali, a drugi będzie stał z kuflem i dymił peta patrząc na tańczące 12latki... a one sobie potem patrzą, jak on tam się szlaja albo zatacza... i oczywiście klnie... tego pogodzić się nie da Sad

28.03.2007 09:56:49
Ahab

*

Portfel: 843

Problem leży przede wszystkim w kulturze picia wielu ludzi ! - Nie w "bliskości" Millenium.

Na Węgrzech są imprezy na wolnym powietrzu dosłownie na rzut beretem Biggrin od kościołów/bazyliki i chyba nie mają takich problemów.

Niestety prędzej człowiek zaora Saharę niżeli zmieni obyczaje picia niektórych. Dlatego dobrym rozwiązaniem byłoby oddzielenie obu instytucji, i zamontowaniu jakiegos monitoringuw MDK (bo chyba takowego nie ma ? - ja tam tego nie wiem).

Liberate tute me ex inferis
28.03.2007 18:17:44
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: